Island – en reseberättelse

1Hallgrimskirkja 2

Vi har längtat länge efter Island. Landet har stått på vår bucket-lista så länge vi kan minnas och nu är det äntligen dags att fira in påsken i detta mytomspunna land.

Vi har bokat hela resan med Heklaresor. Barnens morföräldrar som också följer med har bokat resan på egen hand. Priset är ungefär detsamma

Dag 1: Reykjavik

Efter en tre timmar lång flygresa från Köpenhamn landar vi i ett grått och mulet Keflavik. Vi som har förbokat transfern hemifrån får vänta en stund innan vi kommer på bussen till Reykjavik.

Landskapet vi kör förbi ger oss en aning om vad som komma skall de följande dagarna. Det är kargt och nästan lite öde. Stelnad lava och mossa så långt ögat kan se.

1Hallgrimskirkja 3

Resan in till Reykjavik tar nästan en timme.

Vi har bokat in oss fem nätter på Lars Eirikson Hotel, mittemot den fantastiska Hallgrimskyrkan. Vi har bokat två rum och ett av rummen har stora mögelfläckar i taket. Där går vår gräns för vad vi kan acceptera. När vi påpekar att vi vill byta rum visar det sig att det inte finns fler trebäddsrum på hotellet. Så det får bli ett dubbelrum och en madrass på golvet åt sexåringen.

2Reykjavik 25

Vi ger oss direkt ut på Reykjaviks gator. Det duggregnar lätt och nästan alla affärer är stängda. Vi köper med oss lite Skyr och torkade fiskchips och går tillbaka till hotellet.

På hotellet finns gratis kaffe, te och varm choklad och vi hänger därför en stund i den lilla kafeterian innan vi går upp på rummen och gör kväll.

2Reykjavik 13

Dag 2: Jökulsárlon

Det är första dagen på Island och vi har bokat en utflykt till Jökulsárlon på sydvästra Island.

Läs mer om utflykten här: Jökulsárlon

Dag 3: Blå Lagunen

Det är mycket som ska hinnas med dessa få dagar vi har här på Island och i dag har vi ett besök på Blå Lagunen som första punkt på dagordningen.

Blå Lagunen är ett geotermiskt område och ligger insprängt i ett lavafält inte långt ifrån Keflaviks flygplats. Redan på långt håll ser vi ångan som stiger upp från den lilla sjön.

1Blå Lagunen 3

Det är iskallt i luften, men vattnet är alldeles varmt och ljuvligt när vi försiktigt kliver ner.

Sjön är riktigt stor och räcker gott och väl åt alla besökare. Botten är täckt av lera och hela luften osar av svavel. På flera ställen finns stora kar med lera att smörja in sig med, något familjens vuxna förstås inte kan motstå. Barnen är desto mer skeptiska.

1Blå Lagunen 341Blå Lagunen 441Blå Lagunen 481Blå Lagunen 15

Vi badar och springer mellan sjön och de små bassängerna. Beställer lite Skyrsmoothie i poolbaren och njuter av livet.

1Blå Lagunen 111Blå Lagunen 531Blå Lagunen 54

Till sist kliver vi upp. Det är dags att äta lite lunch och kanske inhandla lite produkter i anläggningens affär.

Vi lämnar sen motvilligt anläggningen, men vi vill hinna med en promenad i omgivningarna runt lagunen innan det är dags att åka tillbaka till Reykjavik.

1Blå Lagunen 671Blå Lagunen 891Blå Lagunen 941Blå Lagunen 971Blå Lagunen 93

Vi åker tillbaka till Reykjavik. Går och tittar lite i staden och tar det lugnt på hotellet innan det är dags för kvällens utflykt. Då ska vi på norrskensjakt.

Norrskensjakt

Vi blir upphämtade på hotellet när det börjar mörkna. Lämnar Reykjavik bakom oss och kör upp mot bergen.

Förhållandena för att få se norrsken är inte optimala denna kväll. Dels är det ganska sent på säsongen, dels är himlen fylld av grå moln. Men vi håller våra tummar hårt. Att få se norrsken är ännu en punkt på bucket-listan som vi vill uppleva.

Vi kliver av bussen och huttrar i den råa luften, trots att vi verkligen packat på oss en massa kläder. Vandrar upp mot en liten kulle för att få bästa utsikt. Där blir vi stående en stund.

Vi väntar och väntar. Molnen spricker upp och månen lyser igenom. Vår norrskensguide pekar upp på molnen och någonstans där bakom kan vi skymta ett svagt grönt ljus. Men mer än så vill vi allt ha. Det får vi inte. Trots att vi väntar i flera timmar har vi inte turen på vår sida denna kväll. Besvikelsen är stor, men till sist är det bara att bege oss tillbaka till den väntande bussen.

Uppleva norrsken får stå kvar på bucket-listan till en annan gång.

2Reykjavik 44

Dag 3: Gyllene Cirkeln

Nästa dag börjar vi dagen med en utflykt till den klassiska Gyllene cirkeln.

Läs mer om utflykten här: Gyllene cirkeln

När vi kommer tillbaka går vi en promenad i Reykjavik. Även denna kväll blir det Skyr till kvällsmat.

2Hotell 6

Dag 4: Islandshästar

Det är sista dagen på Island och halva familjen har bokat in ett besök på Ishestar, där vi ska rida ut i lavafälten på tvättäkta islandshästar.

Ishestar ligger några mil utanför Reykjavik och vi lämnar sönerna i morföräldrarnas goda vård och ger oss iväg.

1Ridtur 55

Vi väntar en stund i receptionen innan det är dags att prova ut varsin hjälm. Vi är många som ska ut på ridtur denna dag.

Ridinstruktören frågar om någon ridit tidigare och det är bara jag och dottern som räcker upp handen. Vi blir tilldelade varsin häst först.

Så ger vi oss iväg på ett långt led. Skrittar långsamt förbi ridanläggningen. Travar en liten bit, men det är många som ska hinna med.

1Ridtur 13

När vi kommit en bit stannar vi till och delas upp i två grupper. En grupp för avancerade och en grupp för icke-avancerade. Hela familjen kommer i den förstnämnda, även mannen som bara suttit på en hästrygg en gång i sitt liv. Men han klarar sig fint.

Vi är kanske tio ekipage i den nya gruppen och vi svänger in på en annan väg. Börjar tölta direkt. Jag får kämpa hårt för att få min häst i tölt. Han verkar inte vara det minsta intresserad av denna gångart, men när han väl får till det känns det som vi flyter fram där över lavafälten.

1Ridtur 46

Efter en halvtimme strålar vi samman med resten av gruppen igen. Vi hoppar av hästarna och tar en liten paus medan vi blickar ut över lavafälten. Sen ger vi oss av igen, ännu en gång alla på ett långt led.

1Ridtur 321Ridtur 27

Om jag ska vara helt ärlig ser jag ingen som helst tjusning med denna ridtur. Någon magisk upplevelse är det definitivt inte tal om. Det beror inte på min hästs motvilja mot att tölta, utan på att vi är alldeles för många ekipage där i ledet. Det känns som om ridinstruktörerna mest vill få ritten avklarad för att kunna ta itu med nästa. Lite löpande-band-känsla med andra ord. Omgivningen får godkänt, men inte mer än så.

Det känns därför helt ok när timmen är slut och vi återvänder till stallet för att lämna av våra hästar. Ridturen kommer definitivt att kännas i kroppen imorgon.

1Ridtur 53

Vi återvänder till Reykjavik.

Tittar in i Hallgrimskyrkan som inte på långa vägar ser lika imponerande ut på insidan som på utsidan. Vi går ut igen. Går sen en sista runda i staden och besöker affärerna på den lilla shoppinggatan Laugavegur. Det blir inte mycket handlat. Island är dyrt.

4Haukadalur 362reykjavik-122.jpg2Reykjavik 172Reykjavik 36

När vi kommer tillbaka till hotellet sitter vi en stund i kafeterian. Barnen ser till att automaten för varm choklad går på högvarv.

Gör sen tidig kväll för redan klockan 5 i morgon hämtar bussen oss för vidare transport till flygplatsen. Våra få dagar på Island är över för denna gång, men vi vet redan att vi kommer att komma tillbaka.

Landet har redan hunnit fånga våra hjärtan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s