Kina – en reseberättelse (del 1): Beijing

Himmelens Tempel 24

Dag 3: Fyra av Beijings sevärdheter

En dag. Det är tiden vi har på oss för att upptäcka några av Beijings mest kända sevärdheter. Och det förstår vi ju inte är på långa vägar optimalt. Eller kanske ens görbart.

Men vi gör i alla fall ett försök.

Först funderar vi på att köpa en färdig utflykt, men alla dessa onödiga och tidskrävande shoppingstopp gör att vi snart lägger den idén på hyllan.

Det slutar med att vi via företaget China Highlights bokar en egen bil med chaufför som ska köra oss runt i Beijing enligt våra önskemål.

Himmelens Tempel 67

Himmelens Tempel

Vi inleder dagen med ett besök vid Himmelens Tempel, ett UNESCO världsarv sen 1998.

Vi blir upphämtade vid hotellet av samma chaufför som körde oss till den kinesiska muren under gårdagen. För att det inte ska bli några missförstånd inleder vi med ett trepartstelefonsamtal med en engelsktalande kvinna från China Highlights.

Himmelens Tempel 9

Dagen ser ut att bli riktigt fin. Solen skiner från en alldeles klarblå himmel och runt om oss lyser träd och blommor i härliga vårfärger. Beijings avgaser känns med ens som bortblåsta, även om vi väl inte direkt kan säga att luften är ren. Beijing anses nämligen vara en av världens mest luftförorenade städer.

Det tar oss drygt en timme innan vi väl tagit oss igenom Beijings trafik och kommer fram till tempelområdet.

Vi löser inträdet på 34 yuan/person och beger oss in på området.

Himmelens Tempel 21

Himmelens Tempel består av flera olika tempelbyggnader i en stor parkliknande anläggning och var under 500 år den heligaste platsen i Kina.

Området byggdes på 1400-talet under Mingdynastin och renoverades senare under Qingdynastin.

Himmelens Tempel 99

Vi börjar med The Hall of Prayer for Good Harvest, byggnaden som blivit själva symbolen för Himmelens Tempel.

Den stora tempelbyggnaden står på en sockel av marmor och ovanpå denna vilar tre våningar av trä, var och en av dessa symboliserar jorden, människan och himlen. Det var till detta tempel kejsaren gick för att be om en god skörd.

Himmelens Tempel 41The Hall of Prayer for Good Harvest

Vi går omkring på området en lång stund. Studerar alla vackra tempeldetaljer och tittar på den fina utsikten.

Vi inser snart att vi stannat här alldeles för länge. Tiden har runnit i väg alldeles för snabbt och det är ju mer vi vill hinna med. Mycket mer.

Himmelens Tempel 37Himmelens Tempel 46Himmelens Tempel 61Himmelens Tempel 73Himmelens Tempel 91

Vi går vidare ner mot parken.

Himmelens Tempel 110

Efter en stunds promenad bland vårgrönskan börjar vi känna oss lite stressade.

Vi inser att tiden vi har till vårt förfogande här inte på långa vägar kommer räcka till. Vi kommer inte att hinna se allt. Vilket är riktigt synd tycker vi. För det här är en park helt i vår smak. Trots alla människor som nu verkar ha hittat hit.

Himmelens Tempel verkar vara en plats där Beijingborna gärna tillbringar sin söndag.

Himmelens Tempel 16Himmelens Tempel 18

Vi hade gärna stannat ett par timmar till. Undersökt akustiken i Echo Wall och tittat på fler tempel. Gått en längre promenad i parken bland de blommande träden. Tittat på alla människor som spelar kort och umgås längs tempelingången.

Himmelens Tempel 136Himmelens Tempel 137

Men vi har redan stannat här längre än vi borde och nu är det verkligen dags att gå tillbaka till bilen. Det är mycket vi ska hinna med under dagen.

Kommer vi någonsin tillbaka till Beijing så kommer vi definitivt att åka hit igen.

Himmelska Fridens Torg och Förbjudna Staden

Vi blir avsläppta en bit ifrån Himmelska Fridens Torg.

Chauffören är orolig för att vi inte ska hitta honom igen när vi är klara med besöket här och i Förbjudna Staden eftersom han inte kan hämta upp oss på samma ställe. Men vi har fått ordentliga instruktioner på hur vi ska gå från den engelsktalande damen på China Highlights så vi bara nickar, viftar och ler mot honom när vi hoppar ur bilen.

Det ordnar sig. Det gör det alltid på något sätt.

1Himmelska Fridens Torg 8Himmelska Fridens Torg

Denna gång har vi gott om tid på oss att besöka både Himmelska Fridens Torg och Förbjudna Staden.

Vi börjar av praktiska skäl med att ta oss till Himmelska Fridens Torg. Fast innan vi kan gå ut på torget måste vi passera en säkerhetskontroll. Både vi och våra väskor röntgas noga, även om säkerhetskontrollanten inte orkar vänta på att vi ska rota fram våra pass ur ryggsäcken.

1Himmelska Fridens Torg 18

Torget känns mindre än vi förväntat oss. Kanske beror det på att delar av platsen är avspärrade och att det är väldigt mycket människor på torget. Eller är det helt enkelt inte så stort som vi trott. Fast samtidigt har vi läst att detta ska vara världens största offentliga torg.

Vi får ingen känsla alls för torget. Trots att vi mycket väl vet vad som utspelade sig här för ganska exakt 30 år sedan. Protesterna som började här i april 1989 och som sen slutade i en massaker.

Det är svårt att ta in när vi nu står här.

1Himmelska Fridens Torg 20

Vi känner oss ganska fort klara med torget och fortsätter över på andra sidan gatan och in mot porten till Förbjudna Staden.

Förbjudna Staden är sedan år 1987 listat som ett av UNESCO:s världsarv.

Härifrån styrde kejsaren under Ming- och Qingdynastin och eftersom inga vanliga människor fick tillträde till området fick palatskomplexet namnet Förbjudna Staden. Inte förrän år 1925 då den sista kejsaren störtats öppnades området upp för allmänheten.

2Den Förbjudna Staden 0Ingången till Den Förbjudna Staden

Vi tackar artigt nej till den svensktalande man som försöker locka oss att köpa billiga biljetter. Trots att vi då skulle kunna ta en genväg in på området. Känns visserligen lockande när vi ser mängden av människor vid ingången, men nej tack. Vi är inte hur lättlurade som helst.

2Den Förbjudna Staden 12

Det tar en stund innan vi hittar var vi ska betala inträdet.

Solen steker obarmhärtigt på våra kepslösa huvuden (!) och i biljettkön finns varken skugga eller svalka. Inte heller verkar biljettförsäljaren ha det minsta bråttom. Vi blir stående en stund i en kö som inte verkar röra sig framåt.

Intresset för att besöka Förbjudna Staden är nu nere på noll hos samtliga i familjen. Vi hade definitivt avvikit från området om vi hade kunnat. Men för att möta upp vår chaufför igen måste vi ta oss igenom Förbjudna Staden och ut på andra sidan.

2Den Förbjudna Staden 25

Till sist är biljetterna inköpta och vi kan gå vidare till nästa kö vid entrén.

2Den Förbjudna Staden 44

Väl inne på området känns det bättre igen. Intresset är visserligen inte skyhögt hos någon av oss, men området är stort och det finns därför utrymme åt oss alla utan att vi behöver trängas.

2Den Förbjudna Staden 50

Vi tar ganska god tid på oss genom de olika områdena. Trots det känns det inte nödvändigt att spendera mer tid än nödvändigt här. Så det kan hända att det finns ett och annat rum kvar av palatskomplexets drygt 9000 rum som vi inte besökt.

Efter en glasspaus lämnar vi Förbjudna Staden och kommer ut på andra sidan området.

2Den Förbjudna Staden 110

Vi har ganska gott om tid på oss innan vi ska möta vår chaufför och bestämmer oss därför för att besöka närliggande Jingshanparken.

Jingshanparken

Inträdet till parken kostar 10 yuan/person.

Vi beger oss direkt upp på det lilla konstgjorda berget inne i parken. Längst upp på toppen finns en paviljong, Wanchungpaviljongen, och från denna ges en full överblick över hela Förbjudna Staden.

Jinshan Park 9Utsikt över Förbjudna Staden

Jinshan Park 26Jinshan Park 32Jinshan Park 34Jinshan Park 18

När vi är klara med berget och utsikten går vi en promenad genom parken.

Även denna park verkar vara ett populärt utflyktsmål för Beijingborna, även om det inte verkar vara lika mycket människor här som vid Himmelens tempel.

Men det är en riktigt vacker park.

Jinshan Park 39

Vi lämnar parken och ringer efter vår chaufför. Inte för att han svarar, men när han ser att vi ringer kör han helt enkelt fram till avtalad plats och hämtar oss.

Sommarpalatset

Nu har vi en sevärdhet kvar att besöka innan dagen är slut, nämligen Sommarpalatset. Palatset ligger ca 15 km utanför centrala Peking så det tar en bra stund att köra dit.

Sommarpalatset 23

Sommarpalatset som byggdes under Jindynastin på 1200-talet fungerade som kejsarens sommarbostad när han vill komma bort från livet i Förbjudna Staden. Området består främst av den 60 meter höga kullen Longvity Hill och Kunmingsjön.

År 1998 blev Sommarpalatset upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Sommarpalatset 2Suzhou Markets Street

Vi som inte har ätit sen frukost är nu rejält hungriga.

Det får bli en liten Snickers i första bästa matstånd. Den visar sig inte på långa vägar räcka, så vid nästa matstånd vi passerar trycker vi i oss en påse med bullar. Men inte heller detta lindrar hungern. Vi inser att vi nog måste hitta något ordentligt att äta innan vi kan utforska Sommarpalatset vidare.

Vi hittar en liten restaurang och beställer in tre soppor med oklart innehåll. Inte helt lätt att veta vad vi stoppar i oss när bilderna är suddiga och texten är på kinesiska. Och ingen pratar engelska. Men goda är de i alla fall. Och förhoppningsvis vegetariska.

Sommarpalatset 9Soppa med oklart innehåll

När vi ätit klart känner vi oss äntligen i form för att ge oss upp på kullen och titta på alla vackra tempel.

Det är många trappsteg som ska läggas under våra fötter och träningsvärken från gårdagens vandring på muren gör sig påmind vid vartenda steg. Men upp kommer vi till sist. Bara för att inse att uppförsbacken fortsätter.

Sommarpalatset 38Sommarpalatset 36Sommarpalatset 30

Inte heller här kommer vi att hinna med att se särskilt mycket. Området är enormt och vi får helt enkelt nöja oss med att skrapa lite på ytan.

Vi börjar med ett besök vid templet Tower of Buddhist Incense högst uppe på kullen.

Sommarpalatset 48Sommarpalatset 57Kunmingsjön och 17 bågars bron ut till ön Nanhu

Sommarpalatset 55

När vi tittat klart på både tempel och utsikt och gått upp och nerför en massa trappsteg utan att riktigt veta vart vi ska, vänder vi i stället tillbaka ner för att leta oss vidare mot the Garden of Virtue and Harmony.

Sommarpalatset 87

Även här känner vi oss en aning stressade. Denna vackra parkliknande miljö är egentligen ingen vi vill hasta oss igenom. Framför allt inte nu när körsbärsträden står i full blom.

Sommarpalatset 85

Till sist kommer vi fram till the Garden of Virtue and Harmony. Tror vi i alla fall. Riktigt säkra kan vi inte vara för vi hittar ingen skylt som talar om att vi är framme.

Men vackert och rofyllt är det i alla fall och vi väljer att avsluta vårt Sommarpalatsbesök här. Det är inte lönt att stressa vidare ner mot Suzhou Markets Street som vi planerat. Det får helt enkelt räcka med att vi sett området från ovan.

Sommarpalatset 89Garden of Virtue and Harmony

Sommarpalatset 105Sommarpalatset 103

Vi går sen tillbaka till den väntande bilen och åker tillbaka till hotellet.

Även Sommarpalatsen är ett ställe vi skulle kunna tänka oss att återvända till. Ett par timmars besök räcker inte på långa vägar. Men förmodligen kommer vi inte att komma tillbaka. Så det får räcka så här.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s