Prag – en dag bland torn och spiror

DSC_1029

Vi har aldrig besökt Prag, trots att det av många anses vara Europas finaste huvudstad. Anledningarna är förstås flera, men rent generellt är vi inte särskilt intresserade av storstäder och det intresset verkar bli mindre för varje år som går.

Men Prag måste ju ändå besökas känner vi, så vi passar på under höstens resa till Tjeckien.

Två nätter bokas in på 1.Republic Hotel i centrala Prag. Här finns både parkering och gångavstånd till de flesta av stadens sevärdheter.

Gps:en lotsar oss snabbt till hotellet. Problemet är bara den intensiva trafiken som omöjliggör parkering vid hotellet så att vi kan checka in. Det blir både två och tre varv runt stan innan jag kan hoppa ut och meddela hotellreceptionisten att vi har anlänt. Men till sist är bilen avlämnad och inhyst i en parkeringslåda i en byggnad bredvid hotellet.

Nu ska vi inte använda den mer förrän det är dags att lämna Prag. Nu är det promenera som gäller.

DSC_0947

Det får bli en kopp kaffe på hotellrummet innan vi ger oss ut för att se vad Prag har att erbjuda.

Vi börjar sen vår upptäcktsfärd med torget i Gamla stan (Staroměstské náměstí) och det astronomiska uret från 1400-talet. När vi kommer dit har människor samlats i stora klungor. De ser ut att vänta på något så vi sällar oss till skaran. Och mycket riktigt så dröjer det inte länge innan klockspelet sätts igång.

Klockspelet är inget att skriva hem om precis så vi går vidare innan det är över.

DSC_0952Det astronomiska uret

Vi fortsätter sen vidare mot Pragborgen som ligger på en kulle på andra sidan Vltavafloden.

DSC_0981Pragborgen

DSC_0987

Vi avstår från att betala inträde till området. Den fina utsikten över staden räcker gott för oss.

DSC_0999DSC_1003

När vi känner oss klara med området kring Pragborgen är det dags för nästa sevärdhet –  kanske Prags mest kända – nämligen Karlsbron.

En bro är ju en bro kan man tycka. Och helt ärligt väcker väl inte Karlsbron någon större entusiasm hos oss. Men det blir ändå både ett besök nere vid strandkanten för att få bästa vyn och så självklart en promenad över själva bron.

Vi måste ju ändå tillbaka till andra sidan floden för att komma till vårt hotell.

DSC_1027DSC_1028DSC_1063DSC_1073

Vi fortsätter genom Gamla stan tillbaka till hotellet. Köper med oss en trdelnik längs vägen, en av dessa traditionella tjeckiska bakelser som säljs i vart och vartannat gathörn.

Det börjar bli kväll, men gatorna är fulla av människor. Det märks att det är ett par år sedan vi trängdes i folkmassor som dessa.

DSC_1084DSC_1086Trdelnik – en traditionell tjeckisk bakelse

DSC_1099DSC_1101

Nästa morgon ger vi oss ut igen.

I dag har vi siktet inställt på att se lite av Prags street art. Det brukar vara ett trevligt sätt att besöka delar av en stad som kanske inte annars besöks tänker vi. Problemet här är bara att det är svårt att hitta en ordentlig karta över stadens street art.

Tanken är att vi ska kunna bocka av ett par konstverk på vår väg upp till Letná Park, men hur vi än vänder och vrider på kartan i mobilen lyckas vi inte hitta någon av dem.

Prag 194Prag 205Utsikt från Letná Park

Prag 212

När inte heller området på andra sidan floden ger någon större utdelning ger vi upp street art-projektet. I stället får Karlsbron ytterligare ett besök av oss. Bron som är den mest välbefolkade delen av Prag. Där vi får trängas som mest. Det som vi alltså tycker sämst om.

Men vad annat finns att göra. Vi känner oss faktiskt redan nu färdiga med Prag, ändå förstår vi ju att vi bara har skrapat lite på ytan.

Vi går tillbaka till hotellet. Plockar med oss lite dumplings, dricker kaffe och googlar vad mer finns att göra i Prag.

DSC_1161

På kvällen gör vi ännu ett försök. Karlsbron igen förstås. Fast denna gång från andra hållet.

DSC_1168

Nu är planen att ta oss upp på andra sidan Pragborgen för att få lite fler fina vyer över staden.

DSC_1188

Det är en varm, solig eftermiddag som långsamt håller på att gå över till kväll. Alldeles lagom med människor när vi väl lämnat Karlsbron, Inte för många, men inte heller för få. Helt ensamma vill vi inte vara på ställen som dessa, det ska ju vara lite liv och rörelse.

Vi strosar genom små gränder. Tittar på vackra byggnader och stannar en stund vid Lennon Wall, den street art vi faktiskt lyckas lokalisera.

DSC_1180DSC_1200

DSC_1207Lennon Wall

Den här promenaden blir den bästa av våra tre stadsvandringar.

DSC_1215

Vi håller med om att Prag är en riktigt vacker stad, definitivt en av Europas vackraste. Men vi kommer nog inte tillbaka. Det beror inte på Prag. Det beror på oss. Pandemin har gjort oss folkskygga, eller åtminstone trängselskygga. Det blir allt tydligare att storstadsbrus helt enkelt inte är för oss.

Så vi är nöjda så. I morgon plockar vi ut bilen och kör hemåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s