Kina – en reseberättelse (del 2): Xi´an

9Drum Tower 23

Dag 4: Beijing – Xi´an med snabbtåg

Vi ställer klockan på 5 och hoppas att vår taxibeställning via hotellet fungerar som den ska. Och framförallt att vi blir körda dit vi ska. Det finns nämligen mer än en tågstation i Beijing.

Men allt visar sig fungera som det ska. Tjugo minuter efter att vi har vaknat sitter vi i en taxi på väg genom ett nyvaket Beijing. Det är sparsamt med trafik så när vi blir avsläppta vid Beijing West Railway Station har vi riktigt gott om tid. Det gillar vi!

Efter en noggrann säkerhetskontroll hittar vi enkelt vår väntsal trots att all information på stora tavlan i vänthallen är på kinesiska.

Prick klockan 6.55 rullar vårt tåg ut från stationen. Här kan man verkligen lita på tågen.

Resa Beijing - Xian 41Någonstans mellan Beijing och Xi´an

Den nästan 110 mil långa tågresan till Xi´an tar med sin fart på 310 km/h oss endast fyra timmar.

När det börjar bli dags att kliva av uppstår en viss förvirring hos oss. På den rullande listen i varje kupé ges ingen som helst information om vilken station som är härnäst, inte heller hör man riktigt den bristfälliga information som ges ur högtalaren tillsammans med allt annan brus.

Vi får helt enkelt gissa oss till när vi ska hoppa av. Efter ungefär fyra timmar alltså.

Xi´an

Men det visar sig att vi hamnat rätt när vi kliver av tåget. Även om tågstationen är stor, så är allt viktigt skyltat på engelska och vi hittar snart en taxi som tror sig kunna köra oss till vårt vandrarhem. Åtminstone efter att chauffören har tittat på våra papper och därefter ringt vandrarhemmet för att stämma av vägen.

Resa Beijing - Xian 47

Taxiresan tar en dryg timme. Xi´an är en mycket större stad än vi har förväntat oss.

Vi blir avsläppta i en gränd. Taxichauffören pekar att vi ska gå vidare in på en angränsande liten väg så vi samlar ihop våra resväskor och ger oss iväg. Vi följer gatan fram, men hittar inget vandrarhem. Vi försöker fråga oss fram och visa vår kinesiska hotellbeskrivning, men ingen verkar förstå vad vi vill.

Vi går tillbaka. Står och ser allmänt förvirrade ut när en engelsktalande man plötsligt dyker upp bredvid oss. Det visar sig att han kommer från vandrarhemmet och han har gått ut för att se vart vi tagit vägen.

Vi följer efter honom till gatan bredvid. Där ligger vandrarhemmet Han Tang Inn och här ska vi ska bo två nätter.

Hantang Inn, Xian 3

Vi blir genast förtjusta i vandrarhemmet. Hotellreceptionisten talar den bästa engelska vi hört hitintills och det vilar en härlig stämning över stället.

Vårt rum är ännu inte klart så vi visas upp till takterassen, en grön oas med soffor, bord och stolar. Och till och med ett pingisbord som övriga familjen genast inviger.

Hantang Inn, Xian 22

Efter en stund får vi vårt rum. Som plåster på såren för att vi fått vänta blir vi uppgraderade till en egen sovsal. Tre våningssängar står till vårt förfogade, mer än vi behöver, men samtidigt så får vi ett eget badrum. Vi är mer än nöjda så.

Hantang Inn, Xian 11Även kinesiska hundar vet hur man tigger

Efter lite vila på rummet ger vi oss iväg ut igen. Vi har mycket vi vill hinna med under våra dagar här.

Cykeltur runt stadsmuren

Vi har siktet inställt på den stadsmur som omringar innerstan. Här planerar vi att hyra cyklar och ta ett varv runt hela stadsmuren.

4City Wall 44

Vi har aldrig cyklat tandemcykel så det måste vi förstås prova på. Sonen, som inte alls känner sig lika äventyrslysten, bara fnyser åt idén och väljer en vanlig cykel istället.

4City Wall 52

Vi ger oss iväg. Det går lite trögt i början, det gör det allt. Framför allt för mig som sitter längst bak på tandemcykeln och envisas med att försöka styra. Vilket förstås inte alls går.

Solen skiner och det är riktigt varmt. Vi som inte riktigt räknat med denna värme svettas en aning där vi cyklar fram längs muren.

4City Wall 854City Wall 914City Wall 79

Efter ett tag går cyklingen som en dans. Det här är ett riktigt roligt sätt att se staden på. När vi ser något intressant stannar vi helt enkelt bara till.

Det finns flera ställen att ta sig ner från muren om man så vill och önskar. Det går också bra att lämna tillbaka cykeln på något annat ställe längs muren om man inte vill cykla hela det 13 km långa varvet. Men det vill förstås vi passa på att göra. Så vi håller oss uppe på muren.

4City Wall 1474City Wall 1014City Wall 1094City Wall 1584City Wall 163

När vi bara har någon kilometer kvar börjar mörka moln helt plötsligt torna upp sig i horisonten. Vi som nästan är tillbaka där vi startade skyndar på. Vi hinner precis svänga tillbaka in på den södra delen av muren när det börjar regna.

4City Wall 168

De flesta som är ute och promenerar eller cyklar tar skydd vid något av de många små tempel längs muren, men vi väljer att cykla på. Vi är ju nästan framme och har inte lust att stå och vänta ut regnet.

Ett bra beslut visar det sig. Vi hinner nätt och jämnt lämna tillbaka cyklarna och skynda oss tillbaka till vandrarhemmet innan det börjar ösregna och storma.

4City Wall 164

Vi som egentligen planerat att spendera kvällen i Muslim Quarter får tänka om.

I stället bokar vi via vandrarhemmet in oss på varsin blindmassage, dvs massage som utförs av blinda massörer. Sonen som inte är så sugen på detta väljer att stanna kvar på vandrarhemmet när vi ger oss iväg.

En man ur vandrarhemmets personal följer med och visar vägen till massagestället som ligger en bit från hotellet. Själva massagen är helt ok, klart värd sina 150 yuan för en timme. Även om vaderna som fortfarande lider svårt efter murvandringen i förrgår inte helt håller med.

1Xian 0

När vi kommer tillbaka väljer vi att äta middag på vandrarhemmet innan vi gör kväll.

Dag 5: Terracottaarmén, Drum Tower & Muslim Quarter

I dag har vi bokat in oss på en utflykt till Terrakottaarmén.

Läs om utflykten här: Terrakottaarmén

Bell Tower och Drum Tower

När vi kommer tillbaka från vår utflykt till Terrakottaarmén ger vi oss en stunds vila på vandrarhemmet innan vi ger oss iväg ut igen.

Nu står först ett besök vid Xi´ans berömda klock- och trumtorn på agendan.

7Tower Bell 0Bell Tower

Klocktornet, Bell Tower, har vi redan stiftat bekantskap med på vår väg till stadsmuren i går. Åtminstone på avstånd.

Pagoden som byggdes år 1384 under Mingdynastin markerar centrum av downtown Xi´an och ligger mitt i en rondell.

Vi funderar en stund på om vi ska gå upp i klocktornet, men väljer sen att i stället besöka det närliggande trumtornet, Drum Tower. Båda känns inte nödvändiga att besöka, utsikten lär inte skilja sig åt så mycket då de båda tornen ligger relativt nära varandra.

Så vi fortsätter vidare över torget.

9Drum Tower 0

Det kostar 30 yuan/person att gå upp i trumtornet.

9Drum Tower 1Drumtower

Även om pagoden inte är så hög får vi en fin utsikt över både närliggande Muslim Quarter och torget framför Bell Tower.

9Drum Tower 6Utsikt över Bell Tower från Drum Tower

9Drum Tower 109Drum Tower 179Drum Tower 209Drum Tower 31

När vi är klara med besöket fortsätter vi vidare in till Muslim Quarter.

Här finns förutom stadens moské även små gränder där man kan köpa allt från siden, te till mat av olika slag. Och övrigt krimskrams förstås. Även om det med våra mått mätt är väldigt billigt förväntas det att man prutar. Vilket inte är vår starkaste gren. Men lite smått och gott slinker ändå ner i vår ryggsäck, i princip oprutat och klart.

10Muslim Quarter 16Muslim Quarter

10Muslim Quarter 1110Muslim Quarter 2310Muslim Quarter 2510Muslim Quarter 2810Muslim Quarter 3310Muslim Quarter 37

När mörkret sänker sig fylls gränderna av människor och det blir svårt att ta sig fram.

Stämningen är glad och så där härlig som den bara kan bli på platser på dessa. Här möts vi av full kommers, rop och härliga (och mindre härliga) dofter och vi erbjuds det ena smakprovet efter den andra där vi tränger oss fram längs gränderna.

Den här typen av nattmarknader gillar vi starkt.

10Muslim Quarter 40Nä, vi var inte riktigt ensamma här

Men till sist känner vi oss tvungna att vända tillbaka mot vandrarhemmet. Sonen har blivit lovad en frappe på Starbucks och vi har en del att packa ihop innan vi i morgon flyger vidare till Shanghai.

12Drum Tower 5

När vi kommer tillbaka ut på torget möts vi av de upplysta tornen på varsin sida.

14Bell Tower 3

Xi´an har verkligen överträffat våra förväntningar och vi är glada att vi valde att lägga några dagar här, trots våra ganska få dagar i Kina. Vi känner oss långt ifrån klara med staden.

Minst en dag till borde vi ha lagt här om vi hade haft mer tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s