Gibraltar – en vandring till Upper Rock

2Gibraltar 24

Det är självklart att vi måste passa på att besöka det brittiska territoriet Gibraltar när vi ändå spenderar en hel vecka på den spanska solkusten.

Från Torremolinos där vi bor ner till Gibraltar är det knappt 12 mil och resan ska ta ungefär 1 ½ timme med bil.

2Gibraltar 2

Det är tidig uppstigning som gäller denna morgon. Redan klockan 7.30 intar vi frukost för att sen sätta oss i bilen och köra mot Gibraltar.

Vi vet inte riktigt vad det är, men Torremolinos vägar jobbar inte direkt med oss. Vi lyckas på något sätt hamna på vägar vi inte ska och har svårt att hitta ut till rätt väg. Men till sist är vi äntligen på rätt väg.

Vi svänger in på betalvägen mot Gibraltar. Passerar tre vägtullar i princip efter varandra. Det går att ta en avgiftsbefriad väg, men vi är nöjda med vårt val. Vägen är bred och fin och det är sparsamt med trafik. Det passar oss perfekt.

2Gibraltar 5

Vi parkerar i spanska La Linea som ligger precis vid gränsen. Framför oss reser sig Gibraltarklippan.

2Gibraltar 6

När vi har visat våra pass går vi vidare. För att komma in i Gibraltar måste vi gå över flygplatsens landningsbana. När vi anländer är ett plan precis på väg att landa och därför får vi vänta nästan tjugo minuter innan vi kan gå över.

2Gibraltar 82Gibraltar 122Gibraltar 17

Väl framme i Gibraltar är det engelska skyltar och röda telefonkiosker som gäller. Det känns verkligen att vi lämnat Spanien och nu kommit in på brittisk territorium. Det enda som skiljer är trafiken. Här kör man faktiskt på höger sida, något vi tackar för när vi nu kryssar fram längs gatorna.

2Gibraltar 272Gibraltar 47

Upper Rock Hill

Vårt mål är Upper Rock Hill uppe på klippan. Här ska vi titta på de berömda aporna och njuta av utsikten. Men först ska vi vandra de 420 metrarna uppför klippan. För vi är minsann inga latmaskar som alla andra som tar minibuss eller taxi upp. Nä, såklart att vi ska vandra upp.

Utrustade med vattenflaskor och ett gott humör börjar vi vår vandring uppåt. Det är asfalterad väg och den största utmaningen, förutom värmen, är att det är trångt på vägen när alla minibussar kör om oss.

2Gibraltar 482Gibraltar 542Gibraltar 59

Vi vet inte om det är så vanligt att man vandrar upp för vi möter inga andra under promenaden.

Till och med aporna vi passerar längs med vägen verkar en aning förvånade när vi kommer flåsande, men de flyttar snällt på sig. Och upp kommer vi till sist. Trötta, varma och andfådda.

2Gibraltar 702Gibraltar 772Gibraltar 882Gibraltar 952Gibraltar 85

Det är gott om människor uppe på klippan och riktigt trångt på sina ställen. Aporna ser dock mest feta och trötta ut. Det blir bara en hastig titt, sen går vi vidare.

Vi stannar faktiskt inte alls länge uppe på klippan.

2Gibraltar 962Gibraltar 1012Gibraltar 105Många och långa trappor upp den sista biten

2Gibraltar 108

Vi tar linbanan ner. Känner att någon måtta får det ju vara på vår hurtfriskhet. Linbanefärden tar blott tio minuter och för denna korta tur betalar vi 48 £ för fyra personer. Ett pris i saftigaste laget kan vi ju tycka, men vi orkar helt enkelt inte vandra ner.

2Gibraltar 31

När vi kommer ner igen går vi en promenad runt staden och shoppinggatan Main Street. Sätter oss på ett kafé och äter glass och tittar på människor.

Vi gillar verkligen Gibraltar och den brittiska atmosfär som råder här. Vi skulle faktiskt kunna tänka oss att stanna en natt här, i stället för att åka tillbaka till Torremolinos.

2Gibraltar 185Mot den goda middagen!

Men nu har vi bokat en All Inclusiveresa och då får vi förstås passa på att utnyttja den service som vi har betalt för. Något annat vore ju slöseri med pengar.

Alltså går vi tillbaka till Spanien igen. Det är dags att åka tillbaka till Torremolinos och den stundande middagen. Den vill vi förstås inte missa. I alla fall inte sönerna. För oss andra kan det nog kvitta faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s