Balkan roadtrip (dag 9-10): Dubrovnik

3Dubrovnik 46

Resa Kotor – Dubrovnik

Det är nu dags att lämna Kotor och Montenegro.

Vi kommer iväg vid 9-tiden. Med oss som färdkost får vi flera klasar av vindruvor som vår snälla värd klipper ner till oss. En nyklippt ros sticker han också till mig. Det är med lite vemod vi lämnar Kotorbukten och kör mot gränsen.

Apartment Azure Adriatic, Kotor 31

Vi hinner inte längre än till Herceg Novi innan det plötsligt tar stopp. Vi hamnar efter en lång kö av bilar och kommer varken fram eller tillbaka. Kön står helt still. Den här gången kan vi dessutom inte vända, vi måste fram till gränsen.

Först efter en timme börjar vi så sakta rulla framåt. Det visar sig att bilkön är själva kön till gränskontrollen. Det tar oss två och en halv timme innan vi har passerat och återigen är inne i Kroatien.

Den långa bilväntan kräver förstås sin glass.

3Dubrovnik 443Dubrovnik 49

Dubrovnik

En knapp timme senare rullar vi in i Dubrovnik, eller rättare sagt Lapad, och rakt på lägenheten Apartment Dina, där vi ska spendera två nätter. Och lägenhet är rätta ordet, för det är exakt ett våningshus ute på gatan som vi ska husera i.

Apartment Dina, Dubrovnik 0Apartment Dina

Lägenheten känns inte direkt charmig, inte som våra tidigare boenden. Sängarna saknar ordentliga sänglakan, garderoben är full av kläder, kylskåpet är fullt av mat och i badrummet står gamla tandborstar i en mugg på handfatet. Lite känslan av en gammal faster som tvingats lämna sin lägenhet i all hast för nu har hennes brorson lyckats hyra ut den ett par nätter.

– Känn er som hemma, uppmuntrar ”brorsonen”. Hmm, tänker vi.

1Dubrovnik 8

Vi passar på att fråga hur långt tid det tar att gå in till Gamla Stan i Dubrovnik. Tjugo minuter, förkunnar vår värd. Fyrtio minuter, säger Google Maps och har förstås rätt även denna gång.

På vägen dit stannar vi och köper kroatiska bakelser att mumsa på längs vägen.

1Dubrovnik 2Mums!

Efter en promenad längs med havet kommer vi fram till Stari Grad eller Gamla Stan, även detta ett UNESCO världsarv sen 1979.

Vi går genom Pileporten och bestämmer oss för att börja med promenaden uppe på ringmuren innan vi tar itu med resten.

1Dubrovnik 16Pileporten

Att promenera på ringmuren är inget vi hastar oss igenom. Det tar oss en dryg timme att gå hela varvet. Det är vacker utsikt från alla håll och kanter.

1Dubrovnik 611Dubrovnik 751Dubrovnik 931Dubrovnik 1111Dubrovnik 831Dubrovnik 1211Dubrovnik 1311Dubrovnik 1371Dubrovnik 1401Dubrovnik 1511Dubrovnik 157

När vi kommer ner igen går vi en runda i gränderna.

Gamla Stan är en charmig plats och definitivt är ett besök här ett måste om man är i Dubrovnik, det är inget snack om saken. Men platsen tar oss inte med storm så som Gamla Stan i Kotor lyckades göra. Eller Trogir. Eller så har vi helt enkelt besökt för många Gamla Stan på denna resa.

1Dubrovnik 343Dubrovnik 111Dubrovnik 43

Vi äter dyrpizza på en liten trattoria inne i en av gränderna. Pizzorna är så stora att vi inte orkar äta upp. Vi får med oss resterna i en pizzakartong och promenerar sedan hem i den mörka kvällen.

Klockan är 21 när vi anländer vår sunkiga lägenhet och gör kväll.

Lapad

I dag är sista dagen på vår roadtrip runt Balkanhalvön, en roadtrip som varit över förväntan. Åtminstone om man inte frågar familjens tonåring. Så det gör vi inte. För att göra honom och hans sjusovarbror nöjda och glada tar vi en lång sovmorgon. När sjusovarna väl vaknar har vi redan hunnit handla frukost i form av färska frallor och bakelser nere på bageriet på gatan.

Vi tar det lugnt i lägenheten ett par timmar till och först en bra bit efter lunch kommer vi iväg.

Vårt mål för dagen är att utforska Lapads stränder. Vi har dock ingen aning om vilket håll vi ska gå, vilket leder till att vi irrar runt en bra stund nere i hamnen och i villakvarter innan vi får fråga oss fram.

2Lapad 17Stranden i Lapad

Stranden ser helt ok ut. Vattnet likaså. Vi parkerar längst bort på en betongbrygga bredvid några oanvända solstolar. Här är inga betongbryggor privata. Sen hoppar vi i det varma havet. Vi tillbringar faktiskt längre tid i vattnet än vi brukar. Det gäller att njuta av vad som förmodas bli sommarens sista dopp.

2Lapad 162Lapad 18Badskor, ett absolut måste!

Efter lite mat på en av de många restaurangerna vid stranden går vi tillbaka till lägenheten för en stunds vila.

På kvällen ger vi oss in till Dubrovnik och Gamla Stan igen.

Vi går en lång runda och njuter av omgivningen och atmosfären. Idag känns det som det är mer människor än igår. Vi handlar glass och sätter oss på en trappa och tittar på folkvimlet. Går in i trånga, tomma gränder och tittar på alla platser som varit med i Game of Thrones. Tar en promenad längs den lilla hamnen och avslutar med ännu en glass innan vi går hem.

3Dubrovnik 33Dubrovnik 373Dubrovnik 36

Solen håller på att gå ner när vi går tillbaka och himlen färgas alldeles orangerosa. Det är alldeles lagom värme ute och det är en fin sista kväll vi får i Kroatien.

Kl 6 i morgon är det dags att packa ihop oss och åka hem till dotter och hund.

3Dubrovnik 39

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s