Melville Castle – att bo på slott i Skottland

1Melville Castle 40

Årets påskresa går till Skottland. Här ska vi besöka storstad, hälsa på sjöodjuret Nessie och så måste vi förstås tillbringa en natt på ett äkta skotskt slott. Några extra semesterdagar får vi lägga till för att få med allt, men det får det vara värt.

Valet av slott faller efter mycket letande på slottet Melville Castle i utkanten av Edinburgh där vi landar.

1Melville Castle 0

Resa till Edinburgh

Resan kunde ha börjat bättre.

Vi har förbokat transfer till slottet, något vi ofta gör när vi reser. Men när vi kommer ut i ankomsthallen finns det ingen som möter oss som lovat. Vi väntar ett tag, men ingen dyker upp. Vi ringer firman, Capital Cars, som har hand om transfern.

De meddelar att vi ska ta oss ut till garaget och taxiupphämtningen. Vi springer omkring ett tag i garaget. Vänliga människor pekar än hit, än dit. Men nä, det finns ingen bil som väntar på oss. När vi ringer upp Capital Cars igen får vi meddelande om att de jobbar på det. Jobbar på vad undrar ju då vi förstås. Inte verkar det vara på att hämta oss i alla fall.

För att göra en lång historia kort. Det slutar med att vi tar en taxi till slottet. På flygplatsen vill vi ju inte hänga hela dagen i väntan på en bil som aldrig dyker upp.

1Melville Castle 84

Så vi anländer Melville Castle på ett sämre humör än vi hade tänkt oss.

Melville Castle

När det lilla slottet tornar upp sig framför oss veknar vi en smula. Melville Castle ligger ute på landsbygden i Dalkeith och slottet är omgivet av grönskande skog.

Och det ser precis ut som det skotska lilla slott vi drömt om.

1Melville Castle 17

Vi blir inte heller besvikna när vi kommer in.

1Melville Castle 941Melville Castle 951Melville Castle 89

Melville Castle´s historia

Slottet har en mycket speciell historia som går så långt tillbaka som till minst mitten av 1100-talet, då det var i Galfrid de Malles ägo, sherrifen av Edinburgh.

Slotten förblev i släkten Malles ägo ända fram till 1300-talet då slottet övertogs av Sir John Ross of Halkhead genom giftemål. Slottet förblev sen i familjen Ross ägo i många generationer.

Drottning Marie Stuart av Skottland sägs ha tillbringat mycket tid på Melville Castle tillsammans med sin mycket god vän David Rizzio. Denna vänskap sågs dock inte med blida ögon av den protestantiska adeln. Marie Stuart försökte då förmå Ross att överlåta Melville Castle åt Rizzio i ett försök att höja hans status.

Rizzio fick dock aldrig slottet i sin ägo, men flyttade ändå in, vilket retade adeln ännu mer.

Som ett tecken på sin kärlek till drottningen planterade Rizzio en hästkastanj vid slottet och hon besvarade denna gest med att i sin tur plantera fem ekar längs allén.  Denna kärleksförklaring ledde till att adeln och drottningens make Lord Darnley såg till att Rizzio blev mördad, detta framför ögonen på drottningen. Hon i sin tur såg till att Lord Darnley mördades och för detta anklagades hon för medhjälp till mord och fick fly till England där hon senare förrådes och avrättades av sin kusin Elisabeth av England.

Än i dag växer fortfarande både hästkastanjen och de fem ekarna vid Melville Castle som en påminnelse om vänskapen mellan drottning Marie Stuart och David Rizzio

1Melville Castle 20

Slottet renoverades under 1990-talet och öppnades som hotell år 2003.

Många säger sig ha sett en kvinnoskepnad smyga omkring på slottet nattetid, framför allt i biblioteket och i rummen på bottenvåningen. Det sägs att det är vålnaden av en upprörd drottning Marie Stuart som går omkring på slottet och letar efter sin vän Rizzio.

Vilken tur att det är sönerna som har fått ett rum på bottenvåningen och inte vi.

1Melville Castle 1141Melville Castle 122

Efter att vi installerat oss på rummen går vi en liten promenad runt slottsägorna.

Våren har kommit mycket längre här än hemma i Sverige och vi möts av grönska och blommande äppelträd. Det är kallt, men soligt.

1Melville Castle 321Melville Castle 487Morgonpromenad 651Melville Castle 72

På kvällen äter vi en god middag nere i slottskällaren. Stenväggar och valv ger en helt klart godkänd slottskänsla och middagen är mycket prisvärd.

En morgon på slottet

Det blir tidig väckning för vissa i familjen. Vi har sovit med öppet fönster och en kör av fåglar väcker oss redan i gryningen.

I dag står faktiskt bara utforska slott på agendan. Vi ser framemot födelsedagsfirande av en nybliven 15-åring och utforskande av omgivningen kring slottet.

6Slottsfrukost 2

Efter skönsång för den nyblivna femtonåringen och en härlig frukost nere i slottskällaren tar vi tillfället i akt och tar det lugnt på hotellrummen tills det är dags att lämna dessa klockan 11.

Efter utcheckning ger vi oss ut på en promenad för att utforska omgivningen kring slottet.

7Morgonpromenad 2

7Morgonpromenad 50

Vi har ett par timmar innan det är dags för vårt afternoon tea kl 14 så vi gör ett besök i handelsträdgården Dobbies innan vi ger oss tillbaka till slottet där vi tillbringar en timme i sällskapsrummet.

4Biblioteket 04Biblioteket 24Biblioteket 64Biblioteket 5

Afternoon tea

Vi slår oss ner i biblioteket. Får in vårt afternoon tea och hugger in på godsakerna.

8Afternoon-tea 48Afternoon-tea 5

Vi blir alldeles proppmätta och vissa av oss orkar inte ens äta upp utan lägger diskret bakelserna i en pappersservett och stoppar ner i väskan. Födelsedagsbarnet är den enda som äter upp allt på sina fat. Äntligen är han mätt. Åtminstone för stunden.

(Note to self: hela skålen med grädde behöver inte ätas upp, inte heller sylten. De är med som tillbehör till sconsen på våning två. Man måste alltså inte äta upp precis allt som serveras. Då orkar man nämligen inte en endast smakbit av våning tre.)

8Afternoon-tea 15

Vår taxi anländer. Vi lämnar nu Melville Castle efter ett besök som verkligen levt upp till våra förväntningar.

Nu byter vi slottsmiljö mot storstadsmiljö i Edinburgh.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s