Edinburgh – Blair Street Underground Vaults

23Spöktur 29

Ghosthunting i Blair Street Underground Vaults

Först har vi inte tänkt att göra en av dessa mycket populära spökturer i Edinburgh. Tiden räcker helt enkelt inte till.

Men så blir vi allt lite sugna. Bestämmer oss kvällen innan för att boka biljetter till en av de mest kända valven i Edinburg, Blair Street Underground Vaults.

Vi bokar med Mercat Tours och betalar 392 kr för två vuxna och två barn.

23Spöktur 9

Det är uppsamling på Royal Mile klockan 17. Turen ska ta nästan en och en halv timme. Hälften av tiden ovan jord och hälften nere i valven.

23Spöktur 4

Vår guide Artemis är en fantastisk berättare! Det är inte svårt att ryckas med och leva sig in i den mörka tid och misär som rådde i 1800-talets Edinburgh.

Efter rundvandring i de gamla kvarteren och många berättelser senare är det dags för det vi alla egentligen väntat på. Att få ge oss ner i de mörka valven.

23Spöktur 28

Det är kallt och fuktigt nere i valven. Vi följer vår guide genom de små gångarna. Den enda ljuskällan nere i valven är brinnande ljus som lyser upp vår väg. Allt för att skapa den perfekta spökkänslan!

23Spöktur 2523Spöktur 14

Vi får ta del av valvens ruskiga historia. Valven sägs vara en av Edinburghs mest hemsökta med spöken som Jack, Mr Boots och the Watcher. Vi märker inte av någon av dessa denna kväll. Inga kalla kårar mer än de som guiden lyckas framkalla genom sina smått bisarra berättelser.

23Spöktur 11

Sista valvet är The White Room. Här inne är närvaron av The Watcher som starkast berättar guiden som vägrar gå in. Istället är det vi som trycks in i det lilla rummet medan hon står utanför och berättar. Inte heller här märker vi av någon speciell aktivitet.

23Spöktur 27 (2)

Men så kommer vi hem. Tittar på de få kort vi lyckats ta nere i valven. Försöker lägga på lite mer ljus på vissa bilder. Och vi kan inte låta bli att titta lite extra på fotot från The White Room. Visst ser det ut som ett ljust ansikte bakom ryggen? En man som kikar fram.

Vi hittar faktiskt ingen förklaring till varför fotot ser ut som det gör. Det står ingen bakom ryggen och skuggorna från övriga människor syns tydligt ovanför. Vi googlar lite mer information om Blair Streets Underground Vaults och hittar följande:

“People have come out of the room and found they had scratch marks or bruising, they’ve had their clothes torn, they feel very nauseous. If you take photographs quite often faces will appear in them

Så vem vet, kanske är det The Watcher vi lyckats fånga på bild där nere i valven!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s