Kronovalls Store Vång och Svabesholm naturreservat – en regnig dag på Österlen

DSC_2398

När vi under gårdagen kollar in dagens väderprognos utlovas strålande sol. Vi bestämmer oss därför för ta tillfället i akt och åka en runda till Österlen och besöka några naturreservat. För när solen väl visar sig i januari måste man förstås tillbringa dagen ute i naturen.

Men så vaknar vi på morgonen, en hastig titt på väderleksrapporten igen och nu är det mörka gråtunga moln som möter oss. Grundlurade alltså. Men matsäcken är redan nerpackad och alla förberedelser gjorda så vi bestämmer oss för att köra ändå. Ska man vänta på sol när det råder skånsk vinter finns risken att man aldrig någonsin kommer ut.

Vi börjar med ett besök vid Kronovalls slott. Så att slottssamlaren får sitt innan vi sätter i gång med våra naturreservatsbesök.

DSC_2383Kronovalls slott

En lerig grusväg tar oss sen vidare några hundra meter från slottet och här hittar vi dagens första naturreservat, Kronovalls Store Vång naturreservat.

DSC_2390

I naturreservatet finns två kortare vandringsleder och vi väljer den längsta av dessa, den 2,6 km långa gulvita leden.

DSC_2393

Himlen är grå och det regnar när vi ger oss ut över betesmarkerna. Det är blött och lerigt och vi får på flera ställen hoppa på grästuvorna för att undvika att kängorna blir alltför blöta.

Men trots regnet är det en riktigt härlig dag. Frisk, klar luft och vackra trädsiluetter mot den grå himlen. Vandring bland grå moln en vinterdag ska definitivt inte underskattas. Även om det ska erkännas att vi gärna hade sluppit regnet, åtminstone just nu.

DSC_2394DSC_2395DSC_2397

Det är riktigt blött i markerna och svårt att avgöra om det brukar vara så eller om det bara är den senaste tidens regn och snösmältning som gjort att stora delar ligger under vatten.

Men eftersom det på flera ställen finns (såphala) spänger att vandra på gissar vi att detta är ett ganska blött naturreservat även i vanliga fall.

DSC_2400DSC_2403DSC_2407DSC_2410DSC_2412DSC_2419DSC_2432DSC_2434DSC_2435DSC_2436DSC_2437

Varvet runt naturreservatet är snart fullbordat.

Regnet har tilltagit så vi beslutar oss för att hoppa över den planerade fikan vid picknickbordet. Den får i stället intas i bilen innan det är dags att köra vidare mot nästa naturreservat, Onslunda Sten naturreservat, som ligger några kilometer längre bort.

Här hittar vi dock varken parkering eller någon naturreservatsskylt trots att informationen på länsstyrelsens hemsida säger att det ska finnas.

DSC_2448Onslunda Sten naturreservat

Avsaknad av parkering gör att vi får nöja oss med att bara köra genom naturreservatet. Så kanske kommer vi tillbaka en annan gång. Men även från bilen får vi en god överblick över de flerstammade bokträden som naturreservatet är känt för.

Så förmodligen nöjer vi oss med detta besök.

DSC_2439DSC_2444

Dagens sista naturreservat blir Svabesholm naturreservat, en bit utanför Stenshuvud Nationalpark.

Även här är marken blöt och lerig, men vi kryssar så gott det går på stenarna bredvid den upptrampade stigen.

DSC_2450

Vi går ner till den lilla dammen Brännekorran mitt i naturreservatet. Här brukar grodorna sjunga om våren, men i dag ligger vattnet grått och stilla.

Förmodligen gör ett naturreservat som detta sig bäst om våren eller försommaren. Men vi tröstar oss med att vi åtminstone slipper att samsas med korna om utrymmet.

DSC_2460DSC_2464DSC_2471DSC_2467

Vi känner oss snart färdiga med även detta naturreservat och det är dags att köra hemåt.

Men till våren är vi tillbaka igen. Österlen har många fler naturreservat att bjuda på och vi vill förstås besöka dem alla. Men det får ta den tid det tar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s