Dubai – en reseberättelse

1Dubai Mall 5

Dag 1: Dubai

Luftrummet ovanför Dubais flygplats är vältrafikerat och vi får cirkulera runt en timme i luften innan vi äntligen får tillåtelse att landa. Men då har vi fått oss en god överblick av Dubai by-night och vi gillar det vi ser. Det här känns riktigt spännande.

Vi har förbokat transfer till vårt hotell och chauffören som kör oss gör inget vidare intryck. Utan ett ord kör han oss till vårt hotell, avståndsmässigt en kort resa, trafikmässigt en lite längre resa. Här finns gott om bilar och luften känns inte alltför fräsch. Men nu ska vi inte vara sådana.

Vi har bokat in oss åtta nätter på Winchester Deluxe Apartment i Bur Dubai och får en stor, härlig lägenhet att husera i. Hotellpersonalen bättrar på vårt första dåliga intryck av Dubais invånare och gör allt för att vi ska trivas.

Kvällsmaten äter vi på en indisk restaurang.

Dag 2: Dubai Mall

Vi vaknar tidig morgon. Öppnar ett fönster för att släppa in lite frisk luft. Stänger det ganska snabbt igen då det är allt annat än frisk luft som strömmar in från gatan nedanför. Nåja.

Vi beger oss direkt ut på upptäcktsfärd i omgivningen kring hotellet. Det är lägenheter så långt vi ser och vi förstår att vi inte direkt bor i några turistkvarter, men hotellet är mysigt och ytterst prisvärt och vi är nöjda med vårt val.

1Dubai Mall 71Dubai Mall 18

Efter promenaden tar vi en taxi till vårt mål för dagen, The Dubai Mall.

Här är planen att ska vi strosa runt bland över 1200 butiker i världens största shoppinggalleria, besöka världens största godisaffär och få oss en titt på världens högsta byggnad, Burj Khalifa.

1Dubai Mall 511Dubai Mall 341Dubai Mall 881Dubai Mall 175

Det är inte billigt att handla i någon av alla dessa exklusiva butiker. Men det gör oss inget. Vi nöjer oss med fönstershopping.

1Dubai Mall 1041Dubai Mall 1071Dubai Mall 1831Dubai Mall 1181Dubai Mall 169

I det lilla parkliknande området utanför Dubai Mall ståtar Burj Khalifa med sina världsledande 828 meter.

Visst är det en imponerande syn och det är inte utan att jag får lite fjärilar i magen inför vårt stundande besök om några dagar.

1Dubai Mall 16

När vi känner oss klara åker vi tillbaka till hotellet. Vi ska inviga hotellpoolen uppe på taket. Poolen är uppvärmd och har öppet till klockan 22 på kvällen. Utsikten med Dubais skyline och Burj Khalifa i bakgrunden är fantastisk och hela familjen trivs som fiskar i poolvattnet.

Dag 3: Jumeirah Mosque

I dag står ett besök i Jumeirah Mosque på agendan och familjens kvinnliga medlemmar väljer därför klädsel med mer omsorg än vanligt. Jumeirah Mosque är den enda moské som är öppen för icke-muslimer och vi ser alla fram emot ett besök.

2Jumeirah moskéJumeirah Mosque

Vi tar en taxi dit och kommer precis lagom för att inse att vi missat besökstiden med några minuter. Vi får därför nöja oss med att beundra den vackra moskén från utsidan. Moskén är full av vackra detaljer som förstås måste studeras och det tar därför ett tag innan vi kommer därifrån.

Vi hittar en Starbucks tvärsöver gatan och med varsin chai fortsätter vi njuta av omgivningen runt moskén.

2Jumeirah moské 252Jumeirah moské 10

Jumeirah Open Beach

Det är varmt och nu åker koftorna av. Vi beger oss ner till stranden och promenerar i den varma sanden. Vattnet är klart, men vi nöjer oss med att doppa fötterna i det kalla vattnet. När det kommer till bad föredrar vi hotellpoolens uppvärmda vatten.

1Jumeirah Open Beach 351Jumeirah Open Beach 71Jumeirah Open Beach 36

Dag 4: Ökentur

I dag är det dags för en efterlängtad tvådagars tur ut i öknen.

Läs mer om ökenturen här: Ökentur

Dag 5: Bur Dubai och Deira

Vi inleder dagen med att besöka soukerna i Bur Dubai och Deira.

Läs mer om besöket här: Bur Dubai och Deira

När vi kommer tillbaka från besöken är det dags att förbereda för nyårsfirandet. Var ska vi äta och framför allt, var är bästa platsen att fira in det nya året?

Det blir en överdådig nyårsmiddag på foodcourten i Burjuman, indiskt så även denna gång. Efter måltiden går vi en runda för att se om vi kan hitta något område för att bevittna tolvslaget, men läget uppe på hotelltaket verkar svårslaget så vi går tillbaka.

Vi firar således in 2014 på hotelltaket med en fantastisk utsikt över Dubais skyline. Den sistnämnda gör att det faktiskt inte syns så mycket av alla de raketer som skjuts upp. Skyskraporna är helt enkelt i vägen. Vi får helt enkelt nöja oss med att se hur Burj Khalifa lyser upp av diverse raketer.

Det visar sig sen att Dubai detta år dessutom lyckats slå världsrekord i raketuppskjutning.

Mall of Emirates

Det är årets första dag och dagens planer grusas snabbt när äldste sonen visar sig ha feber. Det blir till att ställa in alla planer på att besöka Jumeirah Palm och stranden. Medan sonen ligger till sängs för att tillfriskna tillbringar resten av familjen istället dagen på hotelltaket och poolen. Det är gott så.

Framåt kvällen känner sig sonen bättre och anser sig klara av ett besök till Mall of Emirates, så vi tar en taxi dit.

1Mall of the Emirates 41Mall of the Emirates 9

Det blir glass i stora lass på Coldstone Creamary. Här väljer halva familjen att stanna kvar för att ta det lugnt och titta på showerna som personalen håller när glassen ska serveras. Den andra halvan av familjen tar under tiden en liten rundtur i den enorma gallerian.

Mest spektakulärt är förstås den stora inomhusskidbacken.

1Mall of the Emirates 211Mall of the Emirates 29

Dag 7: Oman (eller kanske ändå inte)

Det är tidig morgon och sonen bedyrar att han känner sig frisk igen. Så vi hoppar in i den väntande bussen, för idag står en utflykt till grannlandet Oman på dagordningen.

Det tar en timme innan vi är klara med upplockningen av andra passagerare och sen är det äntligen dags att lämna Dubai. En titt på sonen, tycker allt han ser lite blek ut. Frågar för hundrade gången om han verkligen känner sig ok. För sen är det för sent att hoppa av. Svaret blir ju inte det vi hoppats på. Nä, han känner sig nog lite illamående när han tänker efter.

Vi hoppar av mitt på en byggarbetsplats utanför The Mall of Emirates.

Två croissant senare känner sig sonen bättre igen. Han fortsätter gärna vidare för ett titt på det kända hotellet Atlantis på Jumeirah Palm så vi tar en taxi dit.

3The Palm3The Palm 4

När hotellet har beskådats från alla håll och kanter utan att vi egentligen blir så värst imponerade vet vi inte riktigt vad vi ska hitta på. På Atlantis finns visserligen både Dolphin Bay, Aquaventure Waterpark och The Lost Chambers Aqvarium, men lusten att besöka någon av dessa infinner sig inte riktigt. Så vi åker vidare.

Madinat Souk

Vi börjar med ett besök på Madinat Souk. Här sägs det erbjudas den bästa vyn av det exklusiva hotellet Burj Al Arab. Om man nu inte besöker själva hotellet vill säga. Det är vi inte så sugna på, inte vår plånbok heller, så vi nöjer oss med utsikten.

4Madinat Souk 84Madinat Souk4Madinat Souk 94Madinat Souk 114Madinat Souk 234Madinat Souk 16

Jumeirah Beach Park

Vi avslutar med ett besök på Jumeirah Beach Park. Går barfota längs strandkanten och letar lite snäckor. Stannar en stund och njuter av grönskan i parken. Grönska är ju inte direkt något vi blivit bortskämda med under denna resa.

5Jumeirah Beach Park 45Jumeirah Beach Park 25Jumeirah Beach Park 95Jumeirah Beach Park 5

Vi åker tillbaka till hotellet för lite poolhäng och avkoppling.

Dag 8: Burj Khalifa

I dag är sista dagen vi har att spendera i Dubai och nu ska det ske. Besöket i världens högsta fristående byggnad, Burj Khalifa. Byggnaden som förföljer oss som en skugga vart vi än vänder och vrider oss.

Läs mer om besöket här: Burj Khalifa

Dag 9: Oman

Dag 10: Hemresa

Det är inte avfärd förrän sent på kvällen och vi har därför nästan en hel dag att fördriva innan flyget går.

Det blir ett återbesök i textilsouken i Bur Dubai. Mannen i affären vi handlade i sist känner såklart igen oss och lockar snart in oss i affären igen, vilket resulterar i ytterligare inköp. Förstås.

Vi tar också ytterligare en promenad inne i Bastakyia. Vi gillar verkligen dessa områdena i Dubai. Resten av Dubai känns alldeles för tillrättalagt, vräkigt och konstgjort och ingen miljö vi känner att vi passar in i. Visst är det roligt att ha sett världens högsta, längsta, mesta osv av typ allt, men det räcker så känner vi.

Dubai får nog inga fler besök av oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s