Kyoto – en japansk teceremoni

8Teceremoni7

Teceremoni

Att vara med om en traditionell japansk teceremoni är något vi definitivt vill göra när vi är i Japan. Efter lite efterforskningar hittar vi tehuset En i Kyoto som erbjuder teceremonier för västerlänningar.

Vi bokar teceremonin redan hemma i Sverige för att vara säkra på att få plats. Teceremonin kostar 2500 yen/person och betalas kontant på plats.

7Higashiyama35

Tehuset En ligger i området Gion och att hitta dit är lite som att hitta en nål i en höstack. Trots att vi är utrustade med en utförlig vägbeskrivning tar det oss nästan två timmar innan vi finner det vi söker.

Vi är tacksamma att vi är ute i god tid.

8Teceremoni18Teceremoni3

Vi får vänta en stund utanför det lilla tehuset innan vi kallas in.

Vi är elva västerlänningar som ska delta i teceremonin och vi slår oss ner på golvet i det lilla rummet. En kvinna kommer in och medan hon dukar fram koppar och tekokare berättar hon att det är hon som ska tolka åt temästaren som inte pratar någon engelska.

8Teceremoni17

Efter en stund kommer temästaren kommer in och utser en hedersgäst. Äran tillfaller mannen i vår familj och han tar utmärkelsen på största allvar.

Temästaren visar oss först hur en teceremoni går till. Han bjuder hedersgästen på te och därefter är det vår tur att göra vårt eget te. Det är mycket att tänka på. Vispa fram och tillbaka med den lilla handgjorda bambuvispen, inte runt i en cirkel. Inte vanära tekoppen genom att hålla handen för mönstret.

Teet smakar beskt med gott. Sönerna är av annan åsikt, men de sköter sig fint.

8Teceremoni11

Vi försöker alla så gott det går att sitta oss rakryggade genom teceremonin, men efter ett tag börjar benen domna bort. Vi måste helt enkelt räta ut benen.

När teceremoni är över reser vi oss upp för att gå. Då vinkar temästaren åt sönerna att komma fram och sätta sig bredvid honom. De lyder snällt uppmaningen.

8Teceremoni12

Hela teceremonin tar nästan en timme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s