Gyllene cirkeln
Vi har bokat en utflykt runt den så kallade Gyllene cirkeln, en 30 mil lång runda runt tre av Islands stora naturupplevelser: Thingvellir, Gullfoss och Haukadalurs geotermiska område med gejsern Strokkur som huvudattraktion.
Thingvellir
Drygt fem mil från Rekjavik ligger Thingvellir, en nationalpark upptagen på UNESCO:s världsarvslista sen 2004.
Vi inleder med ett stopp ovanför ravinen som ligger mellan den nordamerikanska kontinentalplattan och den eurasiska kontinentalplattan. Här ser vi tydligt hur kontinentalplattorna har glidit isär och vi får också en fin utsikt över sjön Thingvallavatn och de snöklädda bergen som reser sig bakom sjön.
Vi åker vidare ner mot ravinen. Stannar till för en kopp varm choklad. När vi kommer ut igen har det börjat snöa.
På parkeringen blir vi stående en stund och tittar ner mot den lilla kyrkan från 1859. Vi börjar sen vår promenad ner mot området.
Vi följer stigen som leder runt området. Tittar på platsen där islänningarna höll sitt första riksmöte, alltinget, år 930. Ser vackra lavaformationer och små vattenfall.
Det är ett riktigt vackert område.
Vi lämnar Thingvellir och åker vidare.
Gullfoss
Nästa stopp är vattenfallet Gullfoss som ligger i älven Hvítá. Här parkerar vi ovanför det första av de två fallen och vandrar oss ner. Det har slutat att snöa, men snö och is ligger kvar på marken.
Vi står länge och beundrar utsikten. Vattenfallen är verkligen mäktiga.
Nu är vi hungriga och en aning frusna. Det får bli varm fårsoppa i restaurangen för att tina upp oss. Vi hinner även med att shoppa en isländsk mössa till dottern i en av de många souvenirbutikerna innan vi ger oss ut för att återigen titta på vattenfallen, denna gång från en annan vinkel.
När vi känner oss klara med utsikten åker vi vidare mot nästa sevärdhet, Haukadalurs geotermiska område.
Haukadalur
Vi anländer till Haukadalur och kliver av. Området är inte så stort, åtminstone inte där vi får gå omkring.
Vi ser röken från gejsern Strokkur stiga upp mot skyn och skyndar dit. Det här vill vi inte missa. Vi behöver inte vara oroliga. Strokkur är en trogen gejser med utbrott var 3-5 minut. Det dröjer således inte särskilt länge innan gejsern sprutar upp vatten i luften igen.
Strokkur
Vi går ett par varv i området. Ser små kokande sjöar med klarblått vatten och väntar på att Geysir ska vakna. Geysir, som är den gejser som gett upphov till själva namnet på naturfenomenet, slumrar dock sött denna dag.
Geysir
Vi får nöja oss med att se ännu ett par av Strokkurs utbrott innan det är dags att bege sig tillbaka till bussen.
På vägen tillbaka mot Reykjavik stannar vi till vid en hage med islandshästar. Hästarna kommer direkt fram till oss och vill bli klappade. Vi är nog inte den första bussen som stannar till här.
Vi åker vidare genom det isländska landskapet. Enligt vår guide har vi varit så bra på att passa tider att vi nu hinner med flera stopp utöver de som ingår i resan. Det tackar vi ju inte nej till, även om vi misstänker att hon säger så till alla.
Det blir stopp både vid vulkankratern Kerio och en promenad upp till kyrkan i Skalholt.
Kerio
Vattenfallet Faxi
Innan vi återvänder till Reykjavik stannar vi till i orten Hveragerdi.
Hveragerdi ligger i ett aktivt geotermiskt område och det finns små heta källor i princip överallt i byn och dess närhet. Vi har dock inte tid att stifta närmare bekantskap med dessa denna gång. Tiden vi får till vårt förfogande räcker nätt och jämnt till att inhandla stora kanelsnäckor (det gäller att hålla barnen på gott humör) och provåka en jordbävningssimulator.