Kos – en reseberättelse

2Zia6

Det är dags att boka vår årliga All-Inclusiveresa, den resa som de senaste sju åren har inlett sommarlovet. I år är det första gången som bara två barn av tre följer med.

Valet faller även i år på Grekland. Vi hittar nästan osmakligt låga priser till den grekiska ön Kos, både på flygbiljetter och hotell. Det är bara att slå till.

Dag 1: Tigaki

Avresan till Kos sker sent på söndagskvällen. Vi sägert hejdå till dotter och hund och det är inte utan vi styr kosan mot Köpenhamns flygplats med en känsla av sorg i magen. Kommer denna resa verkligen att bli som förr, nu när en familjemedlem valt att stanna hemma?

1Tigaki10

Flygresan tar drygt tre timmar och vi landar på Kos lilla flygplats tidigt på morgonen.

Ute är det fortfarande mörkt när vi styr vår lilla hyrbil mot orten Tigaki. Bilresan tar inte mycket mer än en halvtimme och då kör vi faktiskt bara lite fel. Vi tar höger där vi ska ta vänster och semestern inleds därmed precis som den alltid gör. Vi andas ut.

Vi har bokat sju nätter på K. Illios hotel i Tigaki.

Det familjeägda hotellet ligger inrymt bland olivlundar och vindruvsodlingar. När vi dimper in på hotellet denna tidiga morgontimme håller solen precis på att gå upp. Vi är väl förberedda på att få vänta i timmar på vårt rum och blir därför glatt överraskade när vi får rumsnyckeln direkt i handen.

1TigakiTigaki

Resten av dagen tar vi det lugnt på hotellet.

Hotellet har två stora pooler och det är förvånande lite människor. Kanske är det för tidigt på säsongen, kanske har majoriteten av turisterna på Kos skrämts bort av förra höstens flyktingkris?

3Strand1

På kvällen tar vi bilen in till Tigaki och går en promenad längs den fina sandstranden.

3Strand9

Efter att vi tittat på den vackra solnedgången går vi en runda längs den lilla shoppinggatan. Det är fullt av människor inne på restaurangerna och vägen kantas av affärer som säljer de så välbekanta träsnidda föremålen av olivträ, olivtvålar och allehanda badleksaker.

Precis som det ska vara på de här semesterorterna tycker vi. Hit reser vi inte för upplevelserna eller äventyren. Hit åker vi för avkoppling och familjetid. För att höra syrsorna spela i skymningen och tupparna gala i gryningen. För lugn och ro för både kropp och själ.

4Solnedgång244Solnedgång114Solnedgång32

Dag 2: Paradise Beach och Zia

Dagen inleds vid en av poolerna. Här finns det gott om plats till alla och därför är det inte heller någon som smyger sig ut i tidig morgonstund för att slänga sin handduk över väl vald solstol.

Vi läser och vi badar hela denna förmiddag.

1Asfendiou

Efter lunch sätter vi oss i hyrbilen för att se oss omkring på ön.

Vi kör först västerut mot Kos stad, den största staden på ön. Vi nöjer oss med att bara köra igenom staden. Ett mer ingående besök där vi ska utforska staden lite närmare lämnar vi till en annan dag.

Vi fortsätter vägen fram tills den helt enkelt tar slut, någonstans runt Agios Fokas. Längre än så kommer vi inte och vi får helt enkelt vända och köra tillbaka.

2Zia21

Vi stannar till vid Kostas beach och tar ett snabbt avsvalkande dopp i havet.

Efter badet åker vi österut igen och efter ett tag kommer vi ut på landsbygden. Förutom berget Dikeus (843 m) är Kos ganska platt och torrt.

2Kos22Kos3

Vid Paradise Beach stannar vi till för ännu ett dopp i havet.

Sandstranden sträcker sig flera kilometer åt vardera håll och havet lyser alldeles blått. Vi badar, plaskar, leker och fånar oss en lång stund i det varma vattnet. Som tur är är det ganska glest mellan besökarna denna tidiga kväll.

3ParadiseBeach33ParadiseBeach153ParadiseBeach5

Vi vänder bilen mot Tigaki igen, men innan vi återvänder till hotellet bestämmer vi oss för att åka upp till den lilla bergsbyn Zia, en känd utgångspunkt för att se solnedgången.

2Zia14Zia

Efter en promenad runt den lilla byn stannar vi till vid det färgglada kafét Watermill uppe på sluttningen och beställer in deras hemmagjorda citronlemonad.

3Watermill33Watermill183Watermill23

Vi slår oss ner på varsin färgglad stol och njuter av både lemonad och omgivning.

3watermill25.jpg3Watermill14

Solen har ännu inte hunnit börja sin bana nedåt, trots att det börjar bli kväll och vi känner inte att vi riktigt orkar vänta ut solnedgången. Lemonaden är urdrucken och tröttheten börjar smyga sig på. Vi bestämmer oss därför för att återkomma med mer energi en annan dag.

En plats som Zia återvänder man gärna till.

3Watermill9

Dag 3: Nisyros

I dag har vi bokat en utflykt till grannön Nisyros.

Läs mer om utflykten här: Nisyros

Dag 4: Kos Stad

Vi inleder dagen vid poolen. Badar, läser och har det väldigt bra. Termometern visar 36 grader i skuggan så poolområdet känns helt rätt att befinna sig på.

1KosStad1

På eftermiddagen tar vi hyrbilen in till Kos stad för att se vad denna lilla stad har att erbjuda.

Vi köper varsin glass och sätter oss i skuggan av ringmuren. Tittar på det gamla trädet,  Plane tree of Hippocrates, mittemot oss. Ett träd som Hippocrates sägs ha suttit under när han undervisade sina elever i medicin.

1KosStad4

Vi strosar sen vidare längs de små gatorna. Passerar nattklubbar med namn som Tylösand Beach Club och ser små notiser om ”midsommarfest” lite här och var. Nu tror vi oss ha svaret på våra funderingar över var det berömda partylivet finns.

1KosStad5Defterdar Mosque

När vi promenerat oss igenom de små shoppinggatorna känner vi oss klara med Kos stad. Hit känner vi inte att vi måste åka fler gånger, även om det för all del är en riktigt mysig liten stad.

Vi tar hamnpromenaden tillbaka till bilen.

1KosStad201KosStad381KosStad291KosStad51

Kvällen avslutar vi i Tigaki. Vi kommer alldeles lagom för att få se solen försvinna ner bakom bergen och vi tillbringar en stund vid stranden.

Det blir fiskspa innan vi åker tillbaka till hotellet, en aktivitet vi provat tidigare. Även om den utlovade effekten är klart överdriven så är det en rolig och avkopplande aktivitet.

Dag 5: Midsommarafton och Zia

I dag är det midsommarafton och det måste förstås firas på något sätt. Vi bestämmer oss för att åka tillbaka till Zia och denna gång stanna kvar tills solen går ner, runt klockan 20.30.

Zia är som sagt en liten idyll. Byn är omgiven av höga berg och pinjeskogar. Små affärer som trängs längs en liten gata, mysiga caféer och restauranger, en pittoresk liten kyrka och så förstås ett myller av människor som alla vill se den fantastiska solnedgången.

3Watermill22

Vi är alltså inte ensamma när vi anländer denna kväll, alldeles strax innan solen ska försvinna ner bakom bergen på ön Kalymnos mittemot.

När det börjar bli dags samlas människor vid den lilla muren som utlovar bäst utsikt över solnedgången. Vi är inga undantag. Så börjar solen sin bana neråt och det åh-as och ah-as till både höger och vänster om oss.

Det är något visst med grekiska solnedgångar.

4Solnedgång54Solnedgång12

Ett par minuter senare har solen försvunnit och människorna skingras. Vi går en liten promenad till och njuter av den ljumma kvällsbrisen innan vi kör tillbaka till hotellet.

Dag 6: Thermias heta källor och Kefalos

Dagen börjar, som så många andra dagar, med poolbad och lite läsning. Sen är planen att ta en paus från sol och värme och köra ännu en tur runt ön.

Kos är ingen stor ö, bara fyra mil lång och en mil bred. Det gör att vi lätt kan köra runt ön på några timmar och efter lunch ger vi oss så iväg.

4Terma2

Vi börjar vid Thermas heta källor.

För att komma dit kör vi genom Kos stad ytterligare en gång och sen följer vi helt enkelt vägen tills den tar slut. Där ligger Therma och här ska vi bada i de naturligt heta källorna.

Vi parkerar bilen uppe vid parkeringen. Det går att köra ända ner, men med tanke på vägens skick känns det inte som en lämplig idé. Så vi vandrar ner till källorna och havet.

4Terma4

Det kan tyckas som ren dårskap att bada i heta källor när termometern visar över 40 grader i solen. Men faktum är att det är riktigt skönt att ligga där i det lika varma, grumliga vattnet. Blir det för varmt flyttar man sig bara närmare havet.

Vi stannar faktiskt en riktigt lång stund i det svavelhaltiga vattnet.

4Terma204Terma27

Alldeles avkopplade och svaveldoftande styr vi sen västerut till den orten Kefalos på öns sydspets.

På vägen dit hinner vi med ett kort återbesök på Paradise Beach, men badintresset är nu försvinnande litet hos majoriteten av familjen. Vi kör därför snart vidare.

4Terma11

I Kefalos hittar vi faktiskt inget av intresse. Vi nöjer oss med att köra igenom byn och åker sen tillbaka till hotellet.

Dag 7: Tigaki

I dag är sista dagen på Kos och planen är att vi ska hänga vid poolen, gå en sista promenad i omgivningarna, handla lite av traktens olivolja och så se en sista grekisk solnedgång (för denna gång) på stranden i Tigaki.

1Tigaki11

Vi inleder morgonen vid poolen. För första gången denna vecka smyger molnen sig ner från bergen mittemot. Vi tar tacksamt emot den svalkande skuggan. Det nyanlända sällskapet mittemot verkar dock inte vara lika lyckliga. Men de kan snart andas ut, solen kommer tillbaka.

När vi intagit den sista All-Inclusive middagen för denna gång så tar vi vår lilla hyrbil och styr ner mot Tigaki. Nu är det dags att njuta av en sista magnifik solnedgång och köpa med oss lite god olivolja från ön.

1Tigaki15

Vårt flyg går strax efter klockan 4 på morgonen, men vi åker redan efter midnatt mot flygplatsen. Vi kan lika gärna sova ett par timmar där, skillnaden på flygplatsens betonggolv och våra sängar kan inte vara särskilt stor.

Det är med ett visst vemod vi styr kosan tillbaka mot den svenska sommaren, där det för övrigt, enligt dotterns rapporter, varit nästan lika varmt som här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s