Stampaleden – en vandring i Lyckebyåns dalgång

DSC_2368

Det är dags att lämna tillbaka dottern som varit hemma under julledigheten och i dessa virustider vill vi förstås inte sätta henne på tåget. Vi bestämmer oss för att i stället skjutsa hem henne till Kalmar.

För att bryta av den långa resan passar vi även på att göra lite Smålandsvandring, ett landskap vi ofta besökt med aldrig vandrat i. Någon längre vandring blir det dock inte i dag, vi ska hinna köra tillbaka hem igen efter besöket i Kalmar.

För att inte köra någon längre omväg faller valet av vandringsled denna dag på den 7 km långa Stampaleden i Broakulla utanför Emmaboda.

DSC_2379

Vandringen startar vid den gamla kvarnen längs Lyckebyån, ån som rinner genom hela det lilla samhället.

DSC_2299

Vi hinner precis över bron innan det börjar regna. Men det gör inte så mycket, vi är väl förberedda och att bara få komma ut och andas frisk skogsluft i dessa sjuktider känns som en lyx.

Det är en riktigt härlig skog vi vandrar igenom den första delen. Mossklädda stenar, höga granar och en och annan björk kantar vår väg.

DSC_2302DSC_2303DSC_2306DSC_2308DSC_2310

Efter ett par kilometer kommer vi ut på en grusväg och passerar en nerklottrad Huvudhultakvarn naturreservatsskylt

Om vi nu lämnar naturreservatet eller fortsätter in i det vet vi inte riktigt. Men det spelar inte så stor roll. När det gäller vårt naturreservatssamlande nöjer vi oss med de drygt 350 skånska reservaten. Där har vi att göra ändå. Även om det förstås alltid är trevligt att besöka naturreservat utanför Skåne.

DSC_2325

Vi passerar ännu en gammal kvarn längs vägen innan vi åter svänger in i skogen.

DSC_2329DSC_2332DSC_2333DSC_2334DSC_2335

Det är enkel vandring längs breda grusvägar.

Vi möter inga andra människor. Kanske beror det på vädret, kanske är det inte så många som vandrar här. Annars känns detta som en perfekt motions- eller hundslinga om man bor i Broakulla eller dess omgivning.

DSC_2338DSC_2339DSC_2342DSC_2346DSC_2351DSC_2353DSC_2354DSC_2355DSC_2356

Den sista kilometern går längs landsvägen in mot Broakulla igen.

DSC_2357DSC_2360DSC_2363DSC_2366

Knappt 7 km senare är vi tillbaka vid bilen igen. Regnet har upphört, men det är blött och kallt så vi hoppar över den tilltänkta fikapausen.

Stampaleden är en alldeles lagom vandring som bensträckarpaus på väg till Kalmar tycker vi. Vi kommer tillbaka en annan gång, men då för att vandra någon annan av Emmabodas vandringsleder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s