Prästbonnaskogen och Tegeldammarna/Lergravarna naturreservat – Tjörnarpssjön runt och Tegelbruksrundan

DSC_0872

Vi fortsätter vår jakt på skånska naturreservat att lägga till vår samling. Men bara naturreservatsbesök räcker förstås inte för oss, inte så här i början av hösten. Vi vill helst vandra också, gärna en längre sträcka. Vi vill ju inte tappa vandringsformen från de senaste årens två-tremilavandringar längs Skåneleden.

Problemet är bara att det inte finns så många längre vandringsleder utanför Skåneleden, framförallt inte om vi samtidigt vill besöka nya naturreservat.

Men i dag har vi hittat några kortare vandringsleder i Tjörnarpstrakten och på köpet kommer vi kunna pricka av ytterligare två naturreservat. Dessutom kan vi också passa på att lämna av sonen vars skola ligger längs vägen och håller öppet hus denna lördag.

Vi parkerar vid tågstationen i Tjörnarp där vandringslederna utgår från.

DSC_0914

Tjörnarpssjön Runt (5,8 km)

Vi börjar med den rödmarkerade rundan Tjörnarpssjön runt.

Här tar en bred stig oss direkt in i dagens första naturreservat, Prästabonnaskogens naturreservat, en 150-årig gammal ädellövskog.

DSC_0829

Vi möts av en riktigt vacker skog som så mått börjar skifta i höstfärger.

Leden är densamma som Skåneledens anslutningsled från Tjörnarp, en bit Skåneled vi faktiskt aldrig har vandrat. Tanken från början var egentligen att vandra all Skåneled, även anslutningslederna, men nu har vi gett upp den idén. Att köra tiotals mil för att enbart vandra en anslutningsled på ett par kilometer känns inte rimligt.

Men nu kan vi ju säga att vi vandrat denna anslutningsled, åtminstone delar av den. För efter ett par kilometer svänger Skåneleden av åt motsatt håll.

DSC_0830DSC_0831

Snart skymtar vi Tjörnarpssjön genom skogen. Vi tar en kort paus på en av bryggorna innan vi fortsätter vidare genom skogen och ut på en grusväg.

DSC_0834DSC_0836DSC_0838DSC_0859DSC_0862DSC_0864

Grusvägsvandringen är inte lika härlig som skogsvandringen, men omgivningen är vacker och solen skymtar emellanåt fram mellan molnen så vi är ändå nöjda där vi vandrar fram förbi hus och beteshagar.

Det här verkar inte vara en runda som så många går, även om vi möter en och annan hundägare längs vägen.

DSC_0869DSC_0873DSC_0877Man kan ju inte låta bli att undra om detta har varit ett stort problem?

DSC_0879DSC_0886DSC_0888

En dryg timme senare har vi fullbordat varvet runt sjön och är tillbaka vid ledskyltarna vid tågstationen.

DSC_0882

Tegelbruksrundan (4,7 km)

Vi fortsätter nu vidare längs den blåmarkerade Tegelbruksrundan.

Första delen av leden går genom en bokskog innan vi kommer fram till utkanten av Tjörnarp. Här kan vi välja om vi vill svänga höger eller vänster. Vi väljer höger och fortsätter därför vidare in i skogen i stället för att vandra längs vägen.

DSC_0902

Vi passerar Himlaberget, en gammal vulkan vars topp sprängdes bort år 1857 när järnvägen drogs fram.

DSC_0905Himlaberget

Snart är vi framme vid den lilla parkeringsplatsen vid reningsverket och vi vandrar nu in i dagens andra och sista naturreservat, Tegeldammarna/Lergravarna.

DSC_0906

Nu är det åter skogsvandring som gäller, men eftersom reningsverket hela tiden finns i blickfånget infinner sig inte riktigt den där härliga skogskänslan. Trots att den lilla skog vi ser är riktigt fin.

DSC_0910

Fika måste man förstås när man är ute i skogen, men det här verkar inte vara en skog som erbjuder några trevligare fikaställen. En stor sten bredvid stigen får duga denna dag.

Men som sagt, reningsverket bredvid går inte att bortse från. Vi är snart på fötter igen och fortsätter vår vandring genom naturreservatet.

DSC_0911DSC_0912DSC_0917

Vi lämnar sen naturreservatet, vandrar förbi det gamla tegelbruket Gunnarp och väljer nu den andra vägen tillbaka till tågstationen.

DSC_0919DSC_0920

Klockan är inte ens 13 när vi är klara med dagens vandring som slutar på en dryg mil. Vi hinner utan problem hämta upp sonen som nu är klar för dagen.

Omgivningen kring Tjörnarp är riktigt fin, men kommer vi tillbaka är det nog för att vandra längs någon av Skåneledens etapper. Etapper som vi vandrade förra hösten och som vi verkligen gillade och kan tänka oss en repris på i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s