Ås till åsleden etapp 9, Onsvalakällan – Bjeveröd

SL3 etapp 9 54

Egentligen tänker vi avstå vandring denna helg, men till sist ändrar vi oss. Denna etapp är Ås till åsledens kortaste etapp, endast 4,6 km enkel väg, och vi känner att den passar bra som en lagom lång söndagsrunda i skogen.

SL3 etapp 9 5

När vi kommer fram till parkeringen nära Onsvalakällan ligger regnmolnen tunga och mörka på himlen. I dag är vi dock ordentligt förberedda med både regnkläder och regnskydd till ryggsäcken.

Vi hinner inte mer än starta vår vandring förrän åskan börjar mullra i horisonten och regnet börjar dugga lite lätt.

SL3 etapp 9 13

Vi skyndar förbi vindskyddet vid Onsvalakällan. Leden svänger snart ut på en grusväg och efter en bit korsar vi den stora vägen och fortsätter vidare in på en grusväg i skogen.

Det är en fin väg genom mossklädd granskog och kalhyggen. Vi hittar en hel del svamp längs leden och det känns nästan som höst fast det fortfarande är sommar.

SL3 etapp 9 17SL3 etapp 9 36SL3 etapp 9 19

Åska, regn, solsken och tunga moln avlöser sen varandra under hela vår vandring. Temperaturen ligger ändå stadigt över 20 grader och vi svettas en aning bakom våra regnkläder som vi hela tiden får ta på och av vartefter vädret skiftar.

SL3 etapp 9 27

Vandringen denna dag är riktigt lätt och går nästan uteslutande på grusvägar genom skogen.

SL3 etapp 9 44

Först när vi kommer in i det lilla området Bjeveröd lämnar vi grusvägen och svänger in i en fårhage. Direkt efter hagen ligger vindskyddet som är etappens slutmål.

SL3 etapp 9 52Vindskyddet i Bjeveröd

Vi äter vår medhavda lunch i vindskyddet. Medan vi äter drar ett åskoväder in över oss. Vi är tacksamma över att vi sitter i vindskyddet och inte är mitt ute i skogen.

En halvtimme senare skiner solen igen och vi kan vandra tillbaka.

SL3 etapp 9 37

Vi hinner ungefär halvvägs, sen fullkomligt vräker regnet ner igen. Vi hinner nätt och jämnt ta på våra regnkläder. Regnet bildar stora sjöar längs leden och vi är i genomblöta när vi till sist kommer tillbaka till bilen.

SL3 etapp 9 64

Dagens vandring slutar på 9,5 km och tar oss knappa 2 ½ timme och då ingår även vår långa lunchpaus i vindskyddet. En snabb och enkel vandring med andra ord, vilket passade perfekt en vädermässigt instabil dag som denna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s