Kangerlussuaq – Garnet Rock Trail

DSC_0449

I dag har vi bokat in oss på en vandring, Garnet Rock Trail, i utkanten av Kangerlussuaq.

Vandringen är bokad med Albatros Arctic Circle och vi betalar knappt 1000 kr/person.

Drygt 15 km ska vi vandra och förutom att njuta av den vackra grönländska naturen hoppas vi även få med oss ett par egenhändigt utknackade granater med oss hem. Och kanske också få oss ännu en skymt av en myskoxe eller två.

DSC_0297

Vi blir upphämtade vid Old Camp av vår guide. Totalt är vi fem stycken som ska vandra i dag, vi och tre äldre danska män.

DSC_0280Big Salt Lake

Vi blir avlämnade uppe på berget Tacan.

När vi tagit vår packning och våra verktyg för att kunna knacka ur granater påbörjar vi vår vandring ner mot Big Salt Lake.

Vi håller ett riktigt rask tempo. Varför vi verkar ha så bråttom vet vi inte riktigt, men vår guide verkar inte tillhöra den pratsamma sorten.

DSC_0300DSC_0305DSC_0291

Vi fortsätter vår vandring längs med sjön.

Det är en riktigt vacker omgivning vi vandrar genom. Regnet hänger i luften, men mer än så blir det inte.

Trots våra ivriga spaningar lyser myskoxarna med sin frånvaro. En polarräv ylar till från en klippa och tre kaniner skuttar förbi uppe på ett berg, annars är det ont om djur längs vår väg.

DSC_0171

Men desto mer växter får vi se. Ängarna är fulla av blåklockor och videbuskar. Vi passerar också genom stora fält av väldoftande skvattram.

DSC_0366DSC_0368DSC_0492Skvattram eller labrador tea som busken också kallas

Efter knappt två timmars vandring är vi framme vid Granatfjället, klippan där vi med hjälp av våra mejslar och hammare ska knacka fram granater.

DSC_0383Granater insprängda i stenblock

Vi sätter igång med uppgiften direkt. Ivriga att knacka loss de röda stenarna som sitter insprängda i stenblocken runt omkring.

DSC_0392DSC_0474DSC_0434

Att få loss granaterna visar sig inte vara någon lätt uppgift. Även om jag till en början tycker så. Men det visar sig bero på att de röda stenar jag så enkelt mejslar fram ur klipporna inte är några granater.

DSC_0412DSC_0431

Att knacka fram granater visar sig snabbt vara en beroendeframkallande aktivitet. Det är nätt och jämt vi ger oss tid till att äta våra lunchmackor innan vi sätter igång igen.

Vi hinner dock hacka fram ett par riktigt fina granatexemplar innan guiden kommer och berättar att det är dags att avsluta.

Med fickorna fulla av de tunga halvädelstenarna fortsätter vi sen vår vandring ner mot dalen. Det har nu börjat att regna.

DSC_0459

Vi fortsätter ner mot Lake Ferguson, den sjö som invånarna i Kangerlussuaq hämtar sitt drickvatten från.

DSC_0425Lake Ferguson

Vandringen tar oss sen vidare längs kanten av Lake Ferguson.

Det är en riktigt trevlig vandring trots regnet. Vår guide verkar dock ha tröttnat på oss. Han sätter av i sådant tempo att vi alla hamnar på efterkälken. Inte en enda gång vänder han sig om för att se om vi är med.

DSC_0511Några myskoxar såg vi inte till, men väl lite myskoxull

DSC_0522

Regnet tilltar och det känns därför ganska skönt när vi till slut kommer fram till en väg där en jeep hämtar upp oss för att köra oss tillbaka till Kangerlussuaq.

Vi är ute i nästan 8 timmar och är tillbaka vid Old Camp strax innan klockan 17.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s