Caminito del Rey

2Caminito del Rey 197

I dag är det dags för vandring längs Caminito del Rey, en gång klassad som världens farligaste vandringsled. Efter flera dödsfall stängdes leden år 2000 och ett renoveringsarbete påbörjades. År 2014 öppnade Caminito del Rey igen och det är nu en mycket säker led att vandra.

Vi bokar inträdet hemifrån och betalar 12 euro/person.

2Caminito del Rey 10

Dagens vandringsäventyr hänger faktiskt på en skör tråd. Magsjuka ställer till det för vissa i familjen och det är in i det sista oklart om vi verkligen ska ge oss iväg. Den drabbade tillhör dock den envisa sorten så efter frukost bestäms det att vi ska göra ett försök.

En timme senare är vi framme vid den lilla byn Ardales där vandringen börjar. Vi kör faktiskt inte fel en endaste gång och är därför på plats i riktigt god tid.

Vi har slottid klockan 12.30 och klockan är nu bara strax efter 10.

2Caminito del Rey 6

Det tar sin tid att hitta någonstans att parkera bilen, men när detta väl är gjort får vi gå en bit för att komma till ledens början. Vi går genom en tunnel och så ytterligare 1,5 km innan vi äntligen är framme.

2Caminito del Rey 8

När vi kommer fram visar det sig att det är plats i gruppen som precis ska släppas på, så vi kommer i väg en timme tidigare än beräknat.

Men först måste vi ju ta på oss hårnät och hjälm. Så vi har skydd ifall något litet stenblock faller ner på oss under vår vandring.

2Caminito del Rey 292Caminito del Rey 144

Vi ger oss av genom den trånga ravinen. Förväntansfulla inför vad som komma skall.

Första delen av leden är 2,9 km lång och går genom Gaitanejo Gorge.

2Caminito del Rey 47

Vi vandrar på smala gångbroar av trä, fästa direkt i de branta klippväggarna. Under den nya bron syns den gamla leden, en smal asfalterad gång utan räcken.

Vi är verkligen glada över att vi inte vandrar på den gamla leden.

2Caminito del Rey 542Caminito del Rey 702Caminito del Rey 562Caminito del Rey 852Caminito del Rey 1072Caminito del Rey 106

Efter de första tre kilometerna övergår leden till breda naturstigar i Hoyo Valley. Även om omgivningen förstås är vacker även här är den inte som den första dramatiska delen.

2Caminito del Rey 1232Caminito del Rey 1202Caminito del Rey 1222Caminito del Rey 137

Efter ett par kilometer går leden vidare längs Gaitanes Gorge. Här är det åter gångstigar av trä som gäller.

Det är en riktigt mäktig vandring. Vi känner oss inte så stora där vi går utmed de branta bergsväggarna. Tittar förundrat ner på den gamla leden som är sönder på flera ställen. Kan inte förstå hur någon ens kan komma på tanken att försöka vandra den.

2Caminito del Rey 1782Caminito del Rey 1572Caminito del Rey 1632Caminito del Rey 1702Caminito del Rey 1692Caminito del Rey 198

Vandringen på 7,7 km tar oss över två timmar.

Då vandrar vi i ett riktigt lugnt tempo. Vi vill förstås hinna njuta av de hisnande vyerna  och så vill vi att alla orkar hänga med, även den som trots allt inte känner sig helt hundra.

2Caminito del Rey 219

Vandringsleden slutar vid El Chorrodammen i Aloha.

Här lämnar vi tillbaka våra hjälmar och väntar en liten stund på shuttlebussen som ska ta oss tillbaka till Ardales och bilen.

Att vandra Caminito del Rey kan i princip vem som helst göra. Kanske bör man inte ha anlag för svindel, det är rejält högt upp på sina ställen. Det som vi upplevde var jobbigast var värmen som denna dag landade på 38 grader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s