Paxos och Antipaxos – en dagsutflykt från Korfu

5Paxos1

När vi är på Korfu passar vi även på att köpa en båtutflykt till närliggande ön Paxos. Paxos, eller Paxi som ön också kallas, är den minsta av de Joniska öarna och ligger en dryg tretimmars båtresa från Korfu.

Utflykten är mer eller mindre en ren båtutflykt, men vi ska även få ett par timmar på egen hand i den lilla byn Gaios på Paxos.

2Båtfärd2Borgen i Korfu stad

Det är tidig morgon när vi traskar upp till uppsamlingsplatsen för att vänta på bussen som ska ta oss ner till hamnen i Korfu stad där båten utgår från.

Uppe i bergen tar det stopp. Bussen vill inte mer. Efter några försök blir det till att kliva av och vänta på en ersättningsbuss som aldrig dyker upp. I stället får vi tränga ihop oss i ett par minibussar. Sättet vi färdas i i dessa minibussar är garanterat inte helt godkänt ur trafiksäkerhetssynpunkt, men vi åker inte så långt. I en liten by lämnas vi av och kan hoppa över till en större buss.

Så på det igen.

En stund senare tvärnitar busschauffören mitt på vägen. Han hoppar ur bussen och springer nerför vägen. Vi förstår ingenting. När han kommer tillbaka igen berättar han att han fått syn på en sköldpadda mitt på vägen och att han var tvungen att flytta på den så att den inte skulle bli överkörd.

Vi hinner nätt och jämt med färjan till Paxos.

3Paxos15

Vi ska sitta på en liten båt mest hela dagen och det enda som erbjuds är vita obekväma plaststolar, både inne och ute.

3Paxos243Paxos26

När vi efter tre timmar kommer fram till Paxos åker vi längs med ön. Här ska vi titta på de vackra kalkstensklipporna och förstås besöka Blue Cave, en av Paxos främsta sevärdheter.

3Paxos27Blue Cave på Paxos

Efter en stund vänder vi ut på havet igen. Nu väntar bad på grannön Antipaxos.

Antipaxos

Antipaxos är en liten ö, tre kilometer söder om Paxos.

När vi närmar oss ön möts vi av en kritvit sandstrand. Havet utanför är alldeles turkosblått. Vi har faktiskt aldrig sett ett så här blått vatten tidigare. Här ska vi stanna på Vrika Beach, en av Antipaxos stränder.

Tror vi alltså.

4Antipaxos10Vrika Beach

Det visar sig att vi inte alls ska åka in till stranden. Vårt utlovade bad på Antipaxos ska ske direkt från båten, en bra bit utanför stranden.

4Antipaxos134Antipaxos23

Vi hoppar i och svalkar av oss. Vattnet är svalt och härligt, men det är lite simma runt i ett fiskstim-känsla över det hela. Men här får vi ta vad som erbjuds.

Vissa stannar i lite längre, medan andra går upp på båten nästan direkt.

4Antipaxos5Antipaxos

Vi stannar inte här någon längre stund och lika bra är kanske det. I stället vänder båten tillbaka till Paxos.

Gaios

Båten lägger till vid den lilla hamnen i Gaios och vi får här ett par timmar att fritt förfoga över.

Gaios är den största orten på Paxos och ligger på öns östra kust.

5Paxos35Paxos5Paxos6

Vi går en promenad genom den charmiga byn. Handlar sen med oss lite plockmat och sätter oss på en trappa och äter av godsakerna.

Det är riktigt varmt och vi försöker hålla oss i skuggan så gott det går.

5Paxos145Paxos9

Vi går vidare ner till hamnen. Sätter oss på en bänk och tittar på människorna runt omkring. På det lilla torget mittemot trängs fiskare, turister och bybor med varandra.

5Paxos18

Det råder en härlig atmosfär i Gaios. Vi gissar att den är ännu härligare när alla båtar med dagsturister lämnat ön. Här hade vi gärna stannat över natten.

Det är inte så att vi känner oss stressade på något sätt, men vi har trots allt en tid att passa innan båten går tillbaka till Korfu. Vi kan inte ge oss av hur långt bort som helst.

5Paxos15

Det är dags att gå på båten igen. Tre timmar senare återvänder vi till Korfu med en viss plastsmak i våra bakdelar efter all tid på de vita plaststolarna.

Vi är överens om att det här nog inte är en typ av utflykt som passar oss. Alldeles för mycket tid ute till havs och alldeles för lite tid att upptäcka öarna på land.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s