Vandring mellan Perivolos och Pyrgos

DSC_0082

Planen för dagen är att ta det lugnt, hänga vid poolen, gå en runda längs stranden och läsa en massa böcker. Helt enkelt bara njuta av att vi äntligen är här igen. I efterlängtade Grekland!

Vi vaknar sent. Dukar upp grekisk yoghurt, nektariner, gurka och oliver på balkongen till frukost. Kollar väderleksrapporten som lovar 24 grader och nästan storm under dagen.

DSC_0086

Samtidigt är vi nyfikna på vad ön har att erbjuda. Vi längtar efter att få se vita hus med blå dörrar och tak. Olivodlingar och höga berg. Så det tar inte någon lång stund innan vi bestämmer oss för att besöka den lilla byn Pyrgos vid foten av berget Profitis Illias.

Eftersom vi inte riktigt har hunnit ta reda på var bussarna utgår från bestämmer vi oss för att gå dit. Google Maps lovar en sträcka på ca en halvmil och en vandring på dryga timmen. Det ska vi väl klara av utan problem tänker vi. Vi gillar ju att vandra när vi är på semester. Det är det bästa sättet att uppleva en ny plats.

DSC_0260

Det börjar lite svajigt. Ett fotostopp gör att jag halkar efter. En språngmarsch för att komma i kapp och jag snubblar till i gruset och faller raklång ner i asfalten.

Som tur är hann vi inte så långt. Tillbaka till hotellet för omplåstring och sen är vi på väg igen.

Några trottoarer verkar inte finnas så vi försöker hålla oss så nära vägkanten som möjligt. Trots det kör bilarna oroväckande nära.

DSC_0073

Efter ett par kilometer är vi framme i Emporio, öns största by. En by som är totalt opåverkad av turism, hur osannolikt det än låter. Här verkar livet pågå som det alltid har gjort. Inget verkar tillrättalagt för att locka turister.

Ett medeltida slott överblickar byn, kyrkorna är många och husen är alldeles vita och dörrarna blå.

DSC_0075DSC_0079DSC_0083

Från Emporio utgår den lila vandringsleden som leder ända bort till Mesa Gonia.

Men det vet vi inte nu. Just nu är det Google Maps som leder oss vidare in på en åsnestig upp i bergen. En skylt som pekar åt Pyrgos talar dock om för oss att vi är på rätt väg.

DSC_0087DSC_0091DSC_0093DSC_0110Enda ledmarkeringen

Utsikten över den södra delen av Santorini är slående trots soldiset. Det börjar bli varmt och här i bergen verkar inte den utlovade stormen nå fram. Det är torrt och dammigt. Men alldeles underbart.

DSC_0115

På andra sidan berget ser vi snart Pyrgos med sina kyrkor och det medeltida kastellet uppe på en kulle.

Innan vi ger oss i kast med sevärdheterna stannar vi till för att köpa en svalkande läsk och begrunda vandringskartan som vi nu hittar på det lilla torget. Och det är här vi förstår att vi vandrat längs den lila leden, trots att vi bara sett en enda markering under hela sträckan. En markering som vi var osäkra på om det var en ledmarkering eller ett husnummer.

DSC_0134Pyrgos

DSC_0142DSC_0145DSC_0154

Genom små snirklade gränder kantade av vita stenhus och kyrkor tar vi oss sen upp till toppen.

Här finns en par souvenirbutiker som säljer stengods, armband och det klassiska blå ögat som sägs skydda mot olycka. Men det är inga mängder av affärer som vi är vana vid på platser som denna.

Vi är inte ensamma, men det är inte särskilt trångt trots att gränderna är smala. Det är bara när vi kommer samtidigt som en busslast med andra turister som det blir någon folksamling att tala om.

DSC_0173DSC_0176DSC_0183

Vi stannar en stund uppe vid det gamla kastellet innan vi går ner på andra sidan för att ta oss ett varv runt kullen. Vi vill ju ha utsikt från alla håll.

När varvet är fullbordat köper vi varsin bulle och några påsar chips och sätter oss på en stenbänk i skuggan. Det får utgöra lunch denna dag. Man blir inte särskilt hungrig när det är så här varmt.

DSC_0184DSC_0185DSC_0202DSC_0205DSC_0208

Vi överväger ett tag om vi ska vandra hela den lila leden till Mesa Gonia, men eftersom vi inte riktigt vet var vi ska svänga av och vi har tillbringat alldeles för lång tid i Pyrgos väljer vi att vandra tillbaka till Perivolos.

Soldiset har nu skingrats och utsikten över landskapet verkar se annorlunda ut från det här hållet. Det är en riktigt fin vandring trots att det mesta ser torrt och lite dött ut. Förutom vinodlingarna som dyker upp lite här och var.

DSC_0230DSC_0234DSC_0235DSC_0240

Människorna i Emporio har fortfarande inte vaknat till liv när vi passerar. Kanske är det alltid så här stillsamt i byn, kanske beror det på att det är söndag eller att det är alldeles för varmt ute. Klockan börjar närma sig 14 och solen står högt på himlen.

DSC_0252DSC_0257

Snart är vi tillbaka på vårt hotell i Perivolos. Knappt 15 vandrade kilometer och drygt 5 timmar senare.

En riktigt härlig vandring som gav mersmak. Det blir nog fler vandringar och fler byar med vita stenhus och blåa tak. Kanske ännu ett besök i Pyrgos om vi har vägarna förbi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s