Drottningholms slottsområde på Lovön

Under vår påskhelg i Stockholm avverkar vi svenska världsarv på löpande band. Dagens besök vid Drottningholms slottsområde blir dagens andra världsarv och resans tredje.

Drottningholms slottsområde – som blev Sveriges första världsarv – utsågs år 1991 till världsarv med motiveringen:

Drottningholms slottsområde – med slott, teater, Kina slott och slottsparken – är det bäst bevarade exemplet på ett kungligt slott uppfört på 1700-talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid, uppförd med Versailles som förebild och inspirationskälla.

DSC_0292

Det har hunnit bli eftermiddag när vi parkerar bilen på parkeringen vid Kina slott.

Vi bestämmer oss för att börja med Drottningholms slott och omgivande trädgårdar så vi ger oss iväg längs den krattade grusgången ner mot slottet. Trots att solen strålar från en klarblå himmel är det kyligt ute. Än har inga träd eller vårblommor slagit ut i trädgården. Men omgivningen är vacker ändå tycker vi.

DSC_0791

Det är alldeles lagom med besökare denna påskafton. Ingen trängsel framför sevärdheterna. Nu vet vi ju inte hur det brukar se ut i vanliga fall, men vi antar att det framemot sommaren är betydligt fler människor än så här.

DSC_0317Drottningholms slott

DSC_0314De 14 kaskaderna

DSC_0313Barockträdgården

Vi får veta att Kung Carl Gustav XVI och drottning Silvia bor i den södra längan som ligger mer avskilt till. Flaggan på slottet är hissad, men betyder tydligen inte alls att kungaparet är hemma denna dag som vi har trott. I stället hissas olika flaggor vid olika tillfällen; om kungen är hemma i Sverige hissas en flagga, om han är utomlands en annan eller om han har besök från andra länder en tredje.

I dag är det svårt att se vilken sorts flagga som är hissad för vinden har virat den ett par varv runt flaggstången. Men vi gissar att han är hemma i Sverige denna dag. Vem är inte det under coronapandemin?

DSC_0326

Vi går ett varv runt slottet så långt vi kommer innan avspärrningar hindrar oss. Ser en vakt gå en runda, antagligen för att väcka lite liv i sin kropp, det kan ju inte vara helt enkelt att stå helt still och stel där i vaktkuren.

DSC_0759

Vi passerar Drottningholms slottskyrka och slottsstallet innan vi stannar en stund vid kajen framför slottet.

DSC_0329DSC_0332DSC_0331Stegrande häst med orm av Adriaen de Vries

DSC_0771DSC_0356Slottskyrkan

DSC_0342DSC_0774

Vi vänder sen tillbaka, går förbi slottsteatern och vidare till den engelska parken som anlades i slutet av 1700-talet.

DSC_0355Slottsteatern

DSC_0776Apollo di Belvedere framför slottsteatern

DSC_0360Den engelska parken

DSC_0368Diana på Dianas ö

DSC_0370DSC_0371DSC_0377DSC_0380Götiska tornet

Vi avslutar vårt besök vid Kina slott, det kungliga lustslottet som uppfördes på mitten av 1700-talet.

DSC_0390DSC_0389Vakttältet vid Kina slott

DSC_0392Kina slott

DSC_0395DSC_0755DSC_0297

Drottningholms slottsområde är ett riktig fint område som faktiskt överraskar oss. Vi gissar att det är ännu finare när träd och blommor slagit ut. Vi hade också gärna besökt slottet, som i dag var stängt på grund av coronapandemin.

Så kanske kommer vi tillbaka en dag. Eller kanske inte. Vem vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s