Nord till sydleden etapp 4B, Hovdala – Skyrup

DSC_1063

Hovdala Slott

I dag är vi tillbaka vid Hovdala Slott för att vandra ännu en etapp av Nord till sydleden.

Hela etappen sträcker sig runt omgivningarna kring slottet och vidare längs Finjasjön till Skyrup, totalt 2 mil. Eftersom en stor del av etappen går i en cirkel som vi inte behöver vandra fram och tillbaka är det kanske möjligt att vandra hela etappen i ett svep. Tanken är dock att vi sparar sista delen av etappen mot Skyrup och tar denna samtidigt som vi vandrar nästa etapp.

Så sagt och gjort. Vi parkerar bilen på slottsparkeringen redan klockan 8.30 och ger oss iväg. Nu har vi dessutom kollat upp att etappen börjar utanför porttornet.

DSC_0979

Trots det svänger vi av mot fel håll nästan direkt. Visar det sig. Men det vet vi inte då.

Vi väljer att följa ledmarkeringarna som svänger av mot en liten bro och vandrar sen vidare in i skogen på andra sidan en större väg. Egentligen borde vi fortsatt en bit fram och följt ledmarkeringarna upp mot skogen. Om vi ska följa riktningen enligt Skåneledens hemsida.

Nu spelar det i och för sig inte så stor roll eftersom denna del är en rundvandring som både börjar och slutar vid slottet.

DSC_0999

Skogen vi nu vandrar i är så vacker att vi måste stanna var och varannan meter. Det är mossklädda träd och stenar, blåbärsris som nu så smått börjar skifta i rött och svampar i alla former och färger. Luften är så där härligt krispig och klar som den bara blir när sensommar övergår till höst.

Vandring på hösten är helt klart den bästa tycker vi.

DSC_1009DSC_1014DSC_1021En till som är lycklig av att vara ute i skogen!

DSC_1022DSC_1024

Efter ett par kilometer får vi syn på ett par bänkar mitt ute i mossan. Där måste vi förstås stanna och fika trots att vi ännu inte hunnit så långt.

Leden fortsätter sen vidare längs ett par spänger innan vi åter kommer in i skogen.

DSC_1031DSC_1033

Efter ett tag kommer vi fram till Lilla Oberöd och en liten korsning. Här fortsätter vi vidare ut på en större grusväg. Efter ett tag tycker vi dock att det var länge sedan vi såg en orange markering, trots att vi är nästan säkra på att vi följt rätt riktning på pilen vid korsningen.

Vi vänder ändå tillbaka. För säkerhets skull.

Det visar sig vara ett bra beslut. Även om förvirringen är stor när vi åter kommer fram till den lilla korsningen och nu ser pilar som pekar åt alla håll och kanter. Vi följer nu en annan pil i motsatt riktning och hamnar nästan direkt vid det närliggande getostmejeriet.

DSC_1036Höger eller vänster när vi kommer ut ur hagen?

DSC_1035DSC_1040DSC_1042

Det lille kaféet vid mejeriet har ännu inte hunnit öppna när vi kommer dit, men lite ostkaka och transbärsost införskaffas i självbetjäningsbutiken innan vi vänder tillbaka.

För vid mejeriet tar de orangea markeringarna slut och nu visar det sig att vi visst var på rätt väg där vi tidigare vände tillbaka. Vilket tur att vi ändå vände tillbaka, annars hade vi missat det fina getostmejeriet.

DSC_1045Ostkaka och tranbärsgetost, kvällsfikat räddat!

DSC_1037

Vi svänger sen in mot skogen igen, korsar en mindre väg och kommer efter en stund ut i en öppen hage. Här uppstår återigen en viss förvirring. För även här visar det sig finnas ledmarkeringar åt både höger och vänster.

Efter en stunds funderande väljer vi att följa markeringarna som går in i skogen. För att efter ett tag komma fram till samma väg vi nyss passerat.

DSC_1057

Nu är det nog bäst att stanna till och googla fram en karta över etappen känner vi.

Och nu ramlar polletten ner. Vi vandrar ju slottsrundan från fel håll jämfört med Skåneledens etappbeskrivning. Det förklarar ju varför vi haft så svårt att förstå vissa ledmarkeringar. Och varför vi ännu inte sett Trähuset som utlovades i början av etappen.

Men egentligen spelar det ingen roll. För vi är på väg tillbaka mot slottet igen.

DSC_1060DSC_0452

Efter att vi svängt av åt rätt håll i hagen passerar vi ännu en vacker skog innan vi till slut står framför Trähuset.

DSC_1080Trähuset

Kaféet uppe i trähuset visar sig ha stängt för säsongen så efter en stund vandrar vi vidare.

Leden går nu genom fårhagar och över öppna fält där ljungen precis blommat över. Snart syns även Hovdala slott igen och en stund senare är vi tillbaka på slottsgården.

DSC_1090DSC_1097DSC_1106DSC_1116

Vi har inte vandrat så långt i dag, endast 13 km.

Det har tagit oss nästan 4 timmar, men det här är en riktigt vacker omgivning som man inte vill hasta sig igenom.

DSC_1119

Trots den korta vandringen bestämmer vi oss för att sätta punkt här. Resten av etappen tar vi förhoppningsvis nästa vecka då vi även tänker oss att avsluta nästa etapp.

En vecka senare

Vi är tillbaka vid parkeringen vid Hovdala Slott för att avsluta etapp 4B och även vandra de delar av etapp 4C vi tidigare inte vandrat.

Regnet hänger i luften och det blåser en del, men denna dag har vi rustat oss klädmässigt och tycker snarare att det är skönt att det inte längre är stekande hett när vi vandrar.

DSC_1123

Vi har egentligen ingen aning om hur långt det är kvar till Skyrup där etappen slutar, men vi gissar på runt 6-7 km eftersom vi vandrade runt 13-14 km förra lördagen.

DSC_1131

Från parkeringen tar leden oss ut på en bred och lättvandrad väg, förbi fält och hagar, upp mot en liten skog. Träden har så smått börjat skifta färg, men än hoppas vi på några fina helger innan alla löv är borta från träden.

DSC_1132DSC_1136DSC_1138DSC_1140DSC_0001DSC_0005

En stund senare leder en liten trappa oss ner till Finjasjön.

Några husbilar står på parkeringen och vi möter några hundägare på promenad, annars är det lugnt och tyst där vi går längs strandkanten.

När vi passerar början på Finjasjöleden börjar vi fundera på om vi inte ska passa på att vandra denna istället för att vandra tillbaka samma väg som vi tänkt från början. För denna led följer både Skåneleden bort till etappens slut i Skyrup och sen ytterligare en längre del av nästa etapp.

Och det är betydligt roligare att se något nytt än att vandra tillbaka samma väg som man precis gått.

DSC_0016Här börjar Finjasjöleden!

DSC_0021DSC_0029

Vi följer strandkanten en bit och passerar sen genom en liten skog innan vi kommer ut bland några hus. Vi gissar att vi nu kommit fram till Skyrup, vilket också bekräftas när vi når Skyrup Golf och Hotell.

DSC_0031

Här finns ingen Skåneledsskylt som talar om för oss att etappen är slut, men det spelar inte så stor roll eftersom vi ska fortsätta vidare.

DSC_0036

Totalt har vi nu vandrat 6 km sen Hovdala Slott och det är dags att påbörja nästa etapp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s