Rom – en reseberättelse

7Colosseum72

Vi har aldrig tidigare varit i Rom. Storstäder rent generellt är inget vi går igång på och Rom har aldrig lockat.

Men så ska dottern konfirmeras och tanken är att vi ska ge henne en resa i present. En resa bara vi tre. Hon kan ju inte åka själv. Det finns med andra ord en baktanke med presenten.

1Rom9

Det känns konstigt att inte åka hela familjen. Det är första gången sedan barnen föddes som inte alla är med. Samtidigt känns det väldigt roligt att göra denna resa med enbart dottern.

Rom

Vi landar i ett varmt Rom en sen torsdags eftermiddag. Vi har förbokat biljetter till transferbussen som ska ta oss från flygplatsen Fiumicino in till tågstationen Termini, men vi hade lika gärna kunnat köpa biljetterna direkt på flygplatsen.

1Rom5

Vi hittar vårt hotell direkt efter att vi har hoppat av bussen. Vi bor riktigt nära Termini. Inte Roms bästa kvarter direkt, men vi ska inte vara ute och hänga på nätterna så det ska nog gå bra.

Vi checkar in på Hotel Acropoli där vi ska bo tre nätter.

Det är ett 2-stjärnigt hotell. Hissen upp till tredje våningen där vi ska bo är täckt av ett flera centimeter tjockt lager damm. Det får nog bli trapporna i stället. Rummen är sparsamt inredda och badrummet är så litet att det knappt går att vända sig där inne.

Men sängarna! Sängarna visar sig vara de skönaste vi någonsin sovit i utomlands. Italien kan minsann det här med sängar. Grekland, lyssna och lär!

4Hotellomgivning

Vi ger oss direkt ut i kvarteret på jakt efter något att äta.

En liten trattoria på gatan bredvid får duga i kväll. Det blir en sanslöst god pizza på en plaststol direkt på trottoaren.

När vi kommer tillbaka till hotellet har flera skolklasser anlänt. Det är mycket skrik och spring i korridorerna långt in på natten.

1Rom7

Vatikanen

Vi vaknar tidigt. Men tydligen ändå alldeles för sent, när vi kommer ner till frukostrummet är det redan fullt av skolungdomar. Vi väntar en stund på att det ska bli ledigt, men när vi stått där ett tag ber vi om att få med oss frukosten upp på rummet. Här vill vi ju inte hänga hela morgonen.

Vi börjar dagen med att ta tunnelbanan till Vatikanen.

Läs mer om besöket här: Vatikanstaten

Pantheon och Fontana di Trevi

När vi är klara med besöket i Vatikanen promenerar vi in mot Roms centrala delar igen.

1Rom1

Vi promenerar genom små, charmiga gränder. Köper resans första, men absolut inte sista, gelato som vi avnjuter på en bänk vid trottoaren.

1Rom33FontanaDiTrevi132Pantheon52Pantheon3Pantheon

2Pantheon212Pantheon10

Vi går sen vidare till det antika templet Phanteon innan vi fortsätter mot Fontana di Trevi.

Här blir vi stående en stund. Inte för att fontänen är så där fantastisk som vi har förväntat oss, utan mer för att det är så många människor som vill se fontänen att det tar en stund innan vi tagit oss fram till stängslet som omgärdar sevärdheten.

3FontanaDiTrevi2Fontana di Trevi

3FontanaDiTrevi9

Vi promenerar sen hela vägen tillbaka till hotellet.

Colosseum

Efter att ha tagit det lugnt en stund på hotellrummet bestämmer vi oss för att gå en liten promenad åt Colosseum-hållet till. Mest för att titta på denna byggnad, en av världens sju nya underverk. Själva besöket på insidan är inplanerat till i morgon.

7Colosseum9

När vi kommer dit ett par timmar innan stängningsdags är det knappt någon kö för att komma in i Colosseum. Vi bestämmer oss därför för att passa på att gå in redan i kväll.

7Colosseum787Colosseum297Colosseum437Colosseum48

Vi strosar omkring en bra stund inne på området. Får en lätt obehaglig känsla i maggropen när vi ser ut över området och tänker på de scener som utspelats sig här. Det är med lättnad vi lämnar byggnaden. Den känns helt klart bättre att uppleva från utsidan än insidan.

7Colosseum74

Vi går tillbaka mot hotellet. Det blir pizza till kvällsmat även i dag. Denna gång väljer vi en annan restarurang framför hotellet. Lite finare. Lite dyrare. Pizzorna smakar bra, men inte på långa vägar så bra som gårdagens pizza på trottoaren. Det får bli efterrätt som plåster på såren.

Spanska trappan

Ny dag, nya möjligheter. Vi är tidigt ute även denna morgon, men det hjälper inte. Det är fullt i frukostsalen igen. Det blir till att återigen plocka med oss frukosten i en brun papperspåse.

Vi promenerar därefter bort till dagens första sevärdhet, Spanska trappan.

5SpanskaTrappan2

Här stannar vi en stund och tittar på utsikten över Rom innan vi går nerför trappan.

5SpanskaTrappan6Spanska Trappan

Vi blir en aning fundersamma. Vi förstår faktiskt inte riktigt, vad är det vi har missat här? Vad är det som är så fantastiskt med denna trappa att den utgör en av Roms största sevärdheter. Det är ju liksom… bara en trappa.

5SpanskaTrappan18

När vi är klara med trappbesöket blir det lite av en repris på gårdagens sevärdheter.

Vi börjar med en dyr-glass på en restaurang på Piazza Rotonda. Den är inte riktigt värd sitt pris tycker vi, men utsikten över torget slätar över det något.

1Rom141rom15.jpg

Efter ytterligare besök på Pantheon och Fontana di Trevi vet vi inte riktigt vad vi ska göra med resten av dagen. Vi känner oss helt klara med sevärdheterna i Rom.

Vi går tillbaka till hotellet för lite siesta.

4Rom9

Ännu mer Colosseum

På kvällen ger vi oss återigen iväg till Colosseum.

Det är nu många människor ute på gatan och överallt kör det polisbilar. På marken ligger en massa flygblad, men vår brist i italienska gör att vi inte kan tyda vad som är på gång. På avstånd hörs rop och musik.

Vi tvekar lite, vi vill inte hamna mitt i någon demonstration. Men så ger vi oss vidare ut på gatorna i alla fall. Det som inte syns, det finns inte.

7Colosseum687Colosseum81

Det är mer människor runt Colosseum denna kväll. Vi nöjer oss därför med att gå ett par varv runt mästerverket. Det är onekligen en imponerande byggnad.

Sen följer vi gatan ner mot Forum Romanum.

8ForumRomanum38ForumRomanum7

Ju längre ner på gatan vi kommer desto mer människor får vi trängas med. Samtidigt blir poliserna fler och ropen och musiken kommer närmare. Vi kommer inte undan.

Det visar sig att vi befinner oss mitt i Roms Pridefestival och det förklarar ju alla människor och de många polisbilarna.

9RomPride

När tåget med människor dragit förbi lugnar allt ner sig igen. Vi tar oss en titt på ruinerna innan vi går tillbaka.

En pizza får det bli till kvällsmat så även denna sista kväll. Nu slår vi till på den finaste restaurangen i kvarteret och beställer in varsin riktig dyr pizza. Förutom att de är lite väl vidbrända smakar de inget alls. Vi sneglar tvärsöver gatan, på trattorian där vi åt första kvällens goda pizzor. Ångrar att vi inte gick dit. Dyrt är inte alltid bäst.

pizzaDyr, men inte så god!

Tidigt i morgon tar vi transferbussen från Termini till flygplatsen.

Vi har haft underbara dagar i Rom som faktiskt överraskar oss som stad. Hit kan vi nog tänka oss att åka igen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s