Ås till åsleden etapp 10, Bjeveröd – Ekeröd

SL3 etapp 10 47

I dag är det dags för vandring igen och yngste sonen ansluter till vandringssällskapet. Det finns tydligen en del Pokemonägg som behöver kläckas och då passar vandring på Skåneleden väldigt bra.

SL3 etapp 10 3

I dag skiner solen och inga regnmoln finns i sikte. Temperaturen når nästan 20 grader och det är en alldeles krispig härlig luft som andas höst.

Vi parkerar vid Fulltofta strövområde och går den lilla biten genom fårhagen till vindskyddet i Bjeveröd.

SL3-etapp-10-96.jpg

Leden fortsätter vidare över en liten äng innan vi kommer in i skogen där en bred spång/gångbro tar vid längs en å.

Det är ett riktigt vackert område. Hit vill vi åka igen och gå hela varvet längs gångbron. I dag ska vi däremot svänga av in mot skogen när vi gått en bit på spången.

SL3 etapp 10 22Vid Hanakällan

Vi svänger in i granskogen. Leden fortsätter vidare in på en grusväg och efter ett tag kommer vi fram till Hanakällan

Vattnet i Hanakällan går att dricka och sägs vara välgörande för hälsan. Det sägs också att vattnet i denna källa aldrig fryser, oavsett hur kallt det är.

SL3 etapp 10 26SL3 etapp 10 28

Granskog varvas med tät bokskog. Vi vandrar på breda stigar och på spänger över mossar som för tankarna till sommarens tidigare vandring i Jämtland.

SL3 etapp 10 45

Vi slår oss ner på en nerfallen trädstam och fikar en stund innan vi vandrar vidare.

SL3 etapp 10 49

Sen fortsätter vi vår vandring genom skogen, upptagna av våra egna tankar (och att jaga efter Pokemon). Faktiskt så upptagna att vi inte märker att vi går fel. Vi passerar ett hägn och kommer ut på en landsväg, osäkra på vilken väg vi egentligen ska ta. Då upptäcker vi att vi följt röda markeringar istället för orange.

Aj då. Det är bara att gå tillbaka.

När vi efter drygt en kilometer äntligen hittar de orangea markeringarna igen är lättnaden står. Vi vänder åter in på leden, går ett par hundra meter innan vi tycker att omgivningen börjar kännas lite bekant. Har vi inte gått här innan?

Det visar sig att vi nu är på väg tillbaka i stället för framåt. Så det blir till att vända igen och nu hamnar vi äntligen rätt och kan fortsätta vår vandring.

SL3 etapp 10 56

Sen blir det grusväg ett par kilometer innan vi svänger ut på landsvägen mot Ekeröd. Det är sparsamt med trafik så det är ändå ganska okej att vandra där längs vägkanten.

SL3 etapp 10 57SL3 etapp 10 58Ekeröds gravfält

Leden svänger åter in i skogen och vi är framme vid Ekeröds gravfält där vi stannar en stund innan vi fortsätter.

Nu vill vi hitta vindskyddet i Ekeröd som är etappens slutmål. Felvandringen har gjort att dagens vandring riskerar bli en av Ås till åsledens längsta och därför ger vi upp efter ett tag när vi inte kommer fram till vindskyddet. Någon tre-mila-runda orkar vi nämligen inte med i dag.

Vi går tillbaka och äter vår medhavda lunch vid gravplatsen.

SL3 etapp 10 65

När vi ätit upp är det dags att vandra tillbaka till Bjeveröd.

SL3 etapp 10 64SL3 etapp 10 80SL3 etapp 10 99

Dagens vandring slutar på 27,5 km och tar oss 7 timmar.

Denna etapp är en riktigt vacker vandring rakt igenom och vi korar därför etappen till Ås till åsledens näst bästa etapp så här långt. Vinnare är fortfarande Söderåsen, men denna ligger faktiskt inte långt efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s