Koh Lipe – en julafton i paradiset

1KohLipe5

Telaga Harbour

Det är tidig julaftonsmorgon på Langkawai, Malaysia och vi ska ta färjan över till den thailändska ön Koh Lipe. Det är vårt första besök i Thailand och vi ser alla framemot att fira julafton i detta populära land.

Vi har bokat färjebiljetter i förväg och tidigt på morgonen är det dags att ta oss till färjelägret i Telaga.

1Resa5

Vår taxichaufför dyker inte upp som utlovat och det finns inga lediga taxibilar så här tidigt på morgonen. Vi får lite panik, vi verkligen måste hinna med färjan till Koh Lipe. Här i regniga Kuah vill vi inte fira det som barnen anser vara årets absolut viktigaste dag.

Hotellpersonalen ringer åtskilliga taxichaufförer innan det blir napp. Det enda som erbjuds är två små bilar istället för en. Dubbel taxa naturligtvis, men vi slår till direkt.

Nu vill vi bara härifrån, kosta vad det kosta vill.

1Resa12

Regnet öser ner när vi lämnar Langkawi med den lilla färjan.

Koh Lipe

När vi en dryg timme senare anländer Koh Lipe bryter solen fram genom molnen. Havet är kristallklart och snart skymtas en vit sandstrand. Vi hinner inte ens gå i land innan vi känner att Koh Lipe är allt Langkawi inte är. Ett paradis!

9SunriseBeach45

Vi har bokat en natt på Salisa Resort på Sunrise Beach.

Nu gäller det att hitta dit. Till vår hjälp har vi en något bristfällig karta och när vi väl anländer hotellet är vi ganska säkra på att vi varken tagit den enklaste eller snabbaste vägen. Men ön är liten och avstånden korta.

2Hotell5

Vi bor i två bungalows direkt på stranden. Våra rum är inte klara när vi anländer, så vi lämnar väskorna i receptionen och beger oss direkt ut på upptäcktsfärd.

2Hotell20a1KohLipe35Julafton109SunriseBeach12

Vi hamnar snart på Walking Street, den lilla huvudgatan på ön.

Här finns både affärer och restauranger. Vi börjar direkt med att beställa in ett gäng thailändska pannkakor och vinner en massa pluspoäng hos barnen. En bra inledning på julafton.

1KohLipe161KohLipe19

Sen måste det förstås provas thaimassage och under tiden går resten av familjen ner till Pattaya Beach och badar och snorklar.

10PattayaBeach29

Dagen fortsätter sen med ännu mer bad och snorkling i det kristallklara vattnet. Som vi har längtat efter detta!

Vi äter julmiddag på härliga The Banana Tree. Till efterrätt blir det förstås ännu ett par thailändska pannkakor. Det gäller att passa på den korta tid vi är här.

Vi tillbringar julaftonskväll på Pattaya Beach. Letar snäckor i strandkanten och ser solen gå ner bakom molnen. Det är fullt av människor på stranden och stämningen är så där härligt avslappnad.

Vi är överens om att vi inte kunde valt ett bättre ställe att fira julafton på. Detta har vi drömt om länge, att slippa alla måsten som kommer med julen.

7PattayaBeach57PattayaBeach17PattayaBeach67PattayaBeach18

Vi avslutar dagen på hotellet med att leka paketleken. Paketen har vi köpt på oss på olika ställen i Malaysia och det är många roliga och annorlunda saker som packas upp.

Juldagen

Jag vaknar först av alla och går en promenad längs Sunrise Beach.

Tidvattnet har dragit sig tillbaka och nu blottas en havsbotten full med skräp och avslagna glasflaskor. Det känns faktiskt lite oväntat. Här vill jag då inte bada eller gå barfota för den delen.

9SunriseBeach279SunriseBeach139SunriseBeach559SunriseBeach15

När resten av familjen har vaknat packar vi ihop oss och går en lång runda runt ön.

Det är riktigt varmt och vi suger åt oss så mycket vi kan av solens strålar där vi går. Solsken är ju inget vi direkt har haft i överflöd under denna resa.

9SunriseBeach429SunriseBeach379SunriseBeach659SunriseBeach679SunriseBeach57

Vi tillbringar resten av dagen med bad och snorkling på Pattaya Beach.

1KohLipe1

För oss är Koh Lipe ett paradis jämfört med Langkawi.

Turkosblått vatten, vita sandstränder, avslappnad atmosfär och… massor av svenskar. Vart vi än vänder oss pratas det svenska. Vi blir faktiskt lite förvånade. Förvåningen blir inte mindre när vi springer på äldste sonens klasskamrat och hans familj.

1Resa16

Vi lämnar Koh Lipe med ett visst vemod på eftermiddagen och återvänder till vårt hotell på Langkawi.

Vi är överens om att julafton 2014 inte kunde spenderats på bättre sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s