Nord till sydleden etapp 5, Göingeåsen – Lillsjödal

DSC_0200

Väderleksprognosen lovar strålande solsken denna vandringslördag. Vi har dessutom fått besök av dottern som nu är sugen på lite Skåneledsvandring.

Förutsättningarna för en helt underbar dag ute i skogen är med andra ord de bästa.

Egentligen har vi redan tidigare i höst vandrat en del av denna etapp – då som en del av etapp 4A –  men eftersom denna första sträcka är en riktigt fin vandring bestämmer vi oss för att ändå vandra hela etappen från början till slut.

DSC_0201

Vi parkerar bilen vid Göingeåsens naturreservat och ger oss iväg förbi vindskyddet och in i den fina bokskogen.

Bokarna har ännu inte hunnit få den vackra höstfärg vi hoppats på, men det är ändå en härlig skog att vandra i. Trots att det bär ordentligt nerför.

DSC_0202

Vi stannar till en stund vid utkiksplatsen Hjässan.

Det är riktigt kallt ute även om solen nu så smått har börjat titta fram mellan träden. Dimman ligger fortfarande kvar som en slöja över skogen och det är en riktigt vacker vy vi bjuds på uppe vid utkiksplatsen.

DSC_0206

Vi fortsätter sen vår vandring nerför åsen, förbi Bergrummet och vidare genom skogen.

DSC_0214DSC_0220DSC_0226

Efter ett par kilometer kommer vi fram till en viadukt där leden sen tar oss vidare ut på en grusväg förbi fält och gårdar.

DSC_0234DSC_0241

Snart kommer vi fram till den plats i skogen där leden delar sig mot antingen Lillsjödal eller Hovdala. Denna gång väljer vi att svänga av mot Lillsjödal.

DSC_0245

Leden tar oss över vägen och vidare in i ett naturområde på andra sidan. Här vandrar vi en bit längs en hage med stora ekar innan vi återigen fortsätter in i skogen.

DSC_0247DSC_0249DSC_0260DSC_0269

Vandringen går främst på breda och lättvandrade grusvägar både i skogen och längs med gårdar och åkrar.

Dottern tycker som vanligt att vi vandrar i ett alldeles för långsamt tempo och tar täten och försvinner snabbt utom synhåll med hunden. Det visar sig dock snart att snabbt inte alltid är bäst. Flera är gångerna hon helt plötsligt dyker upp bakom oss för att hon gått fel. Det är dock inget som Skåneleden kan lastas för, snarare bristande uppmärksamhet.

För leden här är faktiskt väl utmärkt för en gång skull.

DSC_0276DSC_0280DSC_0283DSC_0289

Sista kilometern mot Björkeberga går längs en asfalterad väg med sparsamt med trafik. Åtminstone möter inte vi många bilar under vår vandring.

DSC_0292

När vi kommer fram till Björkeberga gård står vi för första gången villrådiga denna etapp. Två grusvägar leder åt varsitt håll och ingenstans ser vi några orangea ledmarkeringar.

Men en fråga hos bonden leder oss snart ut på rätt väg igen.

DSC_0306

Det blir sen skogsvandring resten av vägen till Lillsjödal.

DSC_0311DSC_0320DSC_0349Vindskyddet i Lillsjödal

DSC_0331

Dotter och hund sitter redan på bryggan vid sjön och väntar på oss när vi kommer fram. Vi slår oss också ner på bryggan och äter vår matsäck. Solen strålar från en klarblå himmel och livet kan inte bli mycket bättre än så här.

Efter en stund får vi sällskap, en man kommer fram med sin hund för att prata en stund. Det är något vi verkligen gillar med vår Skåneledsvandring, de gånger då vi hamnar i trevliga samtal med främmande människor.

DSC_0324DSC_0340

Det är med en viss motvillighet vi till slut reser på oss från bryggan för att påbörja vår vandring tillbaka till Göingeåsen.

Skåneledsskyltarna vid Lillsjödal, liksom Skåneledens hemsida, säger att det bara är 10 km tillbaka till vindskyddet vid Göingeåsen. Skyltarna vi tidigare passerade vid vägskälet i skogen säger att det är 12,2 km mellan Göingeåsen och Lillsjödal. Det är en ganska stor skillnad tycker vi. För oss som vandrar etappen fram och tillbaka rör det sig om en skillnad på nästan en halvmil.

DSC_0353

Dagens totala vandring slutar på 23 km och tar oss över 6 timmar, då med en riktigt lång paus vid sjön inräknad.

DSC_0354

Denna etapp är underbar vandring från början till slut. Än så länge korar vi denna till Nord till sydledens bästa etapp. Och då har ändå alla etapperna runt närliggande Hovdala varit riktigt fina.

Hit återvänder vi gärna igen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s