Nord till sydleden etapp 9A, Åkes rundled

DSC_0455

Tanken är väl inte att vi ska vandra någon mer Skåneled innan våren, men när så väderleksprognosen lovar strålande sol och utsikterna för att vandra i en snöklädd skog är optimala går det inte att låta bli.

Det får helt enkelt bli ett varv på Nord till sydledens etapp 9A, Åkes rundled, denna lördag.

Sist vi vandrade i området kring Fulltofta Naturcentrum – dit vi nu är på väg – var det lite väl välbefolkat för vår smak. Även om vi misstänker att det kanske är fler än vi som vill njuta utomhus denna vackra vinterdag, så tänker vi oss att det nog inte blir lika många människor som sist. Denna gång är dessutom planen att vi ska kunna knipa ett av vindskydden för lite grillning.

Men för säkerhets skull är vi uppe tidigt. Så tidigt att det fortfarande är mörkt när vi kör hemifrån.

DSC_0422

Klockan är strax efter 8.30 när vi som första och enda bil rullar in på parkeringen vid Fulltofta Naturcentrum.

Det har precis börjat ljusna när vi kliver ur bilen och termometern visar härligt krispiga – 10 grader. Kylan biter i kinderna, men vi är väl förberedda med varma kläder. Om man bortser från någon som glömde mössan hemma (!). Men halsduk och buff löser det mesta.

DSC_0423

Vi ger oss iväg förbi naturcentret. Bestämmer oss för att svänga höger vid skyltarna och gå varvet medsols.

DSC_0433

Det är ett sagolikt landskap vi vandrar genom. Snö, sol och ordentlig kyla på en och samma gång är inte något vi är vana vid här i Skåne. Så det gäller att passa på.

Stigen vi går på är väl upptrampad i snön och det är lätt att ta sig fram.

DSC_0444

En halvtimme senare har solen gått upp och det är om möjligt ännu vackrare.

DSC_0484DSC_0499SL2 etapp 9A 29DSC_0502DSC_0507

Vi har vandrat delar av denna etapp tidigare, då som en del av Ås till åsleden etapp 11, Ekeröd – Timan.

Leden går på snötäckta spänger genom Sjömossen och vi får huka oss under de snötyngda grenarna för att komma fram.

DSC_0530DSC_0536DSC_0525SL2 etapp 9A 96DSC_0548DSC_0553

Vi passerar det som en gång var den gamla dansbanan och fortsätter genom skogen.

DSC_0559DSC_0562DSC_0563

Snart är vi framme vid den vägkorsning inne i skogen som vi passerade när vi vandrade här sist, då som en del av Nord till sydleden etapp 9, Bjeveröd – Hörby Ringsjöstrand.

Här möter vi andra människor för första gången denna morgon. Och fler och fler blir det ju närmare Fulltofta Naturcentrum vi kommer. Det börjar likna samma mängd människor som sist. Snart får vi nästan kryssa oss fram mellan sällskapen som tacksamt nog kommer från mötande håll. Men nu är vi nästan färdigvandrade så det gör oss inte så mycket.

Vi får till och med plats vid samma picknickbord som sist. En kopp varm choklad till utsikten över sjön Store Damm blir det innan vi fortsätter. För nu gäller det att hinna fram till ett av vindskydden innan någon annan hinner före.

DSC_0573DSC_0578DSC_0616DSC_0620DSC_0625DSC_0641Store Damm

DSC_0643

Vi har tur. När vi kommer fram till vindskydden är fortfarande ett av dem ledigt. Med nöd och näppe ska tilläggas. Mindre än en minut senare kommer ett annat sällskap fram som besviket får vända om. Denna gång var det vi som hade tur.

Det blir en favorit i repris. Grillade rotfrukter och halloumi. Banan till efterrätt. Chokladen glömde vi hemma, men grillad banan är gott nog ändå. Allt smakar bra utomhus.

DSC_0657DSC_0674

Vi stannar en lång stund i vindskyddet. Njuter av maten och utsikten. I morgon ska det bli sämre väder igen så det gäller att passa på att njuta av vad som kanske blir vinterns första och sista riktigt vackra dag.

DSC_0685

När vi till sist packar ihop oss och beger oss tillbaka till parkeringen får vi nästan en chock. Det är människor precis överallt. Barn som åker pulka på en liten backe bredvid, stora sällskap som står i klungor vid naturcentret, människor som picknickar längs stigen. Parkeringen är full och längs vägen står bilar i lång kö i väntan på en parkeringsplats. Nya bilar kommer hela tiden i en strid ström.

Vi är väldigt glada att vi var här så tidigt som vi var.

DSC_0556

Dagens vandring slutar på 10 km och vi är ute i över 5 timmar, vindskyddshäng inkluderat.

Nu blir det inte mer Skåneledsvandring innan våren. Tror vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s