Ölspa i Karlovy Vary – Tjeckiens mest kända kurort

20221023_182346

Det har hunnit bli eftermiddag när vi rullar in till Karlovy Vary och Pension Diamant, vårt boende för natten.

Vi har inte så många timmar att spendera i Karlovy Vary så efter att vi checkat in i vårt lilla vindsrum beger vi oss ner till vad vi förmodar är stadens centrum. Och ner är verkligen rätt beskrivning, skylten vid trottoarkanten visar på 20 % lutning.

Senare under kvällen har vi bokat in oss på traditionellt ölspa, men först blir det ett par timmars strosande genom stan för att se vad den har att erbjuda.

DSC_0622DSC_0623DSC_0632

Till kurorten Karlovy Vary har människor kommit för att ”dricka brunn” i alla tider och överallt finns små stånd som säljer de speciella muggarna att dricka ur.

Vi tvekar om vi ska köpa en mugg, det mineralrika vattnet sägs ha ju undergörande hälsoeffekter och bota både det ena och det andra. Det låter visserligen lockande, men till sist bestämmer vi oss för att avstå inköp. Ju mindre prylar vi äger desto bättre är det resonerar vi.

DSC_0653

Det är en underbar eftermiddag. Solen skiner och det är riktigt varmt för att vara oktober. Lägg till en alldeles lagom mängd turister på stan och det känns som en sommarkväll vid Medelhavet.

DSC_0656DSC_0660DSC_0677

Tanken är att först leta upp First Beer Spa, platsen där kvällens ölspa ska äga rum.

Med en traditionell Karlsbader Oblat i handen för att mätta den värsta hungern ger vi oss iväg. Mobilens gps tar oss snart ut ur stadens centrala delar och leder oss vidare in i mindre fräscha lägenhetsområden.

Det här känns ju verkligen inte rätt.

Det är det inte heller. Hur vi hamnat här vet vi inte, tydligen inte mobilens gps heller. Men en omprogrammering av ställe och vi är snart tillbaka i centrum igen. Och det känns mycket bättre.

DSC_0667DSC_0671

När vi lokaliserat var ölspat ligger fortsätter vi vår promenad genom stan.

Vi letar reda på de 13 ursprungliga källorna och provsmakar vattnet med kupade händer. Tittar på de färgglada husen som ligger utströsslade på kullarna ovanför. Fönstershoppar i de många dyr-affärerna och tänder ljus i den fina Maria Magdalenakyrkan.

Karlovy Vary är ingen stor ort. Vi har snart sett allt vi vill se. Vi behöver nog inte spendera fler timmar här i morgon förmiddag som vi planerat.

DSC_0680DSC_0684DSC_0695DSC_0713DSC_0715DSC_0902DSC_0729DSC_0730DSC_0736

Nu är det dags att bege oss till First Beer Spa och vårt efterlängtade ölspa. En försenad födelsedagspresent, för det var här jag hade tänkt spendera förra årets födelsedag. Innan pandemin kom emellan.

Men nu är jag äntligen här.

DSC_0685DSC_0741DSC_0752

I ett traditionellt tusenliters badkar gjort av ek tillbringar jag sen en välgörande timme i bubblande ölextrakt.

Det finns tydligen inga gränser för hur hälsosamt detta bad är. Det är avgiftande, bra för huden, matsmältningen, botar trötthet och all form av stress. Bland mycket annat.

För att riktigt maximera hälsoeffekten dricker jag förstås även ett glas (eller två) av Krušovice – den egentillverkade ölsorten som det bjuds obegränsat av. Här finns både en ljus och en mörk variant att ta för sig av utan att behöva kliva upp ur badet. Jag är visserligen ingen större öldrickare, men den mörka varianten är riktigt god.

DSC_0759DSC_0802DSC_0812Avgiftad, pigg och väldigt hälsosam!

DSC_0880

Efter badet blir det vila på en halmbädd till tonerna av tjeckisk musik. Och lite mer god mörk öl som sällskap. Förstås.

DSC_0758

Timmen går alldeles för snabbt. Jag skulle gärna stanna ytterligare en timme eller två på halmbädden. Dricka mer öl, lyssna på mer tjeckisk folkmusik och titta på den mysiga inredningen.

Men tiden är ute och det är bara att packa ihop och bege oss ut i den tjeckiska kvällen. Det har hunnit mörkna, men vi hittar snart tillbaka till vårt pensionat uppe på kullen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s