Saxon Switzerland National Park – sandstensklipporna vid Bastei

DSC_0102

En sista vandring i Saxon Switzerland Nationalpark är det tänkt att vi ska hinna med innan vi styr kosan hem till Sverige. Valet av plats känns självklar; den kända stenbron vid Bastei och området däromkring.

Att det här är en mycket populär plats har vi förstått genom våra efterforskningar på nätet. Lägg därtill ett riktigt vackert höstväder och det faktum att det verkar var skollov i Tyskland och vi förstår att vi inte kommer att vara ensamma här. Men det kan inte hjälpas, vi befinner oss i Prag denna morgon och kan inte vara på plats riktigt så tidigt som vi önskar.

Det hinner således gå ett par timmar längs de tjeckiska vägarna innan gps:en leder oss över gränsen och in till den lilla kurorten Rathen vid Elbes strand.

Vi hittar direkt en ledig parkeringsplats nere i byn, vilket i sig är ett mirakel för här är vi verkligen inte ensamma. Det tar dock en stund innan vi förstår att parkeringsavgiften ska betalas på det närliggande hotellet. Men sen är vi redo att ta oss an vandringsleden till Bastei och den kända bron.

Bastei, Saxon Switzerland Nationalpark 0DSC_0001Rathen

DSC_0002

Det bär uppför större delen av vandringen. Inga branta partier, men tillräckligt för att vi ska bli ordentligt flåsiga.

Solen strålar från en klarblå himmel och skogen lyser i härligt höstglada färger. Förutsättningarna för en riktigt fin vandring är således optimala. Om det inte vore för alla högljudda skolklasser som passerar oss i en aldrig sinande ström.

Men man kan inte få allt. Inte hela tiden.

DSC_0339DSC_0013DSC_0025DSC_0026

Vi dröjer oss kvar vid en av de många utsiktsplatserna längs leden. Så länge att de flesta av skolklasserna hinner passera.

Nedanför oss ringlar floden Elbe sig fram och runt omkring oss kikar vackra sandstensklippor fram genom den färgglada skogen. Riktigt vackra vyer som gör att vi har svårt att förmå oss att gå vidare.

DSC_0031DSC_0032DSC_0037

Men nu var det ju den kända stenbron som var målet med vår vandring. Bron som byggdes som en träbro år 1824 och sen ersattes av en stenbro år 1851. En bro som fungerat som en turistattraktion ända sen dess.

Inte förrän vi befinner oss en bit ute på själva bron inser vi att vi är framme. Och det på grund av den stora mängd människor som stannat till för att föreviga sig själva framför utsikten. Men vi kan knappast klaga, vi dröjer ju också oss kvar på bron i ett desperat försök att få en skymt av utsikten. Det går så där. Det är trångt om saligheten. Milt sagt.

Jag vet inte riktigt vad vi förväntat oss, men definitivt mer än det här.

DSC_0047DSC_0043DSC_0067

Vi går snart vidare. Att trängas på bron tjänar ingenting till. En bit längre bort finns en utkiksplats där vi borde få en bättre helhetsbild av hur bron egentligen ser ut.

Även här är det trångt. Vi får köa en stund innan det blir vår tur att kliva upp på utkiksplatsen.

Motljuset gör väl att bron inte riktigt kommer till sin rätt, men vi känner ändå ingen större entusiasm över broutsikten. Bilderna vi sett på Instagram måste ha varit rejält filtrerade känner vi. Men utsikten över landskapet runt omkring är det definitivt inget fel på.

Vi kliver snart ner igen, ger plats åt någon annan i det långa ledet av människor som väntar nedanför.

DSC_0075bron vid Bastei

Trots vårt svala intresse för själva bron stannar vi ändå till en stund på tillbakavägen. Skolklasserna verkar ha gått vidare, nu finns det utrymme att titta lite närmare på både bro och utsikt.

DSC_0077DSC_0091DSC_0094DSC_0357DSC_0385

Vi fortsätter sen tillbaka genom skogen, ner mot byn och snart är vi tillbaka vid parkeringsplatsen igen.

Det här var inte resans bästa vandring, men ett perfekt ställe att motionera benen på inför den stundande långa bilfärden till Rostock. Så en perfekt bensträckarpaus om man är i trakterna och har några timmar över. Men inte mer än så tycker vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s