Grimeton Radiostation

Grimeton 16

Något som står högt upp på vår lista när vi reser utomlands är att besöka olika världsarv och det har blivit en hel del genom åren i form av olika ruiner, slott och byar.

Men det är nästan pinsamt att erkänna att trots vårt världsarvssamlande utomlands har vi inte besökt ett enda av Sveriges femton världsarv. Och det måste vi ju råda bot på tycker vi.

Så vi sätter igång med uppgiften direkt när vi nu denna sommar är på väg till Norge för att vandra. Världsarvet Grimeton Radiostation utanför Varberg utgör ett perfekt stopp längs vägen.

Grimeton 1

Grimeton Radiostation utsågs till världsarv år 2004 med motiveringen:

Grimeton radiostation är ett unikt och enastående monument som representerar utvecklingsprocessen för kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget. Radiostationen är ett exceptionellt välbevarat exempel på ett telekommunikationscentrum som representerar de tekniska landvinningarna vid början av 1920-talet, samtidigt som det dokumenterar den fortsatta utvecklingen under tre årtionden.

Grimeton 0

Det är en riktigt vacker sommardag som vi kliver ur bilen på parkeringen vid Grimeton. Precis som alla andra dagar denna varma sommar.

Vi är inte ensamma, men radiostationen verkar inte tillhöra någon av de större sevärdheterna.

Grimeton 2

Det ska erkännas att mitt intresse för gamla radiostationer inte är direkt slår i taket. Entusiasmen är således ganska begränsad när vi nu påbörjar vår promenad genom området. Men som sagt, solen skiner och det är alltid trevligt att lära sig något nytt om svensk historia.

Grimeton 4

Vi följer slingan som går genom området. Besöker bunkern och det lilla museet. Överallt på området finns informationstavlor som lär oss mer om radiovågor och antenner.

Vi får också veta att det var de sex stora antennmasterna på fältet som gav Sverige möjlighet att kommunicera med USA under andra världskriget.

Grimeton 17Grimeton 12Grimeton 7Grimeton 14Grimeton 18

I dag är Grimeton den enda kvarvarande och fortfarande fungerande radiostationen i sitt slag i världen.

Grimeton 6

Vi stannar faktiskt längre än vi planerat. Hela rundvandringen tar nästan två timmar.

Men nu är det roliga slut för denna gång och det är dags att köra vidare mot dagens slutdestination Fjällbacka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s