USA roadtrip (dag 7): Grand Canyon

5Desert View 18

Soluppgång vid Mather Point

När klockan ringer 4.30 på morgonen är det fortfarande mörkt ute.

Sönerna verkar ha fått sin tillräckliga dos av Grand Canyon och väljer därför sovmorgon framför att stiga upp i vad de benämner som mitt i natten.

4Soluppgång, Mather Point 2

Soluppgången ska bevittnas från Mather Point säger de som vet bättre. Och vi gör såklart som vi blir rekommenderade.

Vi är inte först på parkeringen när vi anländer strax innan kl 5. Men vi är inte heller speciellt många här.

Det är fortfarande mörkt när vi ger oss iväg mot Mather Point. Faktiskt så mörkt att vi inte riktigt vet vart vi är på väg. Efter ett tag börjar vi rent av fundera på om vi går åt rätt håll. Tänk om vi går vilse och missar soluppgången. Det vore ju snörpligt.

4Soluppgång, Mather Point 167

Men snart är vi framme vid amfiteatern vid Mather Point och kan rigga upp stativet på bästa plats. Det är bara vi och några till som hittat hit.

Det är kyligt i luften och jag fryser där jag sitter och väntar på att solen ska gå upp. En oväntad upplevelse denna annars så varma resa.

4Soluppgång, Mather Point 28

Så till sist börjar det ljusna och snart ser vi solen långsamt stiga upp över horisonten.

3Solnedgång, Yavapai Point 87

Färgerna är inte alls desamma som under gårdagens solnedgång. Grand Canyon visar fortfarande upp sig i sina gråbruna nyanser. Trots det är det en mäktig upplevelse att stå här i gryningsljuset och blicka ut över kanjonen.

4Soluppgång, Mather Point 344Soluppgång, Mather Point 434Soluppgång, Mather Point 624Soluppgång, Mather Point 105

Vi är inte många som tagit oss hit denna tidiga morgontimme. De flesta verkar också åka hem så fort solen gått upp. Vi väljer dock att stanna kvar och gå en promenad längs The South Rim Trail.

Trots att vi går hela vägen ner till Yavapai Point möter vi ingen annan människa. Det är bara några pigga jordekorrar som korsar vår väg.

4Soluppgång, Mather Point 165

Det känns som vi har hela Grand Canyon för oss själva. Men det är inget vi klagar över förstås.

4Soluppgång, Mather Point 143The South Rim Trail

Vi åker tillbaka till lodgen och väcker sönerna.

Desert View

Vi checkar ut och kör sen de fyra milen bort till Desert View som ligger längs den östra kanten av Grand Canyon och som ger en ännu större överblick över kanjonen.

5Desert View 2

Vi går bort till Desert View Watchtower.

Tornet som byggdes 1932 består av fyra våningar, alla med fantastisk utsikt över Grand Canyon. Inne i tornet finns också målningar som ska påminna om de målningar som återfanns hos det inhemska Pueblo-folket som levde i regionen för ca 1400 år sedan.

5Desert View 26Inne i Desert View Watchtower

När vi beundrat utsikten både inifrån och utanför tornet går vi tillbaka till bilen.

5Desert View 38

Nu anser vi oss vara helt klara med Grand Canyon.

5Desert View 34

Det vi inte hinner med denna gång är en vandringstur ner i kanjonen. Detta görs dock inte hur som helst och får därför vänta tills en annan gång. Om vi nu någonsin kommer hit igen vill säga, vilket är tveksamt.

Grand Canyon är definitivt en must-see-before-you-die-sevärdhet, men en gång räcker känner vi.

Grand Canyon – Monument Valley

Vi kör de fyra milen tillbaka till Grand Canyon Village. Det tar en stund för nu har det bildats långa köer vid de byggarbeten som finns längs vägen.

Vi lämnar sen nationalparken och stannar till Tusayan för en utlovad frappe på Starbucks.

6Resa Kingman - Grand Canyon, Valle 1

Sen är det dags att ställa in gps-Peg mot Monument Valley och köra vidare.

Det visar sig nu att gps-Peg vill att vi kör tillbaka in i nationalparken och mot Desert View, platsen vi precis har lämnat. Vi har verkligen ingen lust att följa hennes råd och återvända dit. Stå i bilkö en timme är inget vi längtar efter.

Gps-Peg måste helt enkelt ha fel.

Så trots hennes ihärdiga protester kör vi vidare ner mot Williams. Det tar ett bra tag innan hon ger upp och slutar be oss vända vid varenda liten grusväg som dyker upp. Närmare 7 mil bestämt. Innerst inne vet vi att hon nog har rätt, men nu känns det ju dumt att vända tillbaka.

Så vi fortsätter vår bilfärd genom torr öken, frodiga granskogar och alpliknande landskap.

Resa Grand Canyon -Monument Valley 2Coconino National Forest

I Flagstaff tankar vi och fyller på sockerhalten i blodet. Så att vi klarar oss till Monument Valley. För den här bilresan verkar ju ta tid. Betydligt längre tid än vi räknat med.

Resa Grand Canyon -Monument Valley 4

Sen fortsätter vi längs spikraka, ensliga vägar mot Kayenta och Monument Valley.

Resa Grand Canyon -Monument Valley 20

Men så till slut dyker de upp framför oss. Klippformationerna som visar att vi nu har kommit in i Navajo Nation och Monument Valley.

Resa Grand Canyon -Monument Valley 38Resa Grand Canyon -Monument Valley 40

Som om vi inte förlorar nog med tid på grund av vår ganska ordentliga omväg, nu visar det sig dessutom att vi passerar en tidszon och helt plötsligt förlorar vi ytterligare en timme.

Vilket är riktigt synd ska det visa sig.

Monument Valley

Klockan är alltså redan 17 när vi kommer fram till vårt boende för natten, Goulding´s Lodge. Detta fantastiska boende nästan insprängt i den röda klippan Red Mesa.

1Gouldings Lodge, Monument Valley 1

Här känner vi direkt att vi borde ha bokat in en dag till. En vilodag helt enkelt. Så att vi i lugn och ro hade kunnat njuta av många och långa bad i inomhuspoolen. Och sitta i evigheter på vår balkong och titta på den fantastiska utsikten över Monument Valley.

1Gouldings Lodge, Monument Valley 71Gouldings Lodge, Monument Valley 17

1Gouldings Lodge, Monument Valley 22Svårslagen utsikt från vår balkong!

Men nu är det bara att göra det bästa och mesta med den korta tid vi har här.

Vi ger oss först en timmes vila på hotellrummet. Vi måste enkelt enkelt smälta dagens upplevelser innan vi ger oss ut på en kvällspromenad.

1Gouldings Lodge, Monument Valley 24

Goulding´s Lodge är ett av två boenden inne i själva Monument Valley och här finns allt man kan tänkas behöva. Det inkluderar både snabbmatställe och ett stort supermarket.

Vi tar en promenad för att handla lite mat. Sönerna slår till på varsin hamburgare och vad som ska visa sig vara oätliga pommes frites. Själva går vi bort till supermarket för att hitta något trevligare att äta.

2Gouldings Lodge, Monument Valley, kvällspromenad 14

Det är inte så att vi är superpetiga eller särskilt hälsosamma när vi är ute och reser, snarare tvärtom. Men när varenda matvara verkar innehålla konstiga kemikalier och dessutom en sju-åtta olika sockerarter känns det lite svårt faktiskt. För att inte tala om färgämnen, vem sjutton kommer på idén att addera gult färgämne till burkmajsen?

Till sist har vi fått ihop lite grönsaker till en sallad och hittat en yoghurt som bara innehåller ett par sockerarter. Det får duga i kväll och som frukost i morgon.

2Gouldings Lodge, Monument Valley, kvällspromenad 31Gouldings Lodge, Monument Valley 93Gouldings Lodge, Monument Valley 6

Det blir sen både ett dopp i inomhuspoolen och lite häng på balkongen innan det är dags att göra kväll.

Vi har också hunnit bokat in oss på morgondagens Deluxe-tur ut i Monument Valley. Ja, åtminstone vissa av oss. Andra föredrar återigen sovmorgon.

Dagens totala körsträcka: 49 mil (29 mil om vi lyssnat på gps-Peg)

Clipboard04

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s