Vandring längs Hallandsleden – Danska Fall Naturreservat

DSC_0983

Det vankas födelsedag och inte vilken som helst utan en jämn sådan. En födelsedag som från början var tänkt att spenderas på någon trevlig afrikansk safarilodge, för att sen bantas ner till en mysig spaweekend i Prag, för att till sist mynna ut i en härlig roadtrip till västkusten. Men det är inte heller fy skam i dessa tider.

På roadtripsagendan står vandring och spaupplevelser och första landskapet som vi stannar till i är Halland.

DSC_0952

Trots att Halland är ett landskap vi tillbringat mycket tid i har vi aldrig vandrat här.

Vi funderar ett tag på att vandra någon etapp längs Hallandsleden, men till sist fastnar vi för vandring i Simlångsdalen som marknadsförs som ”Hallands vildmarksparadis. Det kan ju inte bli fel känner vi. Inte med den marknadsföringen.

Här finns många vandringsleder att välja mellan och valet faller till sist på den 8 km långa Simlången Runt.

DSC_0945

För att kunna starta vår vandring tidigt på morgonen bokar vi in oss en natt på Tallhöjdens Hotell och Stugor i Simlångsdalen. Nära och perfekt som utgångspunkt för vår vandring tänker vi.

Innan vi ger oss iväg blir det födelsedagsfrukost på hotellet. En god frukost för all del, men en charmkurs vill vi ändå rekommendera till viss personal. Vi kommer inte tillbaka. Om man säger som så.

Vi checkar ut, sätter oss i bilen och kör mot den plats där vi tror oss kunna påbörja dagens vandring. Men några vägarbeten, en avspärrad väg och en timme senare är vi åter tillbaka vid Tallhöjdens parkering.

Vi har ingen aning om hur vi nu ska kunna ta oss an vår vandring. Kartan visar att vi ska följa blå ledmarkeringar. Kanske hittar vi några ledskyltar om vi i stället följer Hallandsleden mot Danska Fall som verkar ligga bara någon kilometer från hotellet.

Sagt och gjort. Vi lämnar bilen på parkeringen och följer skylten mot vattenfallet.

DSC_0950

Vandringen till Danska fall naturreservat är 2,5 km.

Någonstans längs leden hoppas vi hitta de blå ledmarkeringarna som kan ta oss vidare till Simlången. Och vi hoppas det inte dröjer allt för länge för vi har annat inplanerat under dagen.

Någon längre vandring har vi inte tid med i dag.

DSC_0953DSC_0955DSC_0957

Trots att väderleksrapporten lovat regn är det strålande sol när vi ger oss in genom skogen.

Träden visar upp sig i all sin färgglada prakt och det en enkel vandring på smala stigar längs Bredaredsjön.

DSC_0958DSC_0961DSC_0978

Efter ett par kilometer dyker naturreservatsskylten Danska Fall upp i skogen. Och här hittar vi äntligen blå ledmarkeringar (föga anar vi då att dessa tillhör en helt annan blå led).

Men innan vi fortsätter längs dessa vill vi passa på att besöka vattenfallet. Nu när vi ändå är så nära.

DSC_0964DSC_0971DSC_0966

När vi kommer fram till vattenfallet börjar det regna.

Det är ett riktigt mäktigt vattenfall, betydligt större än vi förväntat oss. Vi blir stående en stund för att titta på vattenmassorna innan vi vänder tillbaka.

DSC_0982Danska Fallet

DSC_0993

Vid vattenfallet hittar vi åter blå ledmarkeringar och vi bestämmer oss för att följa dessa i stället för att gå tillbaka.

Men vi kommer inte så långt längs denna led. Det här känns helt fel. Vi får googla fram vandringskartan igen. Det blir till att vända igen och gå tillbaka till naturreservatsskylten och ta oss an de blå ledmarkeringarna härifrån i stället.

DSC_1005

Vi fortsätter genom skogen. Efter ett tag blir vi osäkra på om det är gul, blå eller röd led vi vandrar längs. Några ledskyltar längs lederna hade inte suttit fel känner vi.

Vid Prästafallet ger vi upp. Vi har verkligen ingen aning om var vi är eller hur vi bäst kommer till Simlången. Vi har redan vandrat en mil och vi har inte ens påbörjat dagens tilltänkta vandring.

Det hjälper inte hur många gånger vi googlar fram vandringskartan. För enligt den ska det inte ens finnas några blå ledmarkeringar där vi befinner oss. Och det gör det ju ändå.

DSC_1001DSC_1004

Humöret är inte direkt på topp när vi kommer tillbaka till bilen.

Att ge upp en planerad vandring ligger inte riktigt för oss så vi gör ytterligare ett försök att få till det. Vi kör vidare mot Hjärtevadsbron ett par kilometer bort. Här ska vi enligt kartan kunna ta oss an vår led. Men inte heller här får vi napp. Ingenstans verkar det finns en parkeringsplats eller några ledskyltar.

Nu ger vi upp på riktigt. Kastar in vandringshandduken. Det är födelsedag och vi vill inte riskera att bli på ännu sämre humör. Men vandra lite mer vill vi ju ändå. Det är ju därför vi är här.

Så vi kör vidare till strövområdet Skedala Skog. 

DSC_1022Skedala Skog och Torvsjön

Här vandrar vi förutsättnings- och ledlöst ett par kilometer längs den vackra Torvsjön och fikar uppe i mossan under tallarna. Det blir en riktigt härlig avslutning på vandringsdagen.

Humöret är åter på topp när vi kör vidare mot Halmstad för att checka in på Hotel Continental Spa & Relax.

DSC_1027DSC_1029DSC_1043Födelsedagsfika

DSC_1054DSC_1057DSC_1061

Även om vår vandring i Simlångsdalen inte riktigt blev som vi tänkt har vi på inga vis gett upp. Här finns alldeles för många vandringsleder vi är sugna på att vandra. Och en riktigt vacker omgivning.

Så vi kommer tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s