Åsnens Nationalpark – Trollberget och Lodjursslingan

DSC_0389

Årets första nationalparksbesök går till Åsnens Nationalpark, det senaste tillskottet av Sveriges 30 nationalparker.

Nationalparken är belägen i Småland, dit vi nu är på väg för att lämna tillbaka dottern som varit hemma på julbesök. Så självklart måste vi ju svänga förbi nu när vi ändå är i krokarna. I vårt fall innebär det visserligen en omväg på tio mil, men det får det ju vara värt.

Vi har inte jättehöga förväntningar på denna nationalpark ska väl erkännas. Den information vi hittar skvallrar om en nationalpark som till 75 % består av vatten. Eftersom vi gärna vandrar under våra nationalparksbesök känns det inte som Åsnens Nationalpark kommer tillgodose detta önskemål i någon större utsträckning.

Helt fel visar det sig inte att vi har. Men Åsnens Nationalpark överraskar oss ändå trots allt.

DSC_0362

Det finns två entréer till nationalparken; Sunnabron och Trollberget.

Vi väljer den sistnämnda och rullar in på den lilla parkeringen strax innan klockan 11. Förutom ett par andra bilar ekar det ganska tomt på parkeringsplatsen.

DSC_0411

Från entré Trollberget erbjuds fyra kortare vandringsslingor; Trollsvansen (800 m), Lodjursslingan (1,7 km). Utsiktsslingan (1,2 km) och Skogsslingan (2,2 km). De tre första börjar alla vid parkeringsplatsen, medan den sistnämnda utgår från rastplatsen Utsikten.

Planen för dagens besök är att hinna med alla tre slingor som utgår från parkeringsplatsen.

DSC_0299

Lodjursslingan (1,7 km)

Först ut är den vitmarkerade Lodjursslingan som tar oss direkt ut på en bred och välgrusad stig genom en tät bokskog. Slingan går här parallellt med den gulmarkerade Trollsvansen ett par hundra meter innan slingorna leder vidare åt varsitt håll.

Trädens siluetter och mossklädda stammar bjuder på en riktigt fin omgivning trots att det bara är i början av januari.

DSC_0301DSC_0302DSC_0304

Vi korsar snart en grusväg och kommer ut på ett mindre kalhygge. Det är väl kanske inte den roligaste vyn man kan tänka sig, men snart fortsätter vi in i den mossklädda granskogen igen.

Man kan ju tro att det är omöjligt att gå fel på en välmarkerad slinga som denna, men har man uppmärksamheten på annat än de vita markeringarna på träden kan det hända att man hamnar långt in i en helt annan skog.

Tur att avstånden inte är så långa i denna skogsklädda del av nationalparken.

DSC_0326DSC_0331DSC_0334DSC_0343DSC_0348DSC_0349

Trollsvansen (800 m)

Vi är snart tillbaka vid platsen där den vita och gula slingan delar på sig och nu fortsätter vi vidare ner mot Trollberget. Det är ingen lång sträcka vi behöver gå innan vi kommer fram till berget som visar sig bestå av några stora stenblock och en liten skreva.

I närheten ligger också Utsikten, en rastplats med flera informationstavlor om nationalparken och det finaste vindskydd vi någonsin sett.

DSC_0358Trollberget

Rastplatsen ligger nere vid sjön Åsnen och här erbjuds även fina picknickbord ända ut på bryggan. Eftersom det blåser lite småkallt väljer vi att äta vår matsäck i vindskyddet och njuta av sjöutsikten genom fönstret istället.

DSC_0363Vindskyddet vid rastplatsen Utsikten

DSC_0368DSC_0370DSC_0374DSC_0378DSC_0381DSC_0383

Vi stannar här en stund innan vi fortsätter vidare längs sjön. Utsiktsslingans blå markeringar tar oss sen hela vägen upp till parkeringsplatsen igen.

Totalt tillbringar vi två timmar här. Då hinner vi med tre av slingorna och en längre paus vid Utsikten.

DSC_0392

Åsnens Nationalpark överraskar oss med en riktigt trevlig omgivning. Vi är redan övertygade om att detta inte är vårt sista besök här. En nationalpark som ligger knappt tio mil hemifrån måste förstås besökas igen.

Kanske nästa gång under våren när bokarna har slagit ut? Eller kanske rent av från utsikten i en kanot?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s