Rhodos – en reseberättelse

1Lindos 7

Det är den grekiska ön Rhodos som seglar upp som vinnare när årets sommarresa ska bokas. Vissa i familjen har varit här tidigare, men för de flesta är det en helt ny destination.

Dag 1: Kallithea

Det är avresa från Köpenhamn sen kväll och det är därför tidig morgon när vi efter en tre timmars flygresa landar på Rhodos.

1Faliraki 43

Vi hämtar ut vår hyrbil och styr kosan mot Kallithea där vi ska bo.

Vi kör ut mot kusten, men sen tar det stopp. Vi kör fram och tillbaka på huvudvägen, osäkra på var Kallithea börjar och den angränsande orten Faliraki tar vid. Vi vänder och kör tillbaka, gång på gång. Till sist ger vi upp och frågar om vägen på en nattöppen bensinmack.

5Blommor 4

En stund senare rullar vi in på parkeringen vid vårt hotell, Kalithea Sun & Sky Hotel, där vi ska bo nio nätter.

3Pool 17Kalithea Sun & Sky Hotel

3Pool 10

Klockan är strax efter 4 på morgonen när vi anländer och våra rum är inte klara. Vi lägger oss därför på några solstolar och ser solen gå upp.

Vi vilar en stund på rummen innan vi tar hyrbilen till Faliraki.

1Faliraki 67Stranden i Faliraki

1Faliraki 3

Dag 2: Rhodos Stad

Nästa dag hänger vi hela förmiddagen vid poolen. När vi tröttnat på detta går vi en promenad för att se vad Kallithea har att erbjuda. Inte så mycket visar det sig.

Några affärer och restauranger längs med gatan och knappt några människor syns till. Det är nästan lite öde.

1Kallithea 10.JPGStranden i Kallithea

Vi går vidare ner till stranden. Här trängs solstolar och människor i mängder och vi känner direkt att detta inte är en plats vi vill hänga på någon längre stund.

Dock är havet alldeles turkosblått och inbjudande. Vi har av någon oklar anledning inte tagit med oss några badkläder utan får i stället nöja oss med att vada ut i det varma vattnet så långt det går.

1Rhodos Stad 3

På kvällen kör vi in till Rhodos stad.

1Rhodos Stad 95

Vi hittar en parkeringsplats nere i Mandrakihamnen och börjar med en promenad längs kajkanten. Det var här ett av antikens underverk en gång stod, Kolossen på Rhodos. Två hjortar markerar platsen i hamninloppet.

1Rhodos Stad 48

Vi går vidare mot Gamla stan, den gamla delen av Rhodos stad som sedan 1988 är upptagen på UNESCO:s världsarvlista.

Här går vi längs med ringmuren och kommer så småningom fram till torgen och de trånga gränderna.

1Rhodos Stad 171Rhodos Stad 14Klara färdiga… intag ringmuren!

1Rhodos Stad 831Rhodos Stad 791Rhodos Stad 851Rhodos Stad 20

Det är precis sådana här gamla medeltidsstäder som vi tycker så mycket om. Vi går omkring här en lång stund och har svårt att slita oss, men efter att mörkret lagt sig över staden är det dags att åka tillbaka till hotellet.

Vi har på intet sätt fått nog av Gamla stan. Hit kommer vi garanterat igen. Kanske redan i morgon kväll?

Dag 3: Lindos

Så snart vi ätit frukost lämnar vi hotellet och kör söderut mot Lindos.

Lindos är en nära på 4000 år gammal stad och känd för sina små pittoreska gränder och Akropolisklippan med sina antika tempel.

1Lindos 96Lindos

1Lindos 12

Vi parkerar utanför byn och får gå en bit innan vi kommer fram. Här kan vi välja om vi vill vandra uppför alla trappsteg mot Akropolisklippan eller om vi vill rida åsna upp.

Majoriteten i familjen väljer åsnorna.

1Lindos 251Lindos 361Lindos 43

Två och två tar åsnorna oss upp för de branta slutningarna. Vi får en riktigt fin utsikt över stranden och det omgivande landskapet.

1Lindos 73

När vi kommer upp är det bara dottern som är intresserad av att besöka det antika templet. Så under tiden halva familjen besöker tempelruiner tar resten av familjen en promenad längs de slingriga stigarna ner till byn.

Vi tittar i affärer och slår oss sen ner under ett väldoftande pinjeträd och väntar in resten av familjen.

1Lindos 68Utsikt från templet på Akropolisklippan

1Lindos 741Lindos 80

När familjen åter är samlad går vi en promenad genom byn. Det är riktigt varmt ute och vi orkar inte riktigt engagera oss i den lilla byn så mycket som vi önskar.

En stund senare går vi till bilen och kör tillbaka till hotellet. Nu längtar vi alla efter ett svalkande dopp i poolen.

1Lindos 86

På kvällen åker vi in till Faliraki igen. Nu vill vi ta vårt första Rhodos-bad i havet.

1Faliraki 84

Vi badar en lång stund. Vattnet är varmt och skönt och stranden i det närmaste folktom.

När vi är färdigbadade strosar vi omkring på Falirakis gator och några i familjen provar på fiskspa för första gången.

Dag 4: Fjärilsdalen

I dag är det tänkt att vi ska åka söderut och besöka Petaloudes, Fjärilsdalen.

Fjärilsdalen ligger i byn Theologos och är en liten skogsbeklädd dal dit fjärilen Panaxia Quadripunctaria söker sig mellan juni och september varje år.

1Fjärilsdalen 16

När vi rullar in på parkeringen har parken precis öppnat och än har det inte hunnit hit så många andra människor.

Vi betalar 3 euro/person i inträde och ger oss direkt in i den mörka, svala skogen.

1Fjärilsdalen 40

Det tar ett tag innan vi får syn på dem. Men så upptäcker vi till sist de små fjärilarna som sitter i stora klungor på stenar, trädstammar och på nästan varenda blad på träden. De är överallt.

Vi fortsätter längs stigar och broar genom skogen. Hit in når inte värmen och det är riktigt behagligt att gå här. Det är tyst och stilla.

Efter någon kilometer tar det slut. Nu kan vi välja att antingen gå tillbaka eller fortsätta upp mot det lilla klostret Panagià Kalopetra. Vi väljer det senare.

2Kalopetra 26

När vi har studerat både klostergården och den vackra utsikten går vi tillbaka.

2Kalopetra 22

På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till vid en keramikfabrik.

Eftermiddagen tillbringar vi med poolbad och bokläsning på varsin solstol under träden vid poolområdet.

På kvällen åker vi in till Rhodos stad igen.

1Rhodos Stad 73

Det blir både en promenad längs hamnen, där vi bokar en båtutflykt till grannön Symi om några dagar, och förstås ett återbesök i Gamla stan. Som sagt, en medeltidspärla som denna kan man inte få nog av.

Dag 5: Kalithea Springs

I dag hänger vi mest vid poolområdet. Det finns många olästa böcker som väntar på att bli lästa och barnen tycks inte få nog av poolen. Det är gott så.

Lite rastlösa blir vi ändå fram emot eftermiddagen och vi bestämmer oss därför för att åka ner och göra ett besök på Kalithea Springs, ett kurbad från antiken.

1Kallithea 30

I dag åker man hit för att beundra den vackra mosaiken och bada i den lilla viken.

Det kostar 3 euro/person i inträde att gå in. Vi tvekar lite när vi står framför den vackra entrén. Inte för att vi tycker att inträdet är dyrt, utan för att vi inte riktigt vet om vi är sugna på att bada i den lilla viken. Vi är mer poolbadsmänniskor.

1Kallithea 471Kallithea 52

Till sist bestämmer vi oss för att hoppa över besöket. Vi går i stället ner till den lilla stranden nedanför. Där tillbringar vi en stund med att klättra på klipporna och beundra utsikten.

Dag 6: De sju källorna

Vi fortsätter med  att utforska Rhodos.

I dag är planen är köra österut till Epta Piges, De sju källorna, så vi lämnar kusten och styr mot de mer skogsklädda områdena inne på ön.

1Sju källor 2

En liten brant väg leder upp till parkeringen vid källorna.

Vi börjar med en promenad genom skogen på andra sidan källorna. Stigen leder ner mot en liten damm. Det är svalt och skönt i skogen och det verkar inte vara så många besökare som hittat hit denna dag.

1Sju källor 28

Vi vänder tillbaka. Nu vill vi titta på källorna, sju till antalet.

De gör faktiskt inte så mycket väsen av sig. Vi vet inte vad vi egentligen väntat oss, men förmodligen något större, något mer sevärt. Hade inte källorna varit numrerade med små skyltar hade vi definitivt missat dem alla.

Vi letar förstås reda på alla sju källorna. Smakar av det klara, friska vattnet och klättrar omkring ett tag på stenarna.

1Sju källor 311Sju källor 37

Vi åker vidare. Tanken från början är egentligen att åka tillbaka till hotellet och hänga vid poolen, men i stället bestämmer vi oss nu för att köra runt hela ön.

Kamiros

Vi stannar till vid den antika staden Kamiros. De arkeologiska utgrävningarna av denna stad ligger uppe på en kulle vid berget Akramytis.

Vi löser inträde på 6 euro/person och ger oss in på området.

2Kamiros 13

Vi är egentligen inte så värst intresserade av gamla ruiner, även om vissa i familjen är mer intresserade än andra. Men ruinerna av Kamiros är faktiskt ganska trevliga att gå runt och titta på. I måttliga mängder alltså.

Alla i familjen håller väl inte med om detta. De håller sig hellre i skuggan under träden.

2Kamiros 42Kamiros 21

Vi kör sen vidare upp i bergen.

Utsikten över havet och närliggande öar som Chalki och Symi är riktigt vacker och till sist känner vi att vi är tvungna att stanna för att titta på vyerna. Vi passar även på att köpa lite honung som säljs i ett av de många stånden vi passerar längs vägen.

3Bergen 63Bergen 8

Rhodos är verkligen en vacker ö.

4MonolithosMonolithos slott

På en klippa nära byn Monolithos ligger det lilla slottet. Egentligen vill vi vandra upp för den smala stentrappan och göra ett besök, men intresset för att besöka fler slott och ruiner börjar nu svikta rejält hos delar av familjen.

Och eftersom alla än så länge har följt med på våra upptåg utan att klaga känner vi att det är dags att ge något tillbaka, så vi kör vidare.

4Monolithos 3

Efter att ha rundat Rhodos sydspets återvänder vi till Kallithea och hotellet.

Dag 7: Symi

I dag står en båtutflykt till grannön Symi på dagordningen.

Läs mer om båtutflykten här: Symi – en dagsutflykt från Rhodos

1Faliraki 50

Dag 8: Ladiko Bay

Även om vi har det väldigt bra på hotellets lilla poolområde, tycker vi att det har blivit alldeles för lite havsbad på denna semester. Så efter frukost bestämmer vi oss för att åka till en av de små badvikarna som ligger nära Faliraki.

Vi fastnar för den lilla blå lagunen vid Ladiko Bay.

1Ladiko Bay 11Ladiko Bay 7Ladiko Bay

Vi parkerar bilen ovanför klipporna och går sen den långa trappan ner till havet.

Stranden är inte stor, men rymmer både ett litet kafé och några rader med solstolar. Vi parkerar våra handdukar bredvid några klippor och hoppar i vattnet.

1Ladiko Bay 71

Vi stannar ett par timmar. Njuter av det iskalla, klara vattnet. Simmar ut en bit för att titta på fiskar under vattnet. Vi leker, plaskar och har oss.

Men så är det ju det här i-landsproblemet med saltvatten och sand som klistrar och klibbar. Vi bestämmer oss för att återvända till poolen igen.

1Ladiko Bay 23

På kvällen åker vi in till Faliraki.

Vi strosar runt längs gatorna, handlar godsaker att ta med oss hem och sen är det resten av familjens tur att prova på fiskspa.

1Faliraki 191Faliraki 28

När vi kommer tillbaka till hotellet möter vi yngste sonens ”grekiske vän”, en av servitörerna. Denna servitör har under veckan verkligen gjort sitt yttersta för att roa sonen och eftersom servitören inte arbetar i morgon får de nu en chans att säga hej då, något sonen är väldigt glad för.

– Mamma, nu kan jag grekiska!

Och att kunna säga hej och upprepa sitt rumsnummer på grekiska kommer man ju faktiskt ganska långt med.

5Blommor 12

Dag 9: Rhodos stad

Sista dagen på Rhodos tillbringar vi vid poolområdet.

På kvällen åker vi in till Rhodos stad och går en sista promenad i de trånga små gränderna i Gamla stan.

1Rhodos Stad 26

I morgon åker vi hem.

Vi har haft en riktigt härlig resa och i vanliga fall brukar vi känna att vi inte vill att semestern ska ta slut. Men så känner vi inte riktigt denna gång. Hemma i Sverige väntar nämligen vår nya familjemedlem på att få komma hem till oss. En alldeles ljuvlig liten golden retrievervalp!

Så vi längtar faktiskt alla hem denna gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s