Svalbard – en reseberättelse

4Longyearbyen57

Det måste vara årets varmaste dag när vi åker till flygplatsen. Termometern hemma visar 29 grader och vi vet inte riktigt hur vi ska klä oss. På Svalbard är det enligt väderleksrapporten blott 4 grader. Med andra ord är det inte läge att komma dit i shorts och linne. Vanligtvis brukar problemen vara de motsatta.

Oslo

Vi mellanlandar i Oslo, en timme försenade. Men eftersom delar av besättningen även ska med till Svalbard känner vi inte att det är någon risk att vi kommer missa vårt anslutningsflyg. Det gör vi inte heller.

Flygresan till Svalbard tar tre timmar.

1Resa181Resa20Inflygning över Longyearbyen

Dag 1: Longyearbyen & midnattskajaking

Vi landar strax efter midnatt på den lilla landningsbanan. Ute är det lika ljust som på dagen. För oss som bor i de sydligare delarna av Sverige känns detta riktigt exotiskt.

Utanför ankomsthallen väntar två bussar på att köra ankommande passagerare till byns sju olika hotell. Det är bara för oss att hoppa på den buss som kör till vårt hotell, SAS Radisson Blu Spetsbergen, där vi ska bo fem nätter.

5Midnattssol8

En uppstoppad isbjörn möter oss i hotellentrén och precis innanför receptionen står en hylla full med vandringskängor. Vi lär oss snabbt att på Svalbard tar man av sig sina skor innan man går in på hotellen.

Longyearbyen

Vi börjar dagen med frukost i den stora matsalen. En frukost som erbjuder allt man kan önska sig, inklusive utsikt över Hjortfjellet tvärsöver Adventsfjorden.

4LongyearbyenHjortfjellet

Sen ger vi oss ut på upptäcktsfärd i den lilla byn. Longyearbyen består i princip av två små parallella gator med några få affärer. Inte mer än så.

4Longyearbyen114Longyearbyen124Longyearbyen1144Longyearbyen204Longyearbyen21

Longyearbyen är omgiven av berg och överallt växer det vita små blommor som ser ut som bomullstussar, snöull. På Svalbard finns annars inga träd och inga gräsmattor.

4Longyearbyen104Man kan stoppa snöull i öronen, det är som bomull och då hör man inte sina föräldrars tjat!

Vi passerar byns skola och idrottshall och når snart den nybyggda delen Nyebyen nedanför berget Sarkofagen.

5Midnattssol593Nyebyen23Nyebyen4

Vi vänder tillbaka ner mot havet. Går en runda längs fjorden så långt vi vågar. Svalbard är inget ställe man vandrar omkring på hur som helst.

4Longyearbyen234Longyearbyen314Longyearbyen404Longyearbyen444Longyearbyen494Longyearbyen58

När vi kommer tillbaka till hotellet bokar jag och äldste sonen en kajaktur senare i kväll. Åldergränsen för denna kajaktur är 12 år, så resten av familjen stannar på hotellet.

Paddla kajak i midnattssolen

Vi blir upphämtade vid hotellet klockan 21.30. Det är första gången sonen ska paddla kajak, själv var det några år sedan sist det begav sig.

Det är vi och ett polskt par som ska paddla kajak denna kväll. Först får vi en genomgång om vad vi ska tänka på när vi paddlar. Sen provar vi ut våtdräkter, skor och flytvästar innan vi går ner till strandkanten.

1MIdnattskajak221MIdnattskajak211MIdnattskajak17Dreamteam redo att ge sig iväg!

Vi bär ner kajaken till vattnet och så ger vi oss av. Jag får sitta där bak och styra. Sonen och jag är ett bra team och vi kommer snabbt ut på Adventsfjorden.

Guiden berättar att man skymtat belugavalar inne i Adventsfjorden tidigare under dagen och vi håller tummarna för att vi ska få en skymt av dessa valar.

4Longyearbyen60

Målet för kvällen är Hjortberget tvärsöver Adventsfjorden. Vi paddlar ut en bit, men så får det polska paret problem med sitt roder och guiden får bogsera med rep. Sonen och jag fortsätter paddla en bit framåt.

Det blir många långa pauser i väntan på övrigt sällskap, men det gör oss inget. Vi sitter stilla i vår kajak och spanar efter valar och njuter av den vackra omgivningen.

2Hjortfjellet4

Det tar nästan en och en halv timme innan vi äntligen når vårt mål, stranden på andra sidan Adventsfjorden.

2Hjortfjellet22hjortfjellet6-e1525600877846.jpg

Vi drar upp kajakerna bredvid en gammal kolgruva och går upp till en gammal smedja där vi sitter en stund och äter kex och dricker varm vinbärssaft.

2Hjortfjellet24

Vi går en liten promenad längs de gröna kullarna innan det är dags att paddla tillbaka.

Nu har det polska paret fått ordning på sitt roder och själva är vi lite frusna. Färden tillbaka tar därmed bara en knapp halvtimme. Det är knappt vår guide hinner med.

2Hjortfjellet20

Övriga familjemedlemmar ligger och sover när vi kommer in klockan 1.30 och är inte det minsta intresserade av att höra om vår utflykt. Det får nog vänta till i morgon.

Dag 2: Vandring till Sarkofagen

Vi känner oss nästan lite jetlaggade när vi vaknar, trots att klockan är exakt samma som hemma. Men är man uppe på nätterna får man sova på dagarna.

Vi går ytterligare en promenad längs bergen i Longyearbyen och sen vidare ner mot havet. Det är inte så mycket annat vi kan göra i väntan på att det ska bli dags för vår inbokade vandringstur senare i dag.

4Longyearbyen684Longyearbyen72

På eftermiddagen är det dags för vandring och vi blir upphämtade på hotellet.

Läs mer om vandringen här: Sarkofagen

Dag 3: Pyramiden

I dag är det dags att ge sig ut till sjöss. Ett besök i den nerlagda gruvbyn Pyramiden står på dagordningen och vi ger oss av direkt efter frukost.

Läs mer om utflykten här: Pyramiden och Nordenskiöldglaciären

När vi kommer tillbaka till Longyearbyen blir det lite häng på hotellrummet innan midnattsolens skarpa ljus lockar ut oss på en promenad.

5Midnattssol475Midnattssol325Midnattssol375Midnattssol40

Det är känns lite speciellt att vara vaken klockan tolv på natten och ute lyser solen skarpare än någonsin.

5Midnattssol27

Vi skulle kunna promenera omkring i evigheter, men till sist känner vi oss tvungna att gå tillbaka till hotellet. Vi behöver lite sömn innan nästa dags äventyr tar vid.

Dag 4: Barentsburg

Det blir ännu en dag till sjöss. Men med gårdagens fantastisk båttur i minnet är detta inget vi direkt klagar över. Vi har aldrig tidigare sett en sådan vacker omgivning och vi räknar med att dagens tur ska bjuda på liknande vyer.

Läs mer om utflykten här: Barentsburg och Esmarksglaciären

När vi kommer tillbaka till Longyearbyen kör vi en favorit i repris. Lite vila på rummet innan det är dags för en promenad i midnattssolens ljus.

5Midnattssol63

Det är ytterst motvilligt vi drar oss tillbaka till hotellet när klockan närmar sig ett.

Dag 5: Hemresa

Det är dags att åka hem och vi vill hinna med ännu en promenad i Longyearbyen innan avfärd. Det gäller att ta tillvara på varenda minut av denna karga, annorlunda plats.

Vi lämnar Svalbard och det tar inte många minuter innan sonen får lämna sin plats vid fönstret. Den här utsikten tänker jag inte missa att föreviga!

3Hemresa83Hemresa93Hemresa103hemresa14-e1525602550764.jpg

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s