Under vår påskhelg i Stockholm avverkar vi svenska världsarv på löpande band. Dagens besök vid Drottningholms slottsområde blir dagens andra världsarv och resans tredje.
Drottningholms slottsområde – som blev Sveriges första världsarv – utsågs år 1991 till världsarv med motiveringen:
Drottningholms slottsområde – med slott, teater, Kina slott och slottsparken – är det bäst bevarade exemplet på ett kungligt slott uppfört på 1700-talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid, uppförd med Versailles som förebild och inspirationskälla.
Det har hunnit bli eftermiddag när vi parkerar bilen på parkeringen vid Kina slott.
Vi bestämmer oss för att börja med Drottningholms slott och omgivande trädgårdar så vi ger oss iväg längs den krattade grusgången ner mot slottet. Trots att solen strålar från en klarblå himmel är det kyligt ute. Än har inga träd eller vårblommor slagit ut i trädgården. Men omgivningen är vacker ändå tycker vi.
Det är alldeles lagom med besökare denna påskafton. Ingen trängsel framför sevärdheterna. Nu vet vi ju inte hur det brukar se ut i vanliga fall, men vi antar att det framemot sommaren är betydligt fler människor än så här.
Drottningholms slott
De 14 kaskaderna
Barockträdgården
Vi får veta att Kung Carl Gustav XVI och drottning Silvia bor i den södra längan som ligger mer avskilt till. Flaggan på slottet är hissad, men betyder tydligen inte alls att kungaparet är hemma denna dag som vi har trott. I stället hissas olika flaggor vid olika tillfällen; om kungen är hemma i Sverige hissas en flagga, om han är utomlands en annan eller om han har besök från andra länder en tredje.
I dag är det svårt att se vilken sorts flagga som är hissad för vinden har virat den ett par varv runt flaggstången. Men vi gissar att han är hemma i Sverige denna dag. Vem är inte det under coronapandemin?
Vi går ett varv runt slottet så långt vi kommer innan avspärrningar hindrar oss. Ser en vakt gå en runda, antagligen för att väcka lite liv i sin kropp, det kan ju inte vara helt enkelt att stå helt still och stel där i vaktkuren.
Vi passerar Drottningholms slottskyrka och slottsstallet innan vi stannar en stund vid kajen framför slottet.
Stegrande häst med orm av Adriaen de Vries
Slottskyrkan
Vi vänder sen tillbaka, går förbi slottsteatern och vidare till den engelska parken som anlades i slutet av 1700-talet.
Slottsteatern
Apollo di Belvedere framför slottsteatern
Den engelska parken
Diana på Dianas ö
Götiska tornet
Vi avslutar vårt besök vid Kina slott, det kungliga lustslottet som uppfördes på mitten av 1700-talet.
Vakttältet vid Kina slott
Kina slott
Drottningholms slottsområde är ett riktig fint område som faktiskt överraskar oss. Vi gissar att det är ännu finare när träd och blommor slagit ut. Vi hade också gärna besökt slottet, som i dag var stängt på grund av coronapandemin.
Så kanske kommer vi tillbaka en dag. Eller kanske inte. Vem vet.