Edinburgh – en reseberättelse

2Edinburgh Castle 5

Dag 1-2 Melvie Castle & Edinburgh

Vi lämnar slottet Melville Castle och tar en taxi till Edinburgh, en resa på drygt en mil.

Taxin lämnar av oss vid vårt hotell, Holiday Inn Express, där vi ska bo fyra nätter. Här är det inga dubbla rum som gäller, utan vi får tränga ihop oss i ett minimalt familjerum i stället. Men vi ska ju inte hänga på rummet har vi tänkt.

Sönerna verkar dock vara av annan åsikt, de väljer direkt att stanna kvar på rummet när vi vill ut och utforska den berömda gatan Royal Mile.

1Royal Mile 0

Vi bor bara några meter från Royal Mile och är snart uppe på gatan.

Vår plan är att gå upp till Edinburgh Castle som står på klippan Castle Rock i ena änden av Royal Mile. Först går vi åt fel håll, ner mot Holyrood Palace. Det tar ett litet tag innan vi inser detta och vänder om.

1Royal Mile 26

Royal Mile ligger i Edinburghs gamla kvarter, den del av staden som kallas Old Town.  Här finns förutom Edinburgh Castle och Holyrood Palace även Holyrood Abbey, St. Giles Cathedral och Scottish Parliament Building.

Både Old Town och New Town är sedan 1995 med på UNESCO:s världsarvslista.

2Edinburgh Castle 0Edinburgh Castle

2Edinburgh Castle 112Edinburgh Castle 152Edinburgh Castle 21

När vi kommer upp på Castlehill och Edinburgh Castle är området nästan helt tomt på människor. Tidig kväll är uppenbarligen en bra tidpunkt om man vill ha slottet nästan för sig själv.

Från Castlehill får vi även fin utsikt över kullen Arthur´s Seat på ena sidan och Princes Street Gardens och New Town på andra sidan.

3Edinburgh från Castle Hill 9Arthur´s Seat

11West Princes Street Gardens 27Princes Street Garden

3Edinburgh från Castle Hill 19New Town

1Royal Mile 41St Columba´s Free Church of Scotland

3Edinburgh från Castle Hill 11George Heriot´s School

När vi sett oss mätta på utsikten från alla håll och kanter går vi tillbaka till hotellet.

Dag 3: Arthur´s Seat

I dag ska vi upptäcka lite av vad Edinburgh har att erbjuda.

Vi börjar med en promenad ner mot Holyrood Palace, drottning Elizabeths officiella residens i Skottland. Vi har inte tänkt lösa något inträde och gå in och titta, vilket kanske är tur med tanke på att det är stängt i dag då det är långfredag.

6Arthur´s Seat 13Holyrood Palace

I stället börjar vi snegla upp mot Arthur´s Seat. Egentligen har vi tänkt spara vandringen upp till Arthur´s Seat till söndag, trots att faktiskt väderleksrapporten lovar regn den dagen. Kanske vi ändå ska ta vandringen upp nu när vi ändå står här vid ledens början?

Sagt och gjort, vi svänger in på leden och börjar vår vandring upp mot toppen.

6Arthur´s Seat 196Arthur´s Seat 17Calton Hill med National Monument of Scotland

6Arthur´s Seat 24

I början är det en lättvandrad asfalterad väg som leder oss uppåt. Efter ett tag övergår vägen i en smalare grusstig.

6Arthur´s Seat 326Arthur´s Seat 416Arthur´s Seat 726Arthur´s Seat 446Arthur´s Seat 42

Kullarna är nästan täckta av gul ginst som precis slagit ut. Det är en riktigt vacker vandring, om än något ansträngande på sina håll.

6Arthur´s Seat 656Arthur´s Seat 80

Vi stannar en stund på toppen och njuter av den fantastiska utsikten över Edinburgh innan vi påbörjar vår vandring tillbaka.

Vi tar en annan väg på tillbakavägen.

6Arthur´s Seat 1096Arthur´s Seat 111

Vi fortsätter vidare genom Edinburghs gator.

Målet är nu att se oss omkring i New Town, området vi såg från Castlehill i går och som omfattar mer av Edinburghs centrala delar. Det är också här vi hittar Princes Street, gatan med alla butiker.

9Waterloo Gate 5The Balmoral Hotel

Vi går bland annat förbi Balmoral Hotel, där författaren JK Rowling skrev sista boken om Harry Potter. Fortsätter sen längs alla affärer på Princes Street. Här tröttnar vi dock ganska snabbt. Inte ens på Primark hittar vi något vi vill köpa.

10Prince Street 2

Vi går vidare genom Princes Street Gardens för att ta oss upp till Castlehill och slottet.

10Prince Street 411West Princes Street Gardens 211West Princes Street Gardens 133Edinburgh från Castle Hill 1811West Princes Street Gardens 11

När vi kommer upp på Castlehill svänger vi vidare ner mot Victoria Street på andra sidan. Nu är tanken att vi ska titta lite extra på alla platser som har anknytning till JK Rowling och Harry Potterböckerna.

17Victoria Street 9

Victoria Street sägs vara förebild för Diagon Alley i Harry Potterböckerna och det är lätt att förstå varför när vi ser husen som slingrar sig längs gatan.

17Victoria Street 817Victoria Street 617Victoria Street 3

Egentligen är planen att besöka kafét The Elephant House där JK Rowling satt och skrev Harry Potterböckerna och även närliggande Greyfriars Churchyard där vissa gravstenar sägs ha inspirerat henne till namn åt några av böckernas karaktärer.

Men nu är vi för hungriga. Besöken får vänta till sen.

Vi köper fish´n chips att ta med oss hem. Och en friterad Mars till efterrätt. Bara för att det låter så sött och sliskigt att vi bara måste prova. En får dock räcka.

13Grassmarket 3

När vi har ätit ger vi oss ut igen. Sönerna verkar dock ha fått en överdos av sightseeing och väljer nu att stanna kvar på hotellrummet.

Det blir ett besök på the Elephant House, eller åtminstone ett besök utanför. Detta är inte ett kafé man bara går in och sätter sig och tar en kopp kaffe. Är det planen får man räkna med att köa en stund innan man ens kommer innanför dörren.

16Elephant Café 116Elephant Café 3

Vi går vidare till Greyfriars Churchyard. Tittar på gamla gravstenar, men hittar inte vad vi letar efter. Inte förrän vi diskret följer efter en guidad grupp finner vi vad vi söker.

15Greyfriars Kirk 0

Det blir även ett besök vid Greyfriars Bobby innan vi avslutar promenaden och vi går tillbaka till hotellet.

Visserligen är det bara långfredag och inte påskafton, men den skotske påskharen verkar inte bry sig inte om sådana detaljer. Det ser ut att bli ett besök redan i kväll. Det passar oss alldeles utmärkt, vi är ju på utflykt hela dagen i morgon. Utmaningen för påskharen denna påsk är dock att hitta någonstans i vårt lilla rum att gömma äggen.

Dag 4: De skotska högländerna

I dag står en utflykt till de skotska högländerna och Loch Ness på agendan. Vi ska titta på vacker natur och så spana efter sjöodjuret Nessie förstås.

Läs mer om utflykten här: Skotska högländerna och Loch Ness

18Royal Mile 5

Dag 5: The Scotch Whisky Experience

I dag hänger regnet i luften. Vi har förbokat en tur på The Scoth Whisky Experience så det gör oss inte så mycket.

Vi har fått tid först klockan 11 och hinner ta en sväng upp till Edinburgh Castle som ligger precis bredvid. Trots regnet är där redan fullt med människor utanför.

21The Scotch Whiskey Experience 3

Whiskyturen är riktigt trevlig. Vi får lära oss om hur man framställer whisky och även ta del av historien bakom den gedigna samlingen av whiskyflaskor som finns här inne.

Vår guide är mycket duktig och lyckas till och med att fånga mitt intresse. Jag som i vanliga fall inte ens dricker whisky.

21The Scotch Whiskey Experience 14

Vi avslutar med provsmakning av whisky i rummet med de 3384 whiskyflaskorna.

Det är en imponerande samling brasilianaren Claive Vidiz fick ihop innan han år 2006 sålde denna vidare till det multinationella företaget Diageo som tog samlingen till Skottland.

21The Scotch Whiskey Experience 2721The Scotch Whiskey Experience 28Samlingen startade med dessa sex whiskyflaskor

Medan vi provsmakar whisky får sönerna provsmaka den skotska läsken Irn-Bru, en läsk som verkar falla dem i smaken.

21The Scotch Whiskey Experience 24

Efter whiskyturen har vi egentligen planerat in ett besök på Edinburgh Castle. Men framme vid entrén får vi kalla fötter. Inte bara är inträdet på 17 £/person i saftigaste laget, vi är dessutom inte särskilt intresserade av denna typ av byggnad eller museum. Inte någon av oss.

Vi tar oss därför bara en titt på området vid entrén innan vi går tillbaka ner mot Royal Mile. Det räcker för oss.

22Fudge Kitchen 622Fudge Kitchen 8

Vi går vidare till The Fudge House där vi provsmakar fudge. Det resulterar förstås i inköp av ett par ordentliga bitar fudge att ta med hem.

Ett par timmar på hotellrummet ger vi oss också innan det är dags för nästa aktivitet, en spöktur nere i ett av Edinburghs många underjordiska valv.

Läs mer om utflykten och vårt möte med The Watcher här: Edinburgh – Blair Street Underground Vaults

12Victoria Street 0

När vi är klara med spökturen svänger vi inom Victoria Street för att köpa med oss lite fish´n chips innan vi går tillbaka till hotellet. Det är nu riktigt mycket folk ute på gatorna och eftersom många inte verkar vara i alltför gott skick (läs stupfulla) så vi skyndar oss hem.

Dag 6: Hemresa

Efter härliga vårdagar i Skottland är det nu dags att vända näsan mot Sverige igen. Men innan dess hinner vi med en ordentlig promenad längs Victoria Street och Royal Mile där vi gör av med våra sista pund.

1Royal Mile 24Nä, någon kilt blev det inte!

18Royal Mile 3

För att garantera att vår transfer dyker upp denna gång har vi låtit hotellet ringa och kolla så att vi står på listan för upphämtning och det gör vi. Klockan 12.30 ska det stå en taxi från Capital Cars utanför. Det gör det också.

Chauffören är väldigt trevlig och det pratas glatt om ditt och datt. Åtminstone tills vi närmar oss flygplatsen och jag börjar fundera på varför taxametern är igång. Vi har ju förbetalt även denna transfer.

Det har chauffören ingen aning om visar det sig. Han vill att vi ska betala. Det vill inte vi. Vi visar upp kvittot, men han fortsätter hävda att vi måste betala. Situationen börjar bli mindre trevlig så vi bestämmer oss för att ta ut pengar på flygplatsen. Vi vill inte missa planet. Lagom till att vi kommer tillbaka med pengar släpper han iväg oss. Han har nu pratat med Capital Cars och vi behöver inte betala.

Så vi lämnar alltså Skottland på samma dåliga humör som vi anlände för ett par dagar sedan. Men däremellan har vi haft fantastiska dagar. Och det är ju huvudsaken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s