Ås till åsleden etapp 1, Åstorp – Hålebäck

SL3 Etapp 1 88

Det är första helgen i maj och det är dags att köra en repris från förra året, nämligen att vandra längs Skåneleden.

I år faller valet på Ås till åsleden.

SL3 Etapp 1

Åstorp

Delleden startar vid stationen i Åstorp så det är bara att parkera bilen och ge sig i väg.

Det är en riktigt härlig majdag som ligger framför oss, perfekt för vandring. Vi är dock lite ringrostiga, vi går fel nästan direkt. Ingen skugga ska dock falla över Skåneleden för detta misstag, det är vi som inte är riktigt uppmärksamma på de orangea markeringarna.

Men vi är snart tillbaka på leden igen.

SL3 Etapp 1 6

Etappen börjar med någon kilometer längs den asfalterade vägen vilket ger en totalt omysig vandring med bilarna som kör förbi.

Vid Tingvalla svänger leden äntligen in mot skogen och det blir med ens lite trevligare.

SL3 Etapp 1 15

Att vandra genom en nyutslagen bokskog är som balsam för själen. Inte heller blir det sämre av att solen skiner och temperaturen för första gången denna kalla vår stiger upp mot 20 gradersstrecket. Det är bara den där kepsen som saknas… igen!

SL3 Etapp 1 14SL3 Etapp 1 35SL3 Etapp 1 20

Vi stannar till vid en liten sjö och fikar. Lägger oss sen en stund i gräset och njuter av solen, livet och stunden innan vi samlar ihop oss och vandrar vidare.

SL3 Etapp 1 36SL3 Etapp 1 38

Leden fortsätter genom omväxlande bokskog och granskog. Det är en lätt vandring på breda grusvägar större delen av sträckan.

Vi är inte ensamma om att vandra i skogen denna dag. Vi möter förvånansvärt många andra människor, faktiskt fler än vi är vana vid sen tidigare vandringar längs Skåneleden.

SL3 Etapp 1 54SL3 Etapp 1 63

Strax innan etappens slutmål, vindskyddet i Hålebäck, stöter vi på en stor snok som ligger och solar sig på stigen framför oss. Har man som vissa av oss svår ormfobi är denna slingriga soldyrkare ingen man bara passerar förbi hur som helst.

Snoken har inga som helst planer på att flytta på sig, så till sist är det bara att kliva åt sidan och försöka passera. Hinner ungefär en meter innan nästan snok kommer slingrande i full fart över stigen, precis vid mina fötter.

En inte alltför trevlig upplevelse, åtminstone om man frågar mig. Resten av gänget bryr sig inte så mycket.

SL3 Etapp 1 85Vindskyddet i Hålebäck

Vindskyddet är upptaget när vi kommer fram och sitta bland eventuella snokar på marken känns inte lockande. Vi äter därför vår lunch uppe på en stor stock innan vi vandrar tillbaka.

SL3 Etapp 1 77

Vi tar en kopp kaffe vid samma sjö som på hitvägen.

Hunden är sugen på ett dopp i vattnet, men blir snabbt avbruten. I vattnet simmar nämligen ytterligare en orm eller snok och eftersom vi här inte vet vilket det är så blir det inget hundbad. Vi vill inte riskera några giftiga bett i nosen.

SL3 Etapp 1 39Snart slutbadat!

Vi fortsätter sen tillbaka genom bokskogen och tittar på vad som ser ut att vara någon typ av konstverk längs backarna.

SL3 Etapp 1 104SL3 Etapp 1 108SL3 Etapp 1 114

När vi kommer tillbaka till Åstorp och bilen har vi vandrat 20 km och det har tagit oss ungefär 6 timmar. Då har vi stannat ett par gånger och tagit det riktigt lugnt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s