Ramsvikslandet – vandring i Klippornas rike

DSC_1399

Sista vandringsled ut under vårt besök på västkusten blir Kuststigens etapp 22, Ramsvikslandet Runt. En etapp som utlovar utmanande vandring över klipporna i det som kallas Klippornas rike.

Planen är att sätta igång med vandringen tidigt på morgonen så att vi i god tid hinner ner till Göteborg för ett avslutande spabesök på Arken Hotel & Art Garden Spa. Men när vi ätit frukost på vandrarhemmet och är klara att sätta igång för dagen är det fortfarande mörkt ute. Så det blir till att vänta in dagsljuset innan vi ger oss iväg, för att vandra i mörker känns inte så lockande.

Men till sist har det hunnit ljusna så pass mycket att vi ger oss i väg och knappt två mil senare är vi framme vid Ramsviklandet.

DSC_1370

Vi hittar en liten parkeringsplats nere vid havet på norra sidan av halvön. Trots att det varken finns några bilar eller andra människor i närheten tar de i vårt tycke hutlösa priser. Under högsäsong kan vi förstå det, men att hosta upp 120 kr en gråmulen oktoberdag för att stå på en öde parkering känns faktiskt lite sniket tycker vi.

DSC_1324

Vi har egentligen ingen aning om var vår tilltänka vandringsled börjar, men vi hittar snart vita ledmarkeringar som vi följer uppför klipporna. De visar sig visserligen tillhöra en annan led, men eftersom de leder oss ner mot Ramsviks Stugby & Camping där ledskyltar finns så är vi snart på rätt led.

DSC_1325

Väderleksrapporten har utlovat regn denna dag, men än så länge är det torrt och fint, de grå molnen till trots. Och det tackar vi för. Vandra i regn går förvisso, men hellre utan om vi får välja.

Leden tar oss upp på heden och sen vidare ut i en skog vars träd nu börjar gulna. Det är en riktigt vacker omgivning som överraskar oss. Vi har förväntat oss släta klippor och öde landskap och inte mycket mer än så.

DSC_1314DSC_1318DSC_1323DSC_1332DSC_1334

Efter några kilometer öppna landskapet upp sig igen och nu fortsätter leden genom ett hedlandskap omgivet av små träd och höga klippor.

DSC_1338DSC_1343DSC_1348DSC_1351

När vi är knappt halvvägs blir havet återigen synligt och nu fortsätter vandringen över klipporna.

DSC_1368DSC_1374DSC_1375DSC_1377DSC_1382DSC_1394DSC_1414DSC_1406DSC_1408

Regnet hänger fortfarande i luften och det blåser riktigt friska vindar. Så det tar ett tag innan vi hittar några större klippor att ta skydd bakom så att vi kan duka fram vår matsäck.

Här blir vi sittande en stund. Tittar på vågorna som slår in över klipporna och andas in den friska havsluften.

DSC_1428DSC_1431DSC_1433

Vi fortsätter sen vidare över klipporna. På vissa ställen får vi klättra över stenar för att komma fram. På andra finns trappor som leder oss ner där det är för brant för att klättra på egen hand.

Små hus och höstgula buskar börjar nu kanta vår väg och snart är vi tillbaka i skogen igen.

DSC_1441DSC_1449DSC_1451DSC_1489DSC_1487

När vi kommer tillbaka till bilen har vi vandrat 15 km och det har tagit oss 5 härliga timmar.

Det här var en riktigt fin vandring, betydligt mer varierad än vi förväntat oss. Och inte en droppe regn har fallit på oss. En vandring blir inte bättre än så här.

Hit kommer vi gärna igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s