Öresundsleden etapp 10, Järavallen – Löddeköpinge

DSC_0071

Hela helgen är vigd åt vandring längs Öresundsledens tionde etapp, en etapp som är för lång för att vandra i ett svep eftersom vi vandrar etapperna fram och tillbaka.

I ärlighetens namn ska nämnas att ju närmare Malmö vi kommer längs denna Skåneled, desto mindre blir suget att ge sig ut. Så varför envisas vi då med att fortsätta? För att vi är envisa och vill vandra hela Skåneleden. Och vandra är vi alltid sugna på. Det är bara det att den här typen av omgivningar vi nu vandrar oss igenom inte kvalar särskilt högt upp på vår topplista.

Med det sagt, strax efter klockan 8 är vi på plats i Järavallens Strövområde.

Problemet är nu att gps:en tar oss till en helt annan parkeringsplats än den vi avslutade vid i ösregnet sist. Men här finns i alla fall en Skåneledsskylt visar att vi har drygt 2 km till vindskyddet där dagens etapp börjar. Och sen ytterligare 1,5 km till parkeringsplatsen där vi vände sist.

En rörig start på dagens vandring med andra ord. Men hela Skåneleden ska ju vandras bestämde vi ju.

SL5 etapp 10 35

Det är tyst och stilla i skogen när vi ger oss iväg. En riktigt härlig sensommarmorgon.

Vi vandrar till parkeringsplatsen och vänder sen tillbaka längs Saxtorpssjöarna. När vi kommer tillbaka till vindskyddet där dagens etapp börjar stannar vi först och fikar en stund.

DSC_1652Vindskyddet vid Järavallen

Vandringen fortsätter sen över heden upp mot gångbron över den hårt trafikerade E6:an.

DSC_0025

När vi passerar parkeringsplatsen där vi parkerat är den nu nästan full av bilar trots att klockan bara är 10.

Leden fortsätter sen vidare in på breda stigar genom Järavallens naturreservat. Skogsvandringen blir dock inte långvarig, snart är vi framme vid Barsebäcks golfbana och nu är det vandring längs vägen som gäller.

DSC_1673DSC_1687

I början går vi på den klippta gräsmattan bredvid golfbanan, men snart tvingar en å oss ut på vägen. Kanske hade vi sen kunnat fortsätta vandringen i det höga gräset inne i kohagarna, men särskilt sugna på att ge oss in bland korna är vi inte. Framför allt inte som de innehåller flertalet stora tjurar som vaktar stättorna mellan hagarna.

Det blir asfaltsvandring i vägrenen i stället. Kilometer efter kilometer.

DSC_1696DSC_0045DSC_1704DSC_1709

Till sist svänger leden in mot en camping och vi kan äntligen andas ut. Att vandra i vägrenen längs en trafikerad väg där bilarna kör förbi en i hög hastighet är ingen rolig vandring.

Det blir bottenbetyg för denna sträcka. Det hjälper inte att Skåneleden planerar sätta upp en bro över ån så att man kan vandra hela sträckan i kohagarna längs vägen i stället. Sträckan blir inte trevligare för det. Möjligen säkrare, om man inte har något emot att vandra i leriga hagar med kor som sällskap.

SL5 etapp 10 121Tack men nej tack! Vi föredrar nog ändå den trafikerade vägen…

Vandringen fortsätter genom campingen och upp på kullarna med utsikt havet. Visserligen är det en klar förbättring av omgivningen, men nja… vi är bortskämda med bättre vyer än så här längs Öresundsleden.

DSC_1731CSC_0061DSC_1740

Inte heller blir vi gladare när vi kommer fram till Barsebäckshamn. För här har vi tänkt avsluta dagens vandring och spara resterade mil till morgondagen. Men så visar det sig att det här inte finns inte någon parkeringsplats där vi kommer kunna stå en längre stund. Inte ens om vi betalar.

Så vi bestämmer oss för att fortsätta en liten bit till. Kanske dyker det upp parkeringsmöjligheter längre fram?

DSC_1747

Det gör det inte visar det sig. Så efter ytterligare en kilometer bestämmer vi oss för att sätta stopp. Vi får helt enkelt starta morgondagens vandring från ”fel håll”.

Det blir fika och en stund i solen med det gamla kärnkraftverket i bakgrunden innan vi vänder tillbaka mot Järavallen.

DSC_1758DSC_1760SL5 etapp 10 178Inte den trevligaste fikautsikten!

Dagens vandring slutar på 24,5 km och tar oss drygt 6 timmar.

Vi kan väl inte direkt påstå att vi är jättesugna på att slutföra etappen i morgon, även om vi kör inom Löddeköpinge på vägen hem för att se var etappen slutar. Så nu vet vi åtminstone var vi ska börja vår vandring i morgon.

SL5 etapp 10 - dag 2 113

Nästa dag – etappslut

Vi är på plats i Löddeköpinge strax efter klockan 8 och humöret är på topp när vi nu startar dagens vandring mot Barsebäckshamn där vi avslutade i går.

Solen strålar från en klarblå himmel och Lödde å slingrar sig alldeles spegelblank förbi oss. Morgondimman ligger fortfarande kvar över hagarna och vi måste stanna var och varannan meter för att fotografera blommor vars daggdroppar ännu inte hunnit torka.

Det här kommer bli en härlig vandringsdag känner vi. Mycket bättre än gårdagens.

DSC_0078DSC_1784DSC_1786

När vi kommer fram till platsen där vi avslutade gårdagens vandring tar vi först en fikapaus uppe på en av militärbunkrarna innan vi vandrar vidare.

Leden fortsätter över en hage och in på en grusväg mot Barsebäcks gamla kärnkraftverk.

DSC_1806DSC_0116DSC_1824

Vi passerar över strandängarna, förbi Salvikens strandängar naturreservat.

Ljudet från de tusentals fåglarna i havet bredvid ger oss dagens bästa naturupplevelse, trots att vandringen över strandängarna inte tillhör etappens mest lättvandrade.

DSC_0013DSC_0017DSC_0019

Breda grusvägar förbi skog och åkrar tar oss sen vidare till Fasanens gårdsbutik där vi förstås måste stanna till och köpa med oss lite gott.

DSC_0034DSC_0037DSC_0044DSC_0045

Leden fortsätter vidare in mot hagarna längs E6:an.

Här går det att vandra en alternativ rutt om hagarna är alltför översvämmade, men vi väljer ordinarie rutt. Trots att de senaste veckornas regn gör att vi får kryssa på grästuvorna för att hitta torr mark att sätta fötterna på. Det lyckas sådär, det är med blöta och leriga vandringskängor vi sen vandrar under E6:an ut i hagarna på andra sidan vägen.

DSC_0068SL5 etapp 10 - dag 2 166DSC_0087Vandring under E6:an

Vi är snart framme vid Löddeköpinges Kanotcentral och ån där etappen slutar.

Dagens vandring slutar på 19,5 km och tar oss 5 timmar.

DSC_0094

Trots att dagens vandring är betydligt trevligare än gårdagens korar vi ändå denna etapp till Öresundsleden absolut sämsta etapp. Åtminstone så här långt. Och vi hoppas verkligen att ingen av de återstående etapperna konkurrerar om denna sistaplats. För nu längtar vi efter vandring som lockar med vacker omgivning och härliga naturupplevelser.

Hit kommer vi i alla fall inte tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s