Nord till sydleden etapp 4C, Skyrup – Hässleholm

DSC_0108

Vi befinner oss nu i Skyrup och har precis vandrat klart föregående etapp. Nu är det dags att påbörja den sista av de tre extra etapper som går runt omgivningarna kring Hovdala Slott och Finjasjön.

Hela etapp 4C mellan Skyrup och Hässleholm är totalt 16 km. Eftersom vi redan vandrat större delen av denna etapp som en del av etapp 4 känner vi oss inte tvungna att vandra hela vägen in till stationen i Hässleholm.

Eftersom sträckan mellan Sjörröd och Hässleholm är den absolut tristaste vi vandrat så här långt på Nord till sydleden bestämmer vi oss för att följa etappen till Sjörröd och sen i stället vandra Finjasjöleden tillbaka till bilen som står parkerad vid Hovdala Slott.

DSC_0043DSC_0046

Etapp 4C börjar någonstans i Skyrup, oklart exakt var, men vi väljer att börja vid bron som tar oss vidare in i skogen.

Vi kommer ut till ett fält där vi följer en stig som snart leder oss in mot skogen igen.

DSC_0051

Det är en riktigt härlig skog vi vandrar i, framför allt nu när det börjar bli höst.

Vi möter en hel del andra vandrare och även en och annan cyklist som försöker ta sig fram över skogsstigarna.

DSC_0039DSC_0060DSC_0063

Efter ett tag kommer vi fram till Alslingan och vandringen fortsätter nu på Sveriges längsta alsumpspång, totalt 1,6 km enligt Skåneledens hemsida.

Att vandra på spänger är något vi gillar. Även om den är riktigt hal på sina ställen trots hönsnätet som ska skydda mot halka.

DSC_0067DSC_0069DSC_0070DSC_0073DSC_0074

Efter dryga 5 km är vi framme vid korsningen vi vandrade förbi för knappt två månader sedan när vi vandrade etapp 4. Härifrån är det allltså redan trampad led som ska vandras. Men det gör inget, sträckan längs hagarna, över Almaån och in mot fågeltornet Slingra dig är en riktigt trevlig vandring tycker vi.

DSC_0077

Eftersom vi är osäkra på hur lång dagens vandring kommer bli hoppar vi över ännu ett besök vid fågeltornet och fortsätter i stället vidare längs grusvägarna in mot Sjörröd.

DSC_0083DSC_0087DSC_0089

Sista delen av vår vandring längs 4C går längs Finjasjön.

När vi vandrade här i somras var det svårt att njuta av utsikten då det var en av sommarens varmaste dagar. All energi gick åt att försöka hitta skugga och svalka av oss i vattnet. Men nu när det är svalt och skönt är det en riktigt härlig vandring över ängarna längs strandkanten.

DSC_0094DSC_0096DSC_0101DSC_0098DSC_0099DSC_0104

När vi kommer fram till det ställe där Skåneleden och Finjasjöleden delar på sig säger vi tack och hej till den förstnämnda och anser etapp 4C vara färdigvandrad. Resten av etappen in mot Hässleholm går uteslutande genom villakvarter och ocharmiga små skogar mellan husen.

Och det är inget vi känner att vi måste vandra två gånger inom loppet av två månader bara för att det nu är en annan etapp.

DSC_0115

I stället fortsätter vi längs strandkanten tills vi kommer in i skogen igen.

Det blir bara en kort skogsvandring innan vi även här kommer fram till ett villakvarter. Nu blir det asfaltsvandring hela vägen mot Björkviken och även en bit därefter innan vi åter kommer in mot skogen och trappan som leder upp mot vägen till Hovdala.

Vi har nu vandrat den 18 km långa Finjasjöleden och även här tycker vi den första delen är absolut vackrast.

DSC_0123

Totalt slutar dagens vandring på 23 km och det har tagit oss drygt 5 timmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s