En juldagskväll vid Äspet naturreservat

DSC_2048

Ibland blir det inte som man planerat. Men ibland blir det till och med bättre i slutändan.

Som i dag. Planen är att besöka ett nytt naturreservat bara några mil hemifrån, men när vi väl närmar oss är den lilla grusvägen som leder fram till reservatets parkering alldeles för isig för att vi ska våga köra på den.

Vi kör i stället vidare till närliggande Stackedala strövområde för att se om vi kan nå naturreservatet därifrån.

Men trots välmarkerade leder och gps:en inställd på naturreservatet hittar vi inte dit så till sist ger vi upp. Naturreservatsbesöket får vänta till våren. Vi går i stället tillbaka till strövområdets parkering för att se om det finns någon ledig eldstad så vi åtminstone får grillat våra korvar.

DSC_1968Stackedala strövområde

När klockan närmar sig 15 och solen börjar gå ner packar vi ihop oss för att köra hemåt. Men så bestämmer vi oss för att köra en omväg via Åhus i stället. För kanske kan stranden leverera en riktigt vacker solnedgång denna kväll och den möjligheten vill vi i så fall inte missa.

Och då kan vi ju samtidigt passa på att besöka Äspet naturreservat.

DSC_1979

Himlen har hunnit färgas rosa när vi kliver ur bilen och går ner mot stranden. Det här lovar gott. Och nästan ensamma är vi också.

DSC_198520211225_153334DSC_2022DSC_2020DSC_2029

Det är en alldeles underbar kväll. Vågor som slår in över den snötäckta sanden. Vackra stenar i havet toppade med is. En himmel som lyser gulorange åt ena hållet och blårosa åt andra. Och sällskap med de allra bästa.

DSC_2025DSC_2040DSC_2050DSC_2031DSC_2063

Det blir även en promenad bort till fågeltornet. Man får passa på innan korna kommer tillbaka och det blir beträdnadsförbud på grund av fågelskydd.

DSC_2068DSC_2076DSC_2077DSC_2079DSC_2101

En tur upp i fågeltornet för att spana på både fåglar och solnedgång måste förstås hinnas med.

Fåglar finns det gott om denna kväll. Kanske är det gäss eller några andra sjöfåglar som guppar omkring i stora flockar där ute i havet. Fågelkunskapen är ju inte den bästa, trots att det finns flera informationsskyltar till hjälp uppe i fågeltornet. Men jag skyller på att den är svår att läsa. För nu börjar det skymma.

DSC_2088

Det är dags att gå tillbaka och åka hemåt.

En riktigt vacker juldag är till ända. Och det får gärna bli en tradition att juldagar bjuder på strålande sol och fantastiska solnedgångar. Det blir så mycket lättare att stå ut med julhelgerna på det viset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s