Sofiero – slott och blommande rhododendron

DSC_0563

Att besöka Sofiero slott & slottsträdgård när rhododendron blommar har länge stått på önskelistan.

Vi har visserligen varit här tidigare under rhododendronblomningen, men då var barnen små och vi tillbringade mer tid vid Majas trädgård (som inte längre finns kvar) än bland rhododendronbuskarna.

I dag är det dags för vårt efterlängtade återbesök. Väderleksprognosen visar varmt och soligt väder och enligt hemsidan står rhododendron i full blom. Bästa tänkbara förutsättningar med andra ord.

DSC_0557

Men innan vi besöker Sofiero passar vi på att stanna till längs vägen för att besöka några naturreservat.

Först ut är Kalvahagen naturreservat i Åstorp. Här går vi en promenad genom bokskogen och tar oss en titt på naturreservatets lilla arboretum innan vi fortsätter vidare mot nästa naturreservat.

I Hjorthagen-Wrams Gunnarstorp naturreservat finns visserligen en parkeringsplats, men särskilt välkomna in i naturreservatet verkar vi inte vara. En hög stenmur omger Hjorthagen och ingången är låst med ett tjockt hänglås. Vi får nöja oss med att kika ut över omgivningarna från stenmuren.

DSC_0529Kalvahagen naturreservat

DSC_0548Hjorthagen – Wrams Gunnartorp naturreservat

När vi känner oss klara med naturreservatet, vilket vi gör ganska omgående, kör vi vidare mot Sofiero. Betalar inträdet på 135 kr och ger oss direkt in på upptäcktsfärd bland rhododendronbuskarna.

Vi kunde verkligen inte prickat in en bättre dag. Promenadstigarna runt slottet kantas av färgglada rhododendron i full blom.

DSC_0700DSC_0681Sofiero slott

DSC_0695DSC_0567DSC_0568DSC_0569DSC_0572DSC_0575DSC_0576DSC_0606DSC_0608

Det blir både en och två och tre promenader längs samma stigar genom de båda ravinerna för att insupa blomsterprakten.

Vi provar också på genvägen över Sofias bro som ligger 12 meter över den norra rhododendronravinen, besöker butiken i det gamla slottsstallet och strosar omkring bland blomsterrabatterna i slottsträdgården.

DSC_0620DSC_0626DSC_0635DSC_0637DSC_0647DSC_0659DSC_0651DSC_0665DSC_0679DSC_0693DSC_0683DSC_0686

Vi stannar längre än planerat. Vi får liksom inte nog. Slottsträdgården är verkligen vacker med alla sina färger och trots att det är en hel del besökare känns det aldrig trångt.

Sen är det dags att lämna Sofiero och köra hemåt.

Men först ett besök vid Dynget naturreservat, ett litet naturreservat vid Rönne å. En solblekt, knappt läsbar, naturreservatsskylt leder oss fram till en beteshage. En flock kor står och tittar på oss när vi kommer fram. Det räcker nog med att kika ut över ängarna känner vi. Naturreservatet är inte större än så.

DSC_0715Dynget naturreservat

Vi kör vidare till dagens sista naturreservat, Prästamarken naturreservat, norr om Kvidinge.

Här finns en 1,5 kilometer lång slinga genom lövskogen som vi avslutar dagen med. En riktigt fin liten oas mitt ute bland åkermarken.

DSC_0718Prästamarken naturreservat

En riktigt härlig försommardag är till ända. Mest troligt kommer vi inte tillbaka till naturreservaten, men Sofiero har vi inte tröttnat på.

Vi hoppas på fler besök i framtiden, gärna när rhododendron blommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s