Skopje – en reseberättelse

11Macedonian Square 1

Vi är tre i familjen som är sugna på att spendera en långhelg någonstans i Europa.

Planen är att åka nationaldagshelgen och på så sätt endast behöva offra en semesterdag. Dottern som är ledig klämdagen slipper ta ledigt från skolan.

Nu är bara frågan vart vi ska åka? Önskemål finns från dotterns sida att besöka ett nytt land, gärna två, och vi är förstås inte svårövertalade på den punkten. Kravet från vår sida är att det ska finnas ett direktflyg så att vi slipper tidskrävande mellanlandningar.

Valet av destination faller till slut på Skopje, Makedoniens huvudstad. Med en dagsutflykt till närliggande Kosovo tillgodoser vi ju faktiskt även dotterns önskemål om att besöka två länder.

7Macedonian Square 7

En vecka före avresa meddelar helt plötsligt flygbolaget Wizzair att avresetiden är framflyttad hela 13 timmar. Det innebär en helt förlorad dag för vår del. Men eftersom det är för sent att boka något annat bestämmer vi oss för att åka ändå.

När vi kommer till Malmö och checkar in visar det sig nu att flyget är ytterligare 4 timmar försenat. Vi kommer inte flyga förrän efter midnatt. Med andra ord kommer vi att landa riktig tidig morgon och lite sömn måste vi ju ha innan vi ger ut för att upptäcka Skopje. Det innebär en rejält krympt första dag.

Vi har alltså förlorat 1 ½ dag av våra 3 innan vi ens påbörjat vår resa.

Det börjar ju inte så bra det här.

Skopje

Flygresan tar 2 ½ timme och vi tar en taxi till vårt hotell.

Klockan är exakt 4 på morgonen när vi dimper ner i säng på Hotel Centar där vi ska bo tre nätter. Eller åtminstone en natt. Första natten har redan gått och sista natten åker vi hem.

2Old Bazaar 7

Vi ger oss fem timmars sömn och klockan 9 är vi på väg ut på Skopjes gator efter en god frukost på hotellet.

Här gäller det verkligen att ligga i om vi ska hinna med någonting under vår nu rejält förkortade resa.

Old Bazaar

Det är söndag och därmed ganska tomt och ödsligt när vi vandrar in i Old Bazaar, dagens första sevärdhet.

2Old Bazaar 132Old Bazaar 15

Solen har redan börjat värma och det är en riktigt fin promenad vi får bland Old Bazaars gamla torg och gränder. Här finns gott om både små affärer och restauranger.

2Old Bazaar 222Old Bazaar 232Old Bazaar 242Old Bazaar 332Old Bazaar 252Old Bazaar 29

Vi tittar in på grönsaksmarknaden och köper med oss lite stark chili innan vi vandrar ner mot Macedonian Square och alla statyer.

Macedonian Square

Detta område liknar ingenting vi tidigare besökt.

Vi är omgivna av statyer av olika slag, den ena större och pampigare än den andra. Vart vi än vänder oss finns det en staty över någon känd person. Mitt på torget tronar Alexander den Store och en bit längre bort en nästan lika stor Philip II. Till och med Olympias har fått en egen staty, annars är det mest män som avbildats.

4Philip II statyn 1Philip II

5Mothers of Macedonia fontänen 0Olympias och hennes son Alexander den Store

Och någonstans mitt bland alla dessa statyer leder den gamla stenbron från 1400-talet oss över floden Vardar.

28Stone Bridge 1Stone Bridge

19Stone Brdge 0

Här blandas gammalt och nytt, vackert och fult. Åtminstone i våra ögon. Det känns både fascinerande, galet och en smula bisarrt.

9Arkeologiska muséet 0Arkeologiska museet

7Macedonian Square 12Old Bazaar 45

Vi vandrar vidare för ett besök i Moder Teresas minneshus.

Moder Teresas minneshus

Har stannar vi en stund och läser på lite mer om Moder Teresa. Vi vet egentligen inte så mycket mer om henne än att hon tog hand om fattiga och sjuka i Indien. Att hon blev helgonförklarad så sent som förra året visste vi till exempel inte. Men nu vet vi.

16Moder Teresas hus 116Moder Teresas hus 016Moder Teresas hus 2616Moder Teresas hus 816Moder Teresas hus 616Moder Teresas hus 12

När vi känner oss klara går vi tillbaka över stenbron och vidare upp mot Kale Fortress, fortet som ligger uppe på kullen ovanför torget.

Kale Fortress

Från fortet får vi en fin överblick över Skopje och även över Voodoberget mittemot, där det stora korset Millenium Cross står.

21Kale Fort 121Kale Fort 621Kale Fort 1421Kale Fort 1721Kale Fort 23

Vi går vidare ner till Mustafa Pascha´s Mosque och tar sen ytterligare en promenad genom kvarteren i Old Bazaar.

Klockan är inte så mycket. Kanske vi ändå hinner med en utflykt till närliggande Matka Canyon? En utflykt vi räknade bort när vi fick reda på att tiden här skulle begränsas.

Matka Canyon

Nu gäller det bara att hitta en buss eller taxi som kan köra oss dit.

Vi tillbringar en god stund med att leta efter en buss- eller taxistation innan vi ger upp och går tillbaka till hotellet och ber dem ringa efter en taxi. Det visar sig dock inte vara så lätt. Det är söndag och den enda taxichauffören som nappar vill ha 30 euro för att köra oss dit. Men då stannar han så länge vårt besök varar.

Vi slår till direkt.

Matka Canyon 32

Det är riktigt trångt på parkeringen när vi kommer fram, så chauffören får lämna av oss en bit längre ner. Det gör oss inget, det är en vacker promenad innan vi kommer fram till själva sjön.

Matka Canyon är en smal, konstgjord sjö omgiven av höga berg. Det är en riktigt vacker plats och vi är glada över att vi hinner med ett besök trots allt.

Matka Canyon 92Matka Canyon 31

Vi ger oss direkt ut på vandringsleden som går längs med kanten och möts av den ena vackra vyn efter den andra. Här skulle vi kunna gå länge, men efter ett par kilometer sätter ett ras stopp för vidare vandring.

Matka Canyon 40Matka Canyon 51Matka Canyon 48Matka Canyon 38Matka Canyon 56Matka Canyon 68Matka Canyon 54

Vi vänder tillbaka igen.

Nu vill vi passa på att äta lunch på restaurangen vi passerade på vägen. Den som ligger precis vid sjön och bjuder på en fantastisk utsikt över bergen.

Matka Canyon 88Matka Canyon 76

Vi får bord med utsikt över vattnet. Beställer shopskasallad och getost till förrätt och lax till huvudrätt. En inhemsk öl och vatten att skölja ner allt det goda med. Och så en tiggande hund vid våra fötter.

Precis som hemma med andra ord.

Matka Canyon 63

När vi ätit upp går vi tillbaka till den väntande taxin. På vägen tillbaka köper vi lite frön och nötter av en trevlig försäljare.

Matka Canyon 101

Det är tidig kväll när vi åter landar på hotellrummet, nöjda över dagen och över att vi har hunnit med så mycket.

Kosovo

Nu har vi tagit reda på var busstationen i Skopje ligger och i dag ska vi ta bussen över till grannlandet Kosovo och huvudstaden Pristina.

Läs mer om besöket här: Pristina

När vi kommer tillbaka till Skopje äter vi en god middag i Old Bazaar och tar sen en sista promenad längs Macedonian Square.

25Skopje 1

Vi går en annan väg tillbaka till hotellet och passerar Skopjes nybyggda Triumfbåge och Zena Park där vi tittar på fler statyer.

32Triumfbågen 8Triumfbågen i Skopje

33Monument of Heroes 0Monument över De Stupade Hjältarna

Vi hinner också med ett besök i närliggande shoppingcenter innan vi åter landar på hotellet för några timmars sömn.

Klockan 3 i natt ringer väckarklockan och klockan 6 lyfter planet mot Malmö igen.

24Freedom Bridge 9

Trots att resan blev avsevärt mycket kortare än vi tänkt oss från början har vi haft en riktigt härlig långhelg. Vi har hunnit se allt vi ville se och mer därtill. Vi har njutit av fint väder, härligt sällskap och god mat.

Skopje är en riktigt mysig stad som faktiskt har allt man kan önska sig, både inne i staden och en bit utanför. Så frågan är egentligen varför så få åker dit? Staden är definitivt ett prisvärt och perfekt långhelgsresemål tycker vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s