Skotska högländerna och Loch Ness

13loch-ness-45.jpg

Skotska högländerna

När vi är i Edinburgh vill vi förstås passa på att se lite mer av Skottland, därför har vi bokat en utflykt till de skotska högländerna och sjön Loch Ness.

Utflykten är bokad hemifrån och vi betalar nästan 2100 kr för fyra personer och då ingår lunch.

10Highlands 6

Efter frukost beger vi oss upp till Royal Mile där det är upphämtning utanför resebyrån. Det är trångt på gatan när vi kommer fram. Vi är uppenbarligen inte de enda som ska åka på utflykt till de skotska högländerna denna påskafton.

Vår busschaufför Duncan tjänstgör även som guide under utflykten och han visar sig vara ett riktigt fynd. Med en stor portion humor berättar han om olika historiska händelser som utspelat sig på platserna vi kör förbi.

5Callander 2Callander

Vårt första stopp blir i den lilla byn Callander, ofta kallad porten till de skotska högländerna.

Vi hinner nätt och jämnt med en liten promenad i byn innan det är dags att sätta oss på bussen igen och åka vidare.

6Highlands 9

Landskapet vi åker förbi fångar oss direkt. Det tar inte många meter innan vi känner att hit måste vi åka igen. Vi sitter med näsorna klistrade mot fönsterrutan. Här vill vi inte missa en meter av det vackra landskap vi susar förbi.

Höga berg och djupa dalar, glittrande sjöar och fina små hus, kyrkor och slott. Det kan omöjligt bli bättre än så här.

7Glencoe 107Glencoe 1210Highlands 99Glencoe 1

Lite grämer det ju oss att vi tvingas avnjuta härligheten från bussfönstret. Vi vill ju ut. Ut och vandra, ut och bara stanna till och andas den friska luften. Men det är långt till Loch Ness och ska vi hinna dit över dagen som det ju är tänkt, så hinner vi inte med så många stopp längs vägen.

8Glencoe Three Sisters 3Three Sisters i Clencoe Valley

I Clencoe Valley stannar bussen på en parkeringsplats längs vägen och vi kan äntligen kliva rakt ut i vildmarken. Visserligen får vi bara en kvart på oss och då passar förstås regnet på att ösa ner. För första (och enda) gången under resan.

Vi hinner med andra ord inte så mycket mer än att stå en stund och titta upp mot de tre bergen, Three Sisters. Jo, någon i familjen hinner faktiskt också med att halka på en regnvåt sten och slå sig.

När vi kommer in i bussen igen slutar det regna. Förstås.

8Glencoe Three Sisters 158Glencoe Three Sisters 10

Resan fortsätter vidare genom det skotska landskapet. Det här är verkligen ett landskap vi går igång på. Det är vackert!

11Loch Oich 010Highlands 13

Fort Augustus och Loch Ness

Klockan är 13 när vi anländer till Fort Augustus, byn som ligger i den södra änden av Loch Ness.

13Loch Ness 313Loch Ness 18

Vi som har planerat att åka en båttur ut på sjön får nu bråttom. Nästa båttur går kl 14 och vi måste hinna ner och köpa biljetter.

Vi tar snabbt våra smörgåsar och småspringer ner längs gatan. När vi kommer fram till biljettluckan är båtturen redan fullbokad. Nästan ledig tid är först kl 16 och då har vi redan lämnat Fort Augustus. Attans också.

13Loch Ness 33

I stället blir det till att promenera omkring längs sjön och spana efter det kända sjöodjuret Nessie. Dock utan framgång.

Loch Ness är Skottlands andra största sjö och går därmed inte att överblicka från Fort Augustus. Men vi tröstar oss med att det även gäller från båtturen.

13Loch Ness 30

Vi får en riktigt fin promenad. Solen skiner och nu behöver vi ju inte stressa. Vi kan i lugn och ro titta på Loch Ness, både från den mer publika bryggan och från hotell Highland Clubs privata strand.

Det här är ju egentligen mycket bättre än att trängas på en överfull turistbåt. Intalar vi oss i alla fall.

13Loch Ness 54

Efter ett par timmar är det dags att säga tack och adjö till Fort Augustus och Loch Ness och börja resan tillbaka till Edinburgh.

11Loch Oich 7

Vi kör genom Cairngorms Nationalpark på väg tillbaka. Det är lika vackra omgivningar här som de vi passerade på vägen hit.

15Cairngorm National Park 115Cairngorm National Park 11

I byn Pitlochry gör vi ett sista stopp. Där passar vi på att köpa med oss en flaska dyr-whisky och så lite glass till sönerna.

16Pitlochry 1Pitlochry

16Pitlochry 2

På vår väg tillbaka till Royal Mile kör vi förbi Skottlands senaste tillskott på UNESCO:s världsarvslista, The Fort Bridge, och vi anser oss därmed kunna lägga denna bro till vår världsarvssamling.

18Forth Bridge 3The Forth Bridge

Vi köper med oss nudlar innan vi beger oss till hotellet för att göra kväll.

Trots att vi spenderat över 8 timmar i en buss är vi mycket nöjda med dagens utflykt. Vi har fått en liten smakbit av de skotska högländerna och nu vill vi definitivt ha mer. Hit måste vi åka tillbaka. Riktigt snart. Med egen bil så att vi kan stanna när, var och hur länge vi vill.

Men Loch Ness känner vi oss nog färdiga med, i alla fall från Fort Augustus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s