Degeberga backar naturreservat – en vandring längs Degebergaleden till Forsakar

DSC_2279

Julhelgen är över, men ytterligare en ledig dag återstår innan plikten kallar och den måste förstås nyttjas ute i friska luften.

Förstås vill vi passa på att besöka ett nytt naturreservat och vi bestämmer oss för Degeberga backar naturreservat i Degeberga.

DSC_2114

Här finns några kortare vandringsleder och valet faller denna dag på Degebergaleden, en led som vi tänker ska ta oss hela vägen bort till Forsakar.

DSC_2120

Hela världen ligger inbäddad i en tjock, vit dimma när vi kommer fram till Degeberga backar. Av backarna ser vi inget, vi kan bara ana dess konturer. Men väderleksprognosen har lovat att solen ska titta fram runt 10-snåret så backarna borde vara väl synliga på tillbakavägen.

Vi följer de gulvita markeringarna längs en upptrampad stig i snön. Alldeles ensamma trots att backarna ligger mitt inne i tätorten och klockan redan hunnit bli 9.

DSC_2131DSC_2133DSC_2134DSC_2142DSC_2147

Det är ett sagolandskap vi vandrar genom, trots att vi egentligen inte ser så mycket av omgivningen. Men som skåningar är vi inte bortskämda med frostiga träd och åar som frusit till is. Så det gäller att passa på.

I morgon och resten av veckan utlovas plusgrader och regn.

DSC_2160DSC_2163DSC_2164DSC_2166

Dotter och hund vandrar sin vana trogen i förväg och någon stannar alldeles för länge vid ån för att fotografera iskristaller så sällskapet splittras snabbt. Vi brukar komma ikapp varandra efter ett tag, men så icke i dag. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom vi väljer att följa de gulvita ledmarkeringarna åt olika håll.

Det tar både tid, flera samtal och ytterligare vandring lite hit och dit innan sällskapet är komplett igen.

DSC_2176DSC_2182

Klockan är strax efter 10 när vi kommer fram till Forsakar och precis som utlovat har solen spruckit fram genom dimman.

Forsakar-Lillaforsskogens naturreservat är inget nytt reservat för oss. Här har vi varit flera gånger, framför allt när barnen var små. Men nu är det länge sedan sist och vi är nyfikna på om vattenfallen har hunnit frysa till is.

DSC_2196DSC_2205Övre fallet

DSC_2217DSC_2218

Delar av det övre fallet har frusit och bildat vackra isformationer, men det mesta av vattnet forsar fortfarande fram med full kraft ner i bäckravinen.

Vi stannar en stund innan vi fortsätter vidare över bron och över på andra sidan ravinen.

DSC_2223DSC_2228DSC_2232DSC_2237Övre fallet från utkiksplatsen

Vi vandrar samma väg tillbaka till Degeberga backar trots att leden kan vandras som en rundslinga. Men vattenfyllda broar hindrar vandring längs bäcken och ute på landsvägen vill vi inte gå. Dessutom har vi ju knappast sett backarna med tanke på morgonens dimma.

Så det är nästan som ett nytt landskap vi nu vandrar genom.

DSC_2261DSC_2267DSC_2274

Det här var ett riktigt härligt naturreservat tycker vi. Hit måste vi definitivt åka igen och vandra mer över backarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s