Kosterhavets Nationalpark – Kosteröarna

DSC_0872

När vi bokar våra två nätter på Strömstad Spa & Resort denna första helg i oktober är egentligen syftet från början något helt annat än att besöka Sveriges västligaste punkt.

Men självklart passar vi på att slå två flugor i en smäll när vi ändå är i krokarna. Vi som alldeles nyligen har bestämt oss för att besöka samtliga av Sveriges ytterpunkter.

Eftersom Kosteröarna är Sveriges västligaste bebodda plats får det bli utgångspunkten för vår ytterpunktsuppgift. Fast egentligen är det skäret Stora Drammen utanför öarna som är Sveriges västligaste punkt, men detta skär är ju inget man kliver iland på hur som helst.

DSC_0879

Planen är att ta Kosterbåten tidigt på morgonen, så redan strax efter klockan 8 är vi på plats nere i hamnen i Strömstad där båtarna utgår från.

Solen skiner från en alldeles klarblå himmel trots att väderleksrapporten lovat regn hela helgen. Men det är bara att tacka och ta emot, det här visar sig bli precis en sådan vacker höstdag som vi drömde om när vi bokade in denna helg.

2Strömstad 6

Det kostar 100 kr/person tur och retur för att åka ut till Kosteröarna.

Vi är inte ensamma på båten denna fina oktoberdag, men det är lätt att hitta en sittplats inne i båten.

DSC_0795

Tanken är egentligen från början att besöka båda Syd- och Nordkoster, men så här i början av oktober går inte längre linfärjan mellan de båda öarna. För att nu kunna ta oss till båda öarna behöver vi åka med den ordinarie Kosterbåten och så mycket tid vill vi inte lägga på att åka runt.

Så vi nöjer oss med att besöka Sydkoster.

DSC_0798

Vi väljer att hoppa av i Ekenäs på Sydkoster.

På ön finns flera mindre vandringsleder och valet faller på den gula leden som börjar bredvid Naturum. Ledmarkeringarna känns dock något bristfälliga för snart inser vi att vi istället vandrar längs den gröna leden som leder mot Sydkosters kyrka och Valfjäll – Sydkosters högsta punkt, hela 59 m ö h.

DSC_0806Sveriges västligaste kyrka på Sydkoster

DSC_0809

Eftersom ett besök på Valfjäll ändå står med på dagens agenda gör det inte oss något. Vi kan lika gärna göra besöket redan nu.

DSC_0807

En lång trätrappa leder upp mot utkiksplatsen på Valfjäll.

DSC_0811

Från utkiksplatsen uppe på toppen bjuds vi på utsikt både över närliggande Nordkoster och hela Kosterhavet.

Förmodligen även över Stora Drammen, men det är inte helt lätt att veta vilket skär som är vad där vi står och tittar ut över havet.

DSC_0817

Nu är inte vi så petiga. Målet är visserligen att besöka Sveriges västligaste punkt, men med besöket uppe på Valfjäll anser vi oss ha fullgjort vårt uppdrag.

DSC_0814DSC_0822DSC_0815DSC_0824DSC_0826

Vi stannar en stund uppe på utkiksplatsen innan vi fortsätter ner och vidare mot Långegärde.

När vi på vägen dit passerar Kosters Trädgårdar bestämmer vi oss för att stanna till för ett besök.

DSC_0839Kosters Trädgårdar

DSC_0834

Med en kopp kaffe och ett päron slår vi oss ner framför den lilla dammen i trädgården.

DSC_0844DSC_0846Det var fler än vi som var sugna på päron

Efter en lång stund i solen är det dags att vandra vidare.

Kosterhavet är en av Sveriges nationalparker, tillika den första och än så länge enda marina nationalparken. Så för att få oss en närmare titt på denna nationalpark svänger vi ner till havet när vi närmar oss Långegärde.

DSC_0852

Vi tar en promenad längs klipporna. Överallt ligger skal av ostron och även en och annan manet skymtas både i vattnet och på land. Det är ett riktigt vackert landskap vi blickar ut över, framför allt en höstdag som denna.

DSC_0854DSC_0862DSC_0863DSC_0867DSC_0869

Vid Långegärde väljer vi sen den blå leden tillbaka. Bara för att efter ett tag inse att vi vandrar på den gröna leden igen. Hur det har gått till vet vi inte. Bara att vi missat att svänga av någonstans.

DSC_0876Långegärde och Nordkoster i bakgrunden

DSC_0871DSC_0880

När vi kommer tillbaka till Ekenäs svänger vi inom Naturum.

Naturum är huvudentrén till Kosterhavets Nationalpark. Här inne finns en utställning med bilder och information om havet och dess många vanliga och ovanliga invånare

DSC_0882

När vi tittat igenom den fina utställningen sätter vi oss på en bänk bakom Naturum där vi njuter av både solsken och utsikt över havet.

Här blir vi sittandes tills båten hämtar upp oss och vi återvänder till Strömstad och lite mer spaande på Strömstad Spa & Resort.

DSC_0890

Totalt vandrar vi en mil på Sydkoster denna dag. Kanske inte är så mycket, men så har vi också tagit oss tid att njuta ordentligt av de vackra vyerna. För Sydkoster är verkligen en vacker ö. Hit åker vi gärna igen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s