London – en reseberättelse

2OxfordStreet12

Årets påskresa går i år till London, huvudstädernas huvudstad.

Vi har varit i London tidigare, både en och tre gånger, men detta är barnens första besök. Det ska erkännas att vi aldrig fallit för London så där som alla andra verkar göra. Men vi bestämmer oss för att göra ett nytt försök och så slänger vi med ett besök till Stonehenge på köpet.

Vi håller hårt på våra semesterdagar. De ska räcka till många resor. Så när vi hittar flygbiljetter till sen torsdagseftermiddag slår vi till direkt.

4Resa in till London

East Croydon

Resan till Gatwicks flygplats tar bara knappt 1 ½ timme. Vi hämtar ut vår hyrbil och kör försiktigt ut på vägen mot East Croydon där vi ska bo.

Vi har räknat ut det väl. Enligt vår vägbeskrivning ska det bara ta en halvtimme att köra till hotellet. Det gör det naturligtvis inte.

Till Croydon kommer vi, det är i princip bara att köra rakt fram. Men sen börjar problemen. Vi kör förstås fel. Vänder och börjar om. Får till sist stanna vid en bensinmack och fråga om vägen. Vi gör ett nytt försök. Men rätt väg hittar vi inte. Finns den ens?

3PiccadillyCircus1

Uppmaningarna om att inte köra så nära vägkanten duggar tätt från min sida under vår framfart. Bilens förare hävdar envist att han inte alls kör nära kanten. Stämningen börjar bli lite irriterad. Vi brukar inte bråka om felkörningar. De hör liksom till. Men vänstertrafik är något annat.

Det slutar förstås med en sidospegel som kommer för nära en parkerad bil. Inte bra. Inte bra alls.

Efter att vi stannat på samma bensinmack ytterligare en gång för att fråga om vägen hamnar vi äntligen på rätt väg. Två timmar försenade svänger vi in på hotellets parkering. Att vi de sista hundra meterna kör på fel sida av vägen pratar vi inte mer om. Tur att vi inte fick något möte.

Vi checkar in på vårt hotell Hilton London Croydon där vi ska bo fyra nätter.

3piccadillycircus6.jpg

The Making of Harry Potter

Vi har en dag innan vårt resesällskap ansluter och eftersom de inte är det minsta intresserade av Harry Potter passar vi att besöka The Warner Bros Studio i dag.

Läs mer om besöket här: London – The making of Harry Potter

När vi är klara med besöket åker vi vidare till Paddington Station. Vi vill ju få en skymt av Platform 3/4 från Harry Potterböckerna. Vi är inte ensamma om denna tanke. När vi kommer in på stationen och fram till den lilla skylten, som för övrigt flyttats från sin riktiga plats, ringlar kön sig lång.

Först ställer vi oss längst bak i kön. Efter ett tag börjar vi fundera. Vill vi verkligen tillbringa dyrbar tid här för att posera med en skylt? Inte ens barnen är sugna.

Vi kliver ur kön och åker vidare.

35Paddington

Vi är inte ensamma om att fira in påsken i London. Oxford Street fullkomligt svämmar över av människor. Vi kommer knappt fram på trottoarerna. Och vi hatar att trängas.

Vi flyr in i Hamleys leksaksbutik efter önskemål från sönerna. Där inne är det lika trångt. Vi besöker alla våningarna, men till slut vill inte ens sönerna trängas med mer människor. Vi tar hissen ner och ut.

2OxfordStreet2

Vi strosar omkring i lite mindre gränder för att undkomma alla människor, vilket är lättare sagt än gjort.

Sen känner vi oss klara med Oxford Street och åker tillbaka till hotellet och inväntar vårt resesällskap.

London Eye

I dag är det den stora sightseeing-dagen. Efter frukost ger vi oss iväg. Det är mycket som ska hinnas med denna påskafton och först ut står en tur med London Eye.

8LondonEye5

Biljetterna är inköpta hemifrån och vi betalar drygt 850 kr för fem personer.

Vi är tidigt ute och är där strax innan öppningsdags. Det har redan hunnit samlas en hel del människor kring pariserhjulet så vi ställer oss i kön direkt. När de väl öppnar går det fort och snart sitter vi i en vagn.

8LondonEye298LondonEye328LondonEye358LondonEye448LondonEye49

Från vagnen får vi en riktigt fin utsikt över hela London.

Det tar en stund att åka ett varv. När vi kliver av vagnen är det fullt av människor vid pariserhjulet. Beslutet att vara här innan öppningsdags känns som ett mycket bra beslut.

9BigBen9BigBen13

Vi tar oss genom trängseln vid London Eye och går vidare över Westminister Bridge för att ta oss en närmare titt på Houses of Parliament och Big Ben.

9BigBen33Big Ben

9BigBen24

Därefter går vi vidare mot St James Park och Buckingham Palace. I parken lyser rabatterna av färgglada vårblommor och träden verkar precis ha precis slagit ut.

10JamesPark11Buckingham1411Buckingham211Buckingham10

Vi försöker se vaktombytet vid Buckingham Palace, men avståndet från vår utkiksplats fram till vakterna är något för långt. Vi vandrar i stället vidare ner mot Trafalgar Square.

12Trafalgar2Trafalgar Square

12Trafalgar812Trafalgar18

Vi äter dyr-mackor på Wholefoods Market innan vi går vidare till Oxford Street. Nu vill resesällskapet kolla in affärsutbudet.

2OxfordStreet1

Så det blir ännu ett besök för vår del på Oxford Street och Piccadilly Circus. Det är lika mycket människor ute på gatorna i dag. Vi tar oss tappert igenom affär efter affär. Dyrt, dyrt och jättedyrt. Det blir absolut inget inhandlat.

Vi tar tunnelbanan till Towern och går vidare till Tower Bridge.

14TowerBridge2Tower Bridge

14TowerBridge1914TowerBridge16

När Tower Bridge är inspekterad från alla möjliga och omöjliga vinklar går vi tillbaka.

Nu känner vi att sightseeingkvoten är fylld till bredden. Vi orkar inte mer. Vi vill inte mer.

Stonehenge

I dag ska vi åka på en utflykt till Stonehenge i Wiltshire. Att sitta ett par timmar i en buss känns som en väldigt bra idé denna grå och regniga morgon.

Läs mer om utflykten här: Stonehenge

När vi kommer tillbaka från utflykten har vi bara en sak kvar att göra innan vi lämnar London och det är förstås att äta en tvättäkta fish´n chips. Vi hittar en sportsbar på Victoria Station och slår oss ner.

Vi får varsin vattnig, sladdrig fiskbit och några pommes i en liten hink. Fisken smakar absolut ingenting. För denna smaklösa måltid betalar vi över 700 kr. För fem portioner visserligen, men nä, det är definitivt i saftigaste laget.

17FishnChips1Nix, inte alls prisvärd!

Vi åker tillbaka till hotellet och gör en tidig kväll. Klockan 2 i natt väcker vi hyrbilen som slumrat på hotellets parkering nu ett par dagar och åker vidare mot flygplatsen.

Vi har haft en mycket trevlig påsk. London har dessvärre inte lyckats väcka något hos oss denna gång heller. Vi är faktiskt helt överens om att det nog inte blir fler besök i den engelska huvudstaden för vår del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s