Osbysjön runt – Osby Skansar och Näset naturreservat

DSC_2560

Det är helg och det serveras ännu en kall och gråmulen januaridag. Men vi är som alltid sugna på frisk luft och lite grillad mat ute i det fria, kanske även ett nytt naturreservat eller två.

Så vi bestämmer oss för ännu en utflykt, denna gång till Osbysjön. Här finns flera naturreservat och förhoppningsvis även goda möjligheter att hitta en eldstad så vi kan laga lite mat.

På vägen dit passerar vi även Matsalycke naturreservat och vi stannar förstås till för en promenad genom den lilla skogen som ligger alldeles bredvid Helge å.

DSC_25201Matsalycke naturreservat 91Matsalycke naturreservat 101Matsalycke naturreservat 121Matsalycke naturreservat 191Matsalycke naturreservat 22

Naturreservatet är inte stort så snart är vi tillbaka vid bilen igen och kan fortsätta vår färd mot Osby och nästa naturreservat.

Det blir förstås en felkörning. Något annat vore ju konstigt när det kommer till oss och då kör vi ändå med gps:en. Men tydligen finns det mer än en hembygdsgård i Osbytrakten och när den i Visseltofta inte levererar det vi är ute efter får vi vända tillbaka.

Men snart är vi framme vid Osby Skansar naturreservat och kan parkera bilen vid Stavhultsgården, en stuga från 1600-talet.

DSC_2551

Naturreservatet ligger på en höjd och består mestadels av bokskog. Här byggdes år 1611 en försvarsanläggning, skans, för att förstärka gränsen mot Sverige. När skansen, som även kallas för Sibbarps Skans, inte längre nyttjades användes området som betesmark.

DSC_2561

Vi följer den lilla stigen genom skogen. Tar en runda upp på skansen och tittar på utsikten över Osbysjön.

2Osby Skansar naturreservat 15DSC_2577Ena sidan av skansen

DSC_2589

En knapp kilometer senare är vi framme vid naturreservatsgränsen på andra sidan skogen. Vi väljer sen att följa stigen längs Helge å på vägen tillbaka till Stavhultsgården.

2Osby Skansar naturreservat 352Osby Skansar naturreservat 38DSC_2605Stavhultsgården

Vid gården finns en eldstad, men än är det för tidigt att tända en eld tycker vi. Vi nöjer oss med en enkel fika innan vi fortsätter vidare till minnesstenen som ligger en bit längre ner längs vägen.

Stenen restes år 1911 till minne över den danske översten Knud Ulfeld som år 1657 stupade i Sibbarps skans.

2Osby Skansar naturreservat 52Minnestenen vid Sibbarps Skans

Vi lämnar Osby Skansar och kör vidare mot Näset naturreservat, ett naturreservat och naturområde på andra sidan Osbysjön.

Här börjar vi med en tur upp i fågeltornet för att titta på utsikten över sjön, men det är med nöd och näppe vi vågar oss upp på den såphala, halvruttna trappan. Några fåglar ser vi inte röken av. Knappt sjön heller för nu drar en grå, iskall dimma in över vattnet.

Vi går ner igen och fortsätter vidare in i skogen.

3Näsets naturreservat 13Näsets naturreservat 43Näsets naturreservat 5

Här finns två kortare vandringsleder och vi väljer att följa den knappt 2 km långa blåmarkerade leden runt halvön.

3Näsets naturreservat 23Näsets naturreservat 83Näsets naturreservat 103Näsets naturreservat 143Näsets naturreservat 163Näsets naturreservat 19

Snart är vi tillbaka igen. När vi kommer fram till eldstaden har det börjat snöa.

Ett tak över picknickplatsen skyddar en del, men det är bitande kallt. Men trots kylan finns det inget som slår en grillad middag ute i det fria.

3Näsets naturreservat 36DSC_26733Näsets naturreservat 45

När vi en timme senare beger oss tillbaka till bilen ligger omgivningen inbäddad i ett tunt lager snö. Det är grått, kallt och vackert på en och samma gång.

Men nu längtar vi verkligen efter lite värme.

3Näsets naturreservat 56

Tre naturreservat kan nu bockas av från listan. Naturreservatslistan som bara blir längre och längre för varje år. Men det gillar vi.

Någon längre vandring blev det dock inte denna lördag. En titt på Runkeeper och vi har nätt och jämnt skrapat ihop en halvmil.

Men en riktigt härlig dag i skogen fick vi i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s