Det lutande tornet i Pisa

2Tornet47

Pisa

Vi lämnar vår underbara lantgård och Toscanas landsbygd efter frukost och kör mot Pisa. Med bilkartan tryggt i famnen kan det liksom inte gå fel denna gång.

Det gör det heller inte. Inte så mycket i alla fall. Vi svänger av mot motorvägen till Florens och en knapp halvtimme senare närmar vi oss Pisa. Visserligen från ett helt annat håll än det vi tror vi kör in på, men så länge vi är i rätt stad är vi nöjda.

Felkörningen innebär att vi måste passera Pisas innerstad och trafiken är tung och köerna långa, åtminstone in mot Pisa. Vi är tacksamma att vi ska köra mot andra hållet, mot flygplatsen.

1Pisa4

Vi lämnar tillbaka hyrbilen på flygplatsen och tar bussen in mot Pisa Centrale. Vårt hotell, Hotel Milano, ligger på gångavstånd från tågstationen. Här ska vi bo en natt.

Vi tar det lite lugnt på hotellet innan vi ger oss ut i värmen för att ta i tu med Pisa och dess sevärdheter.

Det lutande tornet i Pisa

Ja, det är ju därför vi är här. För att besöka Torre Pendente di Pisa, det lutande tornet i Pisa.

Resten av Pisa är faktiskt inte så mycket att se. Tycker vi alltså, utifrån den timme vi ägnar staden genom att promenera längs gågatan.

2Tornet12

Vi har förbokat biljetter för att gå upp i tornet hemifrån och än är det ett par timmar till det är vår tur.

Tiden fördriver vi med att promenera omkring på Piazza del Doumo, ett område som förutom tornet även rymmer byggander som Duomo di Pisa, Museo delle Sinopie, Battistero di San Giovanni och Camposanto Monumentale.

Det går att köpa biljetter till alla byggnader, men vi nöjer oss med att besöka tornet och då ingår även ett besök i katedralen. Det räcker gott åt oss.

2Tornet39Battistero di San Giovanni

2Tornet27Duomo di Pisa

2Tornet292Tornet552Tornet61

Självklart gör vi som alla de andra tusentals besökare gör denna dag. Poserar i olika vinklar för att det ska se ut som vi försöker förhindra det lutande tornet att falla.

Detta obligatoriska moment är faktiskt en sevärdhet i sig. Uppfinningsrikedomen är stor. Ingen annanstans på jordklotet har vi sett så många människor ligga på marken, balansera på små pelare och stå upp och ner för få till de här näst intill obligatoriska fotona.

2Tornet70Jag har det!

Sen blir det vår tur att få gå upp i tornet.

Efter en kort introduktion är det fritt fram att ta sig upp för de många, slitna trappstegen upp till översta utkiksplatsen. 296 stycken för att vara exakt.

2Tornet852Tornet89

Uppe på utkiksplatsen ser vi ut över hela Pisa. Här uppe känns inte heller lutningen lika tydlig som vid uppstigningen i spiraltrapporna.

2Tornet932Tornet952Tornet992Tornet104

Vi stannar en stund. Undersöker tornet från både nedre och övre utkiksplatsen. Tittar på den vackra arkitekturen och beundrar utsikten från alla håll och kanter.

2Tornet1362Tornet1422Tornet1282Tornet130

Sen beger vi oss ner för de många trappstegen igen. Det gäller att se var vi sätter fötterna för att inte halka på de blankslitna trappstegen.

2Tornet163

Vi tar en sista runda runt Piazza del Doumo innan vi beger oss tillbaka till hotellet och gör kväll.

2Tornet6

Tidigt i morgon är det dags att bege sig till flygplatsen för färd tillbaka till Sverige.

Vi har haft en underbar semester och är alldeles säkra på att Italien och vi snart ses igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s