Österlenleden etapp 9, Heinge – Lövestads åsar

1SL4 etapp9 35

Heinge Strövområde

Vi har precis vandrat oss igenom Heinge Strövområde och eftersom vi inte sett någon Skåneledsskylt sen vi lämnade bilen vid Verkasjön vet vi fortfarande inte riktigt om vi har avslutat föregående etapp och nu påbörjat etapp 9.

1SL4 etapp9 181SL4 etapp9 201SL4 etapp9 22

Men vi fortsätter vår vandring över ängarna och efter ett tag kommer vi fram till en kohage. Eftersom leden fortsätter genom hagen har vi inget annat val än att ge oss in bland korna.

1SL4 etapp9 24

Hunden håller sig (ko)lugn, trots att korna är framme och nosar på henne. Hela flocken vandrar efter oss genom hagen. Det känns inte helt ok. Koskräcken är nog inte helt botad trots allt.

Lättnaden är stor när vi lämnar korna bakom oss och kommer ut vid en gård. På gårdsplanen läser vi att vi nu kommit fram till Hallsbergs museum.

1SL4 etapp9 28

Gården är helt öde, men på gårdsplanen står flertalet picknickbord så vi dukar upp vår medhavda lunch. Medan vi äter försöker vi fundera ut var vi är och hur långt vi kan gå innan vi måste vända tillbaka.

1SL4 etapp9 31

Etappen är Österlenledens kortaste etapp, endast 6 km. Kanske ska vi passa på att vandra hela etappen nu när vi ändå har påbörjat denna? Kanske finns det bättre skyltning vid denna etappens slut eller kanske till och med någonstans där vi kan parkera bilen nästa gång?

Problemet är att vi då kommer ha vandrat närmare 30 km när vi kommer tillbaka till bilen, något framför allt den tioåriga sonen inte är så sugen på.

Vi löser problemet genom att ringa ett samtal. Det ordnar sig genom att vi kommer bli upphämtade vid Lövestads åsar och skjutsade tillbaka till bilen. Så nu är det bara att vandra vidare!

1SL4 etapp9 30

Vi lämnar Hallsbergs museum och vandrar vidare in på en grusväg förbi Hallsbergs stenar.

1SL4 etapp9 431SL4 etapp9 45

Leden fortsätter längs grusvägen tills vi kommer fram till ännu en hage full med kor, denna gång ett gäng nyfikna kalvar. Men nu känner både vi och hunden oss modigare och vi passerar genom hagen utan några problem, trots att kalvarna följer oss hack i häl.

1SL4 etapp9 50

Vi fortsätter vidare längs en grusväg som leder ända fram till Lövestad.

1SL4 etapp9 531SL4 etapp9 561SL4 etapp9 57

När vi kommer fram till Lövestad blir det sen asfaltsvandring hela vägen bort till Lövestads åsar.

1SL4 etapp9 611SL4 etapp9 62

Här väntar vårt sällskap på oss. Medan halva sällskapet åker för att hämta bilen vid Verkasjön passar den andra halvan på duka fram fika uppe på åsen.

1SL4 etapp9 67

När bilen är hämtad och vi fikat färdigt fortsätter vi vår vandring uppe på åsen.

Vi har fortfarande inte sett någon Skåneledsskylt och vet alltså inte riktigt om hela etappen är färdigvandrad eller inte. Och sånt är viktigt för oss nu när vi försöker få ordning på de olika etapperna.

1SL4 etapp10 1

Det är en riktigt härlig skog vi vandrar i. Leden går som i en tunnel kantade av stora bokträd.

1SL4 etapp10 5

Efter ett tag kommer vi fram till ett vindskydd. Vi förmodar att detta är etappens slutmål, men eftersom det inte går att parkera här inför nästa veckas vandring fortsätter vi följa leden genom skogen.

1SL4 etapp10 13

Efter ytterligare några kilometer kommer vi till sist fram till slutet av åsen och nu kan vi skymta en parkering nere vid vägen. Det får bli startpunkten vid nästa veckas vandring.

1SL4 etapp10 8

Vi vandrar tillbaka till bilen och kör hemåt.

I dag har vi alltså vandrat både etapp 8 och 9. Kanske till och med en eller två kilometer av etapp 10. Men egentligen har vi ingen aning. Inte på hela sträckan har det funnits en enda Skåneledsskylt som kunnat ge oss lite vägledning, vilket vi varit bortskämda med under tidigare vandringar. Men huvudsaken är att vi följt Skåneledens orangea markeringar och tanken är ju ändå att vi ska vandra hela leden.

Dagens vandring slutar på 18 km och då har vi bara vandrat enkel väg denna gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s